Piteștiul și Bascovul au rămas... ca la capu’ podului! Iar podul s-a „subțiat”!

Podul de piatră s-a subțiat, a venit apa și l-a erodat fix în structura de rezistență, avertizează consilierul local Cătălin Andrei, făcând referire la podul care leagă Piteștiul de Bascov. 


„Podul dintre Pitești și Bascov «s-a subțiat». În cadrul ședinței de Consiliu Local am aflat o informație cu iz un pic alarmist și anume că podul care trece peste pârâul Bascov pe bulevardul Nicolae Bălcescu (ieșirea dinspre Pitești spre Bascov, adică principala rută pe care mergem spre Curtea de Argeș, Vâlcea etc.) «s-a subțiat». Nu pot să vă spun cine s-a exprimat așa plastic, pentru că apoi o să spuneți că dau pe surse și se supără domn’ primar. Cert este că podul în cauză este foarte afectat, nu la inimă, ci la structura sa de rezistență, adică tocmai la partea aceea care îl ține în picioare.”, spune Cătălin Andrei. 

 

 „Ei așa consideră la Pitești, că podul e jumi-juma, dar numai la noi, în România, se întâmplă treaba asta”


Pentru că, vorba aia, e om al locului, prim-gospodar și știe mai bine cum stau lucrurile, l-am sunat pe primarul Bascovului, Gheorghe Stancu, să ne explice cât de... subțire e podul. Al cui pod? – ne-a întrebat acesta. Iar întrebarea nu este deloc una retorică, pentru că, așa cum numai în România se poate, podul e al tuturor și al nimănui. Iar exemplul nu este unul singular!


„Am și eu 28 de ani de primărie și niciodată acest drum și nici acest pod nu au fost în administrarea comunei. Limita Piteștiului cu Bascovul a fost fixată chiar la pod. Acum doi ani, fostul viceprimar al Piteștiului, Sorin Apostoliceanu, împreună cu o comisie de la Primăria Pitești, de la Bascov, de la secția de Drumuri Naționale, de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri București au venit să constate care e situația juridică a drumurilor care fac legătura dintre localitățile noastre. Întâmplător, printr-o modificare a cărții funciare, fostul primar Cornel Ionică, atunci când a făcut limitele cărților funciare, s-a oprit la limita cu podul Bascov, că a zis el că până aici se întinde orașul. Orice oraș din țară, orice municipiu  are un drum de centură. Până mai acum câțiva ani de zile, strada Serelor era drum de ocolire a Piteștiului. Odată cu rezolvarea autostrăzii, strada Serelor a devenit însă drum național. În acest fel, și tronsonul de pe Nicolae Bălcescu al Piteștiului a fost luat în administrare directă de către Pitești. De un an jumate se tot analizează al cui este tronsonul acesta de drum. Eu nu pot băga niciun leu acolo, că nici podul și nici drumul de la barieră până la pod și până în intersecția din sensul giratoriu nu îmi apar pe inventar. Ei așa consideră la Pitești, că podul e jumi-juma, dar numai la noi în România se întâmplă treaba asta. La mine în cadastru nu apare asta!”, ne-a declarat primarul Gheorghe Stancu. 


Edilul susține că nu este singurul exemplu de gen, și că numai la el în localitate are trei drumuri „în aer”:

„La Bascov, avem trei străzi de felul ăsta: Căpățânești, la limita cu Merișaniul: partea stângă aparține de Merișani și partea dreaptă de Bascov, iar drumul e al tuturor și al nimănui; Baloteștiul: stânga aparține de Pitești și dreapta de Bascov, iar drumul... e în aer; și mai este segmentul care face legătura cu Piteștiul unde, ce e pe partea dreaptă, până la pod, aparține de Pitești, iar ce e pe stângă, limita de proprietate se întinde până la Rolast. Numai la noi, la români, se întâmplă asta.”, mai spune primarul din Bascov.


Așa stând lucrurile (adică în niciun fel), edilul spune că „trebuie reluat protocolul” și trebuie mers, alături de cei de la Pitești, la Administrația Drumurilor Naționale să se stabilească definitiv și irevocabil pe teritoriul administrativ al cui este podul. Primarul Stancu susține că e dispus să-l ia cu acte în regulă și să facă investițiile pe care, la acest moment, nu are cum să le facă.
Din punctul său de vedere, structura de rezistență a podului nu este foarte afectată, însă crede că ar trebui ca, împreună cu Primăria Pitești, s-o pună de-o expertiză ca să vadă exact cum stau lucrurile. 


„Nu a fost o constatare făcută de un specialist anume. Cei de la Apele Române, Agenția Bazinală Argeș-Vedea, când au efectuat lucrări de decolmatare, recalibrare și gabionare a pârâului Bascov, au ajuns în zona respectivă și au constatat că ar fi o mică fisură la un capăt de pod. Din punctul meu de vedere, situația nu e gravă. Voi vorbi cu primarul Piteștiului să facem o expertiză să vedem cum stăm.”, ne-a declarat primarul, adăugând că are în noul Consiliu Local consilieri care bagă bățul printre gard (și dincolo de limita teritorială!) și fac din țânțar, armăsar.  

Preluat: saptamanalul ancheta