Pictorul Tiberiu Iakab - un talent uriaş descoperit între zidurile CITO Tigveni

Pe data de 16 martie, chiar de Ziua Mondială a Asistenţei Sociale, va avea loc la Centrul Cultural Judeţean din Piteşti un vernisaj de pictură, ce poartă semnătura unui tânăr cu un talent nativ înnăscut: Tiberiu Alin Iakab. Tibi este un tânăr cu o poveste de viaţă impresionantă, fiind trimis de părinţi în centrul de plasament şi lăsat în grija personalului la doar câteva zile de la naştere. Din spusele tânărului, se pare că familia nu a putut să îl ţină, pentru că era foarte săracă. 


Fără să fi făcut vreun curs de specializare, Tiberiu Iakab are un talent uriaş şi pictează ca un absolvent de Arte. Atunci când îi priveşti lucrările, îţi vine greu să crezi că este vorba doar despre talent, că nu a urmat niciun curs. Cu toate acestea, tânărul îşi doreşte din tot sufletul să urmeze un curs de specialitate pentru a oferi iubitorilor de artă frumosul absolut. 


În prezent, Tibi locuieşte în Centrul rezidenţial pentru adulţi  din comuna Tigveni, aflat în subordinea DGASPC Argeş. Din anul 2002, aici  a devenit pentru el „acasă” şi tot aici şi-a făcut din camera lui propriul atelier de pictură. Deşi a întâmpinat multe probleme de-a lungul vieţii, unele chiar de sănătate, tânărul s-a refugit în pictură, încă de la o vârsta fragedă - după cum ne-a mărturisit. A fost încurajat de profesorii din centru şi asta l-a ajutat foarte mult. În prezent, picturile sale sunt expuse la Centrul Cultural Judeţean din Piteşti, unde iubitorii de artă şi de frumos le pot admira şi chiar achiziţiona.

 

 

Când ai început să pictezi pentru prima dată?


- Prima dată am început să pictez în jurul vârstei de 7 ani. Îmi aduc aminte că pictam pe orice lucru care îmi era la îndemână, caiete, bucăţi de carton, placaje.

 


Ai făcut cursuri de pictură sau ai fost autodidact?


- Nu, nu am făcut niciun curs până în prezent, dar îmi doresc să fac acest lucru cât mai curând posibil.

 


Care este artistul tău preferat?


- Pot sune că artistul meu preferat este Nicolae Grigorescu.

 


Ce te inspiră atunci când pictezi?


- În primul rând, mă inspiră liniştea şi pe urmă totul vine din interior, cred că din inimă.

 


De când ai devenit popular, ai reuşit să vinzi mai multe tablouri, te gândeşti să îţi câştigi existenţa din vânzarea lor?


- Am mai vândut din tablouri şi, da, sper să îmi câştig existenţa din vânzarea lor. De aceea vreau să mă perfecţionez cu ajutorul cursurilor.

 


Ce planuri ai de viitor?


- Vreau să pictez, să lucrez în continuare, să fac cursuri, să fiu tot mai bun. Asta mă face pe mine să fiu liniştit şi mă inspiră.