Peste 5.000 de doze de AstraZeneca disponibile în Argeș

Vaccinul AstraZeneca a început să fie evitat de când cu cazurile de tromboze reclamate la nivel mondial. Astfel, în centrele de vaccinare ce administrau acest tip de ser a început să bată vântul. În timp ce pe celelalte două vaccinuri, Pfizer și Moderna, e bătălie și nu sunt locuri disponibile, ci doar liste de așteptare, la AstraZeneca sunt locuri disponibile. La nivelul județului erau pe stoc 1178 doze în centrele de vaccinare și 4090 doze la Direcția de Sănătate Publică județeană, conform datelor de la finalul săptămânii trecute. La nivelul județului sunt șase centre de vaccinare unde se administrează AstraZeneca, însă pe listele de vaccinare nu figurează doritori, deși sunt suficiente doze.

CITEȘTE ȘI .... Proiect MAI: Pietonii care privesc în telefon când traversează strada - amendați

Din cât ne-a declarat directorul DSP Argeș, Sorina Honțaru, nu are o evidență a celor care au renunțat să mai vină la vaccinarea cu AstraZeneca după ce s-au programat, însă sunt foarte mulți care nici nu își anulează programarea în platformă, ci, pur și simplu, nu se mai prezintă. În aceste situații, pentru a nu se irosi doze sunt chemate alte persoane înscrise, care doresc să primească vaccinul. Președintele Centrului Național de Coordonare a Activităților privind vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, a prezentat simptomele care trebuie să ne trimită imediat la medic, ca fiind suspiciunea unei tromboze: dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, umflături ale mâinilor, dureri abdominale, simptome nerurologice, durere de cap care nu cedeaza la tratamentele obişnuite şi asociată cu tulburări de vedere, mici pete de sânge în afara locului de administrare. 

 

 


Doar 8 argeşeni au raportat oficial reacţii adverse după vaccinare


De la începutul campaniei de vaccinare, peste 10.000 de români au raportat reacţii adverse la vaccinurile administrate. Vaccinurile produc simptome uşoare sau moderate după o perioadă de 12-24 ore de la imunizare, cele mai comune fiind durere, roşeaţă sau umflături la locul vaccinării, dureri la nivelul membrelor superioare, dureri musculare, oboseală, febră uşoară, iar în cazuri mai rare dureri de cap şi greaţă, precum şi inflamarea ganglionilor. Dintre cei aproape 50.000 de argeşeni care au primit cel puţin o doză de vaccin, foarte puţini au şi anunţat faptul că au avut reacţii, după cum ne-a declarat Sorina Honţaru, şefa DSP Argeş:

„De la începutul campaniei de vaccinare avem raportate foarte puţine reacţii adverse. Din 30 decembrie 2020, de când am început vaccinarea, avem doar 8 reacţii adverse raportate în registrul electronic de vaccinare: 3 la vaccinul Pfizer şi 5 la AstraZeneca. Majoritatea sunt reacţii de tip alergic, avem un singur caz de anafilaxie.”, a precizat directorul DSP Argeş, Sorina Honţaru.

Reacțiile adverse pot fi raportate către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) și online prin accesarea linkului https://covid19.anm.ro/ sau prin scanarea codurilor QR de pe fişa de vaccinare. 


 

 

Preluat: saptamanalul ancheta