Peste 5.000 de argeşeni aşteaptă să dea examenul de permis | Sursa Ta

Să iei permisul la Pitești deja a devenit motiv de mândrie, fiind județul cu unul dintre cele mai scăzute procente de promovare la examenul auto. În 2019, an în care activitatea nu a fost perturbată de pandemie, puțin peste 20% dintre candidați au luat permisul. În prezent, stau la coadă să susțină proba de traseu 5280 de aspiranți, în condițiile în care zilnic se efectuează doar 90 de examinări.

Nivelul scăzut de promovare a devenit îngrijorător și pentru autorități, iar în luna februarie, prefectul de atunci, Emanuel Soare, a format o comisie mixtă de analiză pentru a verifica atât Serviciul de Permise și examinatorii, reclamați pentru un comportament intimidant, cât și școlile de șoferi pentru a afla de ce sunt atât de puțini elevi care obțin permisul. A curs cu amenzi din partea instituțiilor implicate în comisia mixtă la adresa școlilor de șoferi, cele mai multe abateri fiind constatate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă. Nu s-au evidențiat însă aspectele reclamate în sesizările candidaților, cum ar fi comportamentul intimidant, deși prefectul de Argeș, Emilia Mateescu, le știe foarte bine și le consideră reale. 

Doi examinatori și-au dat demisia

Serviciul de Permise avea 12 examinatori, însă a mai rămas doar cu 10, în urma cercetării disciplinare. În perioada de control, doi dintre aceștia au fost sancționați pentru o abatere ce nu era considerată gravă, în opinia acestora. Proba de examinare trebuie să fie de 25 de minute, dar pentru că elevul s-a descurcat bine i-au ținut circa 22 de minute, așa că pentru cele 3 minute lipsă s-au trezit sancționați. Această pedeapsă, care ar fi însemnat reducerea salariului pe o anumită perioadă, li s-a părut jignitoare și au preferat să plece. O parte dintre examinatori sunt acuzați de candidați, în sutele de plângeri depuse la Prefectura Argeș, de dublă măsură, intimidare, comportament mult prea dur sau chiar că încurcă elevii la proba de traseu. Cei doi examinatori nu au fost însă sancționați pentru niciunul dintre aceste aspecte. Acum sunt doar 10 examinatori care au de evaluat peste 5.000 de candidați. 

Se vor face examinări și în weekend

După ce comisia de analiză și-a încheiat activitatea, prefectul Emilia Mateescu a decis că trebuie să crească numărul examinărilor, pentru a scăpa de coada uriașă de candidați ce își așteaptă rândul. Între proba teoretică și cea practică se ajunge și la un interval de așteptare de 4 luni, iar reducerea acestui termen se poate face numai dacă se subțiază lista de așteptare. Una dintre măsurile dispuse este detașarea a 4 angajați din Prefectură la Serviciul de Permise. Aceștia se vor ocupa de partea birocratică, astfel încât examinatorii să nu mai aibă în sarcină și această activitate și să stea doar pe proba practică, timp de 8 ore pe zi. De asemenea, a făcut demersuri pentru a se face examinări și în weekend, cu câte 5 examinatori pe zi, ce vor fi plătiți suplimentar pentru aceste ore. 

Comisia de analiză a activității de la Permise a constatat că procentul de promovare al proba practică, în perioada februarie-aprilie, a crescut cu 6,67% față de aceeași perioadă a anului 2020, de la 18 la 25%, iar la cea teoretică doar cu 1%, adică 44%, ceea ce ne situează tot sub media pe țară. 

 

Sursa: Săptămânal Ancheta