Piteștiul - locul 19 în țară la prețul pentru apă-canal

În acest moment, piteștenii plătesc 3,67 lei pentru metrul cub de apă și 3,79 lei/mc pentru serviciul de canalizare – epurare, ducând la un preț total de 7,46 lei/mc, la care se adaugă TVA de 9%. Într-un top al serviciilor similare din țară, 45 la număr, Apă Canal 2000 SA ocupă locul 19 la prețul total, ce demontează informația intens vehiculată cum că la Pitești se distribuie la robinet cea mai scumpă apă din țară. Aceste tarife, care sunt neschimbate din 2017, vor suferi majorări în următorii 5 ani, ca urmare a implementării „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Argeș, în perioada 2014-2020”.

Valoarea totală a acestuia este de circa 188,3 milioane euro, cu o cofinanțare din partea beneficiarului de 6%, ce va fi suportată și de consumatorul final. Pentru a acoperi rata forfetară, se vor face majorări treptate ale tarifului, prima având loc începând cu 1 iulie anul acesta.

„În cei 5 ani, crește cu 1 leu prețul la apă/mc, adică 28%. În acest an se vor adăuga doar 20 de bani, o sumă nesemnificativă. La canal, la fel, anul acesta vor fi adăugați 23 de bani, următorul an 24 de bani, numai că în 2023 și 2024 majorările vor fi mai mari, iar la final prețul va fi de 6,28 lei/ mc canal, de la 3,79 lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 65%.”, a explicat primarul Cristian Gentea.

Acesta a venit și cu exemple din alte localități în care s-au semnat asemenea proiecte de finanțare, iar Argeșul pare chiar un caz fericit.

„La Gorj, majorarea este de 75% la apă și 100% la canal, la Sibiu de 45% și 58%, la Buzău de 47% și 85%.”, a mai adăugat edilul.

 

Dar, dacă tot ne uităm în curtea altora, să menţionăm totuşi şi că Sibiul şi Gorjul au printre cele mai mici tarife din ţară în momentul de faţă, de 5,73 respectiv 5,57 lei apa plus canalizarea!

 

 


 90 milioane euro pentru Pitești


„Contractul are ca termen de implementare finalul anului 2023. Municipiul Pitești va fi beneficiarul celei mai mari investiții de după Revoluție, circa 90 de milioane euro, ceea ce ar însemna bugetgul local pentru 4 ani, dacă ar fi alocat doar pentru acest obiectiv. Investițiile pe canalizare sunt aproape triple decât cele la apă.”, a explicat directorul Apă Canal 2000 SA, Mihai Marinescu.

De acest proiect vor beneficia 217.000 de persoane din cele 12 localități, grupate în 4 aglomerări, din aria de operare a Apă Canal 2000 SA, respectiv Pitești, Mărăcineni, Ștefănești, Albota, Moșoaia, Bradu, Merișani, Bascov, Costești, Buzoești, Topoloveni, Stolnici, Poiana Lacului. 

 

 

Curge apă maro la robinet?! Chemați primarul!


Când și când, pe rețelele de socializare apar poze cu apă maro curgând de la robinet, cu comentariul „Alo, Apă Canal!?”. De acum încolo piteștenilor care mai au asemenea probleme li se recomandă să ia legătura direct cu primarul Cristian Gentea.

„Am văzut și eu fotografiile cu apă roșie sau maro! Nu spun că oamenii nu au dreptate, însă, când apar situații de acest gen, vreau să merg și eu în casa aceea și să văd cu ochii mei. De obicei, curge apa așa când sunt lucrări sau intervenții la avarii.  Eu am mai vrut să merg la reclamant, dar, când am cerut să o fac, mi s-a spus că s-a rezolvat și nu mai este cazul. Repet, nu spune nimeni că nu ar fi așa, dar vreau și eu să văd!”, a fost mesajul transmis de către edilul Cristian Gentea.

Acesta a mai ținut să menționeze că zilnic se monitorizează calitatea apei furnizate de către operatorul Apă Canal 2000 SA și oricine poate verifica buletinele de analiză, care sunt la dispoziția publicului, fiind postate pe site-ul societății. 

Preluat: saptamanalul ancheta