Piața imobiliară din Pitești a intrat în blocaj

Primăria Pitești a eliberat în primele șapte luni ale acestui an 98 de autorizaţii de construire pentru clădiri noi, față de 99 de autorizații emise anul trecut, în aceeași perioadă. Statisticile Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată, pe de altă parte, că luna aprilie 2020 a înregistrat o scădere a tranzacţiilor (contracte de vânzare-cumpărare finalizate) de 57%, raportat la luna similară a anului trecut. Acest trend descendent este încă în desfăşurare, inclusiv în luna iulie 2020. La acest moment, declară Ciprian Neagu, broker imobiliar, piața este oarecum blocată, căci și vânzătorii, și cumpărătorii speră la un context financiar ceva mai prielnic.


„În ceea ce privește percepţia participanţilor la piaţa imobiliară (vânzători, cumpărători), edificator în acest aspect este numărul de anunţuri de vânzare postate de către ofertanţi persoane fizice şi/sau juridice, direct proprietari (nu intermediari, agenţii imobiliare etc). Astfel, conform bazelor de date cu anunţuri, scăderea ajunge aici până la 81% pentru luna mai 2020. În anul 2020, singura lună cu creştere din acest punct de vedere este ianuarie. Acelaşi sentiment se regăseşte şi în cadrul profesioniştilor în intermedieri imobiliare. Exceptând câteva cazuri punctuale, piaţa tranzacţiilor încă este apatică, aflându-se în acest moment într-o zonă de «retragere» a intenţiilor de a cumpără sau a vinde. Toată lumea aşteaptă «să vadă ce se mai întâmplă». Lăsând la o parte aspectul medical (referitor la efectuarea fizică a vizionărilor imobilelor), tranzacţiile sunt într-un relativ blocaj din cauza unor aşteptări nejustificate cu privire la viitorul preţurilor, de ambele părţi ale baricadei.

Astfel, cumpărătorii aşteaptă să scadă preţurile ca să achiziţioneze la preţ mai mic, iar vânzătorii aşteaptă să crească preţurile, bazându-se pe programul „Nouă casă”. În concluzie, piaţa la acest moment nu se află în echilibru, iar discrepanţele aşteptărilor nefondate fac că cererea să se întâlnească cu oferta doar în anumite cazuri excepţionale. Da, există şi excepţii, acolo unde ofertanţii sunt nevoiţi să vândă sau înţeleg situaţia şi se repoziţionează cu preţul  sau acolo unde cumpărătorii au nevoie stringentă de un nou spaţiu locativ pentru familie. Solicitări există, cumpărători există, bani sunt în piaţă. Doar că aceştia caută chilipiruri”, a declarat Ciprian Neagu, pentru ziarul „Bursa”. 


La acest moment, în municipiul Piteşti şi în jurul acestuia există multe şantiere în desfăşurare, ceea ce arată că investitorii imobiliari au intuit că piața se va debloca, întrucât, în definitiv, cerere pe piață există, doar că oamenii așteaptă prețuri mai ofertante. Preţul mediu de ofertă la apartamente este de aproximativ 1.000 euro/mp (800 - 1.200 ), variind în funcţie de vechimea imobilului, localizarea acestuia, gradul de finisaj, etaj, dotări. 

Sursa: saptamanalul ancheta