Pierderi de 1,5 milioane euro pe zi pentru românii exportatori în UK

Copreședintele Consiliului de Export al României Mihai Ionescu a declarat într-o conferință că exporturile românești în UK vor fi afectate. Romănii vor pierde în jur de 1,5 milioane de euro pe zi din cauza deprecierii lire, cu 15%.

Conform sursei Agerpres, "La o cădere a lirei sterline de 15%, avansată de consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, înseamnă că noi vom pierde 1,5 milioane de euro în fiecare zi din export. Comerțul României cu Marea Britanie se ridică la 4 miliarde de euro, din care 2,4 miliarde export și 1,6 miliarde import. Deci, balanța este activă. Mai mult, pe primul trimestru, avem o creștere a exportului de 15% și de 5% la importuri, deci se menține trendul de balanță activă", a explicat Mihai Ionescu.

Exporturile românești în Marea Britanie constau, în proporție de 47%, în mașini și echipamente, 23% — confecții și 18% — auto și componente auto.

Mihai Ionescu solicită autorităților să adopte măsuri pentru compensarea firmelor care suportă pierderi din cauza Brexit-ului, având în vedere că oamenii de afaceri nu și-au luat măsuri de protecție deoarece nu au crezut că votul va fi în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE. De asemenea, este de părere că Banca Națională a României va interveni pentru temperarea deprecierii lirei sterline, având în vedere că "nu este indiferent pentru BNR ce se întâmplă cu economia românească".