Piteștiul când? Maratonul din capitală: 3-5 persoane pe minut!  | Sursa Ta

Medicul Mihai Craiu, coordonatorul centrului de vaccinare de la Sala Palatului, a declarat, sâmbătă, la Digi24, că în cursul nopții, în fiecare minut au fost câte 3-4-5 persoane care au venit să se vaccineze. El a povestit că au fost situații în care români din străinătate au venit să își imunizeze copiii care abia împliniseră 16 ani. 

"Au fost foarte mulți părinți care au venit cu copii peste 16 ani. Copii cetățeni străini ai unor români. Au venit cu pașaportul țării respective și cu părinții care au semnat consimțământul. De la unii care aveau 16 ani și câteva zile, nici măcar 16 și o lună, până la aproape 18 ani. Părinții care doresc să vaccineze copiii trebuie să îi însoțească", a afirmat medicul.

 

"Vaccinarea merge chiar mai bine decât ne-am așteptat, lucrul cel mai important e profilul celor care au venit. Au fost foarte mulți seniori, acele persoane pentru care n-a fost ușor să manipuleze sistemul de înscriere n platforma. Foarte mulți au zis că e bine să vii cu buletinul, fără programare. Nu trebuie nimic suplimentar, decât să nu fi avut doză de vaccin făcută. În sistemul de triaj se observă cu ajutorul tabletelor dacă solicitantul a făcut vreo doză de vaccin.

Din 2.200 de persoane, cam jumătate aveau peste 60 de ani.

"I-am distribuit către boxele din vecinătatea punctului de triaj, că să nu facă mulți pași. Persoanele cu comorbidități au fost vaccinate în punctul mobil de prim ajutor, am avut doi anesteziști de la Institutul Fundeni care au asigurat micile incidente", a declarat medicul Mihai Craiu.

 

El a spus că n-a fost înregistrat niciun incident major, au fost câteva persoane care au avut lipotimii, vertij, unele s-au deshidratat: "Lumea poate să vină în deplină siguranță, primesc aceleași îngrijiri ultraperformante".

"În noaptea de vineri spre sâmbătă au venit în jur de 400 de persoane, au venit 3-4-5 în fiecare minut. Am închis o parte din acces, acum ne pregătim pentru o accelerare a fluxului de dimineață, o să vedem cum ne lasă și vremea", a afirmat medicul.

Craiu a dat asigurări că sunt amenajate trei corturi pentru situații în care ar putea fi foarte cald sau ploaie: "Cine vine chiar și pe ploaie are unde să stea, coadă nu o să fie cu oameni afară expuși".

"Pot să vină toate persoanele sănătoase care n-au făcut nicio doză sau persoanele cu 1 doză cu Pfizer, pentru că sistemul electronic nu ne lasă să administrăm a două doză decât dacă puteau s-o primească.

Am avut scenarii de persoane care urmau să plece cu avionul în această dimineață și ar fi avut azi programare, de aceea ne-a lăsat sistemul s-o facem. Au fost și persoane care ar fi trebuit să aibă mâine-poimâine și n-am putut s-o facem. Oamenii pot să vină pentru doza a două dacă se încadrează ca timp", a adăugat Craiu.

El a transmis și un mesaj pentru cei care încă ezită să se vaccineze:

"Ca medic și părinte, soluția că să putem trimite copiii la scoală în siguranță, să călătorim, să nu plătim teste PCR și să intrăm în carantină e vaccinarea, care e eficace și sigură. Vorbim de peste un miliard de doze în lume".

 

Maratonul vaccinării din București continuă. Este cea de-a doua zi în care oamenii se pot imuniza anti-COVID fără programare.

Cele mai multe cabinete sunt la Sala Palatului. Autoritățile speră să vaccineze 10.000 de persoane în 3 zile și 3 nopți. Până acum, au primit serul aproape 4000 de persoane. 

Sursa: Digi24