Piteștiul și Mioveniul, în topul infectărilor COVID! Prefectul de Argeș, despre carantinare

Prefectul județului, Emanuel Soare, a susținut azi o conferință de presă, împreună cu șeful ISU Argeș, Bogdan Olar și inspectorul-șef al ITM Argeș, Ion Samoilă. Prefectul Emanuel Soare a precizat că acțiunile de control, pentru verificarea respectării prevederilor Legii 55/2020, s-au intensificat încă de la începutul lunii iunie. Prefectul susține însă că este nevoie de colaborarea cetățenilor și a autorităților locale pentru gestionarea pandemiei de coronavirus. Declarația sa vine în contextul în care marți, în județul Argeș, s-au înregistrat 93 de noi cazuri de infectări.

“Nu putem controla pandemia fără colaborarea cetățenilor. Nu ne face plăcere să controlăm, să dăm amenzi. În ciuda faptului că avem nouă instituții cu atribuții de control în teren, în fiecare zi constatăm că cetățenii nu respectă regulile. Toate eforturile instituționale sunt în zadar dacă cetățenii nu înțeleg să poarte masca de protecție, să păstreze distanța, chiar și când formează coadă, undeva. Este și responsabilitatea autorităților locale să vegheze la respectarea măsurilor de distanțare fizică, să asigure condiții de igienă. Nu este posibil să nu ai săpun la toaletă, dezinfectant, să nu ai apă potabilă în spațiile comerciale, precum piețe sau târguri. Nu putem gestiona această pandemie dacă unele autorități sau unii politicieni sabotează deciziile și măsurile impuse de Guvern. Cred că este momentul să facem echipă, nu să boicotăm ce fac alții. Cu toții trebuie să înțelegem că purtatul măștii, păstrarea distanțării fizice și asigurarea igienei sunt măsuri de bază în această perioadă”, a declarat prefectul Emanuel Soare.


 

Soare: Carantinarea nu este nici posibilă, nici oportună

Prefectul județului Argeș, Emanuel Soare, îndeamnă argeșenii să fie responsabili să respecte regulile esențiale pentru prevenirea răspândirii coronavirusului: purtarea măștii de protecție, distanțarea fizică și igiena mâinilor. Prefectul informează că nu se pune problema carantinării județului, mai ales că există cazuri de infectări în 91 din cele 102 localități ale Argeșului. Dintre acestea, în 31 de localități există câte un singur caz, iar 30 de localitîți au înregistrate câte 2 cazuri. Cei mai multi infectati sunt în oraşe. Pe primul loc este Piteştiul, urmat de Mioveni, Ştefăneşti, Câmpulung, Toploveni şi Curtea de Argeş.

“Cu excepția focarelor identificate în ultimele zile, din centrele DGASPC Argeș, cazurile sunt răspândite în tot județul. În acest moment nu se impun noi măsuri restrictive,chiar dacă se discută în spațiul public despre această posibilitate. Nu cred că măsurile suplimentare de izolare sau carantinare ar fi eficiente, în condițiile în care cazurile sunt răspândite peste tot”, a declarat prefectul Emanuel Soare.


În Argeş s-au efectuat circa 16.600 de teste pentru 10.000 de persoane, efectuate în cele trei laboratoare ale spitalelor şi în 5 centre private. Se aşteaptă ca numărul de teste să crească, dată fiind obligativitatea lor la ieşirea din ţară, şi, în consecinţă o creştere şi mai mare a numărului de cazuri pozitive. În prezent avem o medie de 300 de teste pe zi.

CITEȘTE ȘI ... Explozie de cazuri COVID în Argeș. 93 de persoane descoperite cu noul coronavirus

S-au externat, la cerere, 130 de persoane asimptomatice sau pozitive, care sunt sub supravegherea medicilor de familie şi a Poliţiei. Aceștia pot circula nestingheriţi, declară prefectul Emanuel Soare, dar li s-a recomandat izolarea, purtarea măştii şi distanţarea fizică, pentru a evita trasmierea viruslui, dat fiind faptul că Covid 19 este o boală infecto-contagioasă.

CITEȘTE ȘI ... Caz de COVID la Campionii FC Argeș. Meciul cu Mioveniul a fost amânat

În judetul nostru, conform ultimei actualizări prezentată de Grupul de Comunicare Strategică,  1.483 de persoane au fost infectate până la această data cu COVID-19. Față de ziua de ieri, avem o diferență de 93 de cazuri.

CITEȘTE ȘI ... Respectați măsurile de protecție COVID-19! Controale și amenzi

 

Șeful ISU Argeș: Sunt persoane care neagă existența virusului


Inspectorul șef al ISU Argeș, Bogdan Olar, a prezentat marți, la conferința de presă organizată de Instituția Prefectului, un bilanț al controalelor din ultima perioadă. Astfel, pe Legea 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pompierii argeșeni au aplicat 56 de amenzi, în valoare totală de 28.000 de lei. Au fost verificate peste 6000 de persoane și aplicate 370 de avertismente, toate pentru nepurtarea măștii de protecție în spațiile închise. 


“Sunt persoane care neagă existența virusului, care pun la îndoială măsurile de protecție. Controalele noastre au avut un rol preventiv și, în ultimă instanță, coercitiv”, a declarat șeful ISU Argeș, Bogdan Olar.


Prefectul Emanuel Soare i-a mulțumit lui Bogdan Olar pentru implicare și pentru faptul că a reușit, în această perioadă grea, să mențină capacitatea operațională a ISU Argeș.

Șeful ITM Argeș, Ion Samoilă, a fost și el prezent la conferința de presă. În perioada 1 iunie-13 iulie, angajații instituției pe care o conduce au efectuat 661 de controale și au aplicat amenzi în valoare totală de 910.000 lei. Pe Legea 55/2020 a fost sancționat administratorul unui cămin de bătrâni privat, care nu a asigurat permanența în centrul de îngrijiri.


“Avem în vedere prevenirea, îndrumarea, dar au fost și situații când am descoperit rea voință sau neglijență și au fost aplicate sancțiuni”, a declarat inspectorul-șef al ITM Argeș, Ion Samoilă.