Reacții după protestele anti-restricții din Pitești: Alți 184 de manifestanți buni de plată

UPDATE, 30 martie, ora 14:40

În contextul celor două zile de proteste de la Pitești, polițiștii argeșeni anunță primele măsuri.

În cazul manifestațiilor de duminică seara, 184 de persoane au fost legitimate și urmează a fi sancționate pentru faptele constatate cu acea ocazie fiind incidente prevederile privind limitarea răspândirii virusului SARS CoV-2, referitoare la deplasarea în intervalul 22:00-05:00, nepăstrarea distanțării fizice și a normelor de protecție individuală, dar și încălcări ale Legii 61/1991 privind normele de conviețuire socială și ale legislației privind circulația pe drumurile publice.

Reamintim că în cazul protestului de ieri, unde au participat peste 1.000 de persoane s-au aplicat deja peste 100 de sancțiuni:
- polițiștii din cadrul Secțiilor de Poliție 1-4 Piteşti au aplicat până în prezent 77 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 23.000 de lei, conform Legii 55/2020 privind unele măsuri de combatere a pandemiei de Covid-19;
- jandarmii argeșeni au aplicat 28 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 12.800 de lei, conform aceluiași act normativ.


”Scopul activităţilor desfăşurate de poliţişti nu este de a sancționa cetățenii, ci de a preveni săvârșirea unor fapte de natură contravențională sau penală, precum și de a limita răspândirea virusului Covid-19. Reamintim că sancțiunile se aplică de către polițiști doar ca urmare a încălcării normelor legale, iar cuantumul acestora se stabilește prin evaluarea individuală şi obiectivă a fiecărei situații constatate.

Dreptul la liberă exprimare a opiniilor este un drept prevăzut chiar în legea fundamentală a țării – Constituția României, însă trebuie exercitat astfel încât să nu fie încălcate alte prevederi legale. 

Astfel, exercitarea acestui drept nu presupune adresarea unor expresii jignitoare, care să atragă indignarea altor cetățeni, tulburarea ordinii și liniștii publice sau manifestarea de acte de violență de orice natură, cu atât mai puțin încălcarea recomadărilor cu caracter medical, prin participarea la intâlniri în grupuri mai mari de 50 de persoane, expunerea la riscul de a contacta coronavirusul prin nerespectarea distanțării și nepurtarea măștii.

Necesitatea acestor recomandări a rezultat din numărul mare de persoane care au avut nevoie de asistență medicală, iar aceste recomandări au fost reglementate de un cadru legal pentru ca aceia care aleg în mod voluntar să le încalce, și prin aceasta să expună și pe cei din jur la pericolul contactarii afecțiunii medicale, să respecte efortul comun depus de autorități și de majoritatea cetățenilor, deopotrivă. 

Recomandăm în continuare adoptarea unui comportament precaut, păstrarea distanţării fizice, purtarea măştii şi limitarea expunerii şi în spaţii aglomerate, respectarea limitării deplasărilor în intervalul 22:00-05:00 doar la situaţiile justificate şi informarea din surse oficiale.”, transmit oamenii legii.

 

UPDATE, 30 martie:

În urma celor două zile de protest de la Pitești, manifestanții au de plată aproximativ 40.000 de lei. Conform Jandarmeriei Argeș, au fost date 125 de amenzi, după cum urmează:


- în prima seara a protestelor, autoritățile au aplicat 98 de sancțiuni în valoare de 27.000 de lei
- ieri au fost aplicate 27 de sancțiuni în valoare de 12.800 de lei persoanelor care au organizat și participat la manifestarea publică

----------------------------------------------------------------

Zeci de oameni protestează la această oră în Pitești împotriva noilor restricții instituite de autorități pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus.

Mobilizarea se pare că a fost făcută de protestatari pe Facebook, după cum arată transmisiile live de pe grupurile de socializare.

Între timp se pare că a venit și politia să ii legitimeze și probabil să îi și amendeze.

CITEȘTE ȘI... (VIDEO) A ARS CASA UNUI BĂTRÂN DE 72 DE ANI DIN COMUNA CORBI

Se pare că în același timp au loc proteste și în alte orașe de la noi din țară, de exemplu peste o sută de tineri protestează pe străzile oraşului Brăila pentru a-şi exprima revolta faţă de noile restricţii impuse de autorităţi.

De asemenea din informații mai aflăm faptul că mai multe persoane s-au strâns astăzi în zona instituţiei Prefectului judeţului Constanţa pentru a-şi exprima nemulțumirile. Acţiunea a fost iniţiată tot pe o reţea de socializare.

La București sute de protestatari s-au adunat în această seară în Piața Universității. La Galați protestatarii au blocat o stradă și s-au urcat pe mașini. La Timișoara, câteva zeci de persoane au făcut un careu cu steag tricolor și pancarte. 

CITEȘTE ȘI... (VIDEO) Fiecare viață contează! Pompierii argeșeni au salvat un cal căzut într-un pârâu

Reamintim că din data de  28 martie, sunt în vigoare noile restricții în localitățile în care rata de infectare depășește 4 la mia de locuitori: carantina de noapte începe de la 20:00 și ține până la ora 05:00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică; magazinele se închid la ora 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică; sălile de fitness își suspendă activitatea.