Peste 20 de proiecte noi la Valea Iaşului pentru 2020 şi anii următorii!

Este pentru mine nu doar o simplă obligație prevăzută de lege, ci și o datorie de onoare pe care mi-am asumat-o în fața dumneavoastră, aceea de a vă aduce la cunoștință lucrurile bune pe care, împreună, am reușit să le înfăptuim până acum în localitatea noastră, precum și acelea pe care le avem în vedere pentru anul acesta și pentru cei care vor urma.
Apreciez, în primul rând, faptul că și în anul pe care recent l-am încheiat, ați înțeles să fiți alături de administrația locală a comunei Valea Iaşului nu doar cu sfaturi utile, nu doar cu încrederea pe care ne-ați arătat-o, ci și prin îndeplinirea obligațiilor legale privind taxele și impozitele locale. Pentru acest lucru, vă mulțumesc.


Este evident pentru orice om de bună-credință faptul că, în ultimii ani, comuna Valea Iaşului a făcut pași semnificativi înainte în ceea ce privește infrastructura publică, confortul cetățenilor, grija față de copii și tineri sau viața culturală și spirituală a comunității noastre. Așa cum fiecare dintre noi știe la fel de bine că încă mai sunt multe probleme cărora trebuie să le găsim rezolvare, astfel încât viața tuturor să fie una demnă de statutul nostru de comună cu direcție de dezvoltare europeană.
O mare parte dintre utilităţile necesare bunului trai al locuitorilor comunei Valea Iaşului au fost realizate prin investiţii masive în toate domeniile.


Cum spuneam, începând din anul 2004, deci timp de 15 ani, am făcut eforturi pentru realizarea acestora. Meritul aparţine în mare măsură tuturor consilierilor din ultimele patru mandate, chiar dacă unii nu au înţeles tot timpul că sunt în slujba dumneavoastră. Unii nu mai sunt consilieri... acum.


Iluminatul public este funcţional în cele mai bune condiţii, înlocuirea lămpilor arse făcându-se lunar şi chiar mai des. De 14 ani nu s-au făcut restricţii la iluminat nici vara, nici iarna. 


Drumurile au fost şi sunt permanent în atenţia noastră, în lunile noiembrie şi decembrie 2019 am făcut balastări pe foarte multe străzi. În funcţie de vreme vom interveni prompt acolo unde este nevoie. Am achiziţionat material antiderapant pe care l-am amplasat pe majoritatea străzilor (cu precădere unde sunt drumuri în pantă, dar şi pe celelalte). Profitând de vremea frumoasă, am reprofilat şanţurile şi am curăţat vegetaţia forestieră pe multe străzi. Mulţumim acelora dintre dumneavoastră care aţi curăţat rigolele din dreptul proprietăţilor.


Reţelele de apă şi canalizare au fost concesionate, aşa cum am fost obligaţi de reglementările A.N.R.S.C (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice), care a interzis continuarea contractelor cu firma Aquarterm din Curtea de Argeş. Licitaţia pentru concesionare aprobată cu unanimitate de voturi în Consilul Local a fost realizată abia a patra oară, după ce la primele termene nu a participat nimeni. Comisia de licitaţie nu poate fi acuzată de preţul de adjudecare care a fost de 12,67 lei pentru furnizarea unui metru cub de apă şi canalizare (5,87 lei apa şi 6,80 lei canalul). După foarte multe negocieri cu firma câştigătoare, purtate de mine, ajutat de unii dintre colegi, cumva împotriva unor consilieri care nu au vrut să colaboreze, am aprobat, la limită preţul de 9,22 lei (5,47 lei apă şi 3,75 lei canalul) pentru trei luni, preţ ce a fost reconfirmat cu mare majoritate pentru următoarele perioade. Normal că mai sunt multe lucruri de pus la punct. Cu calm şi bună-credinţă vom rezolva. Staţia de epurare din satul Ungureni a fost reabilitată ca şi cele patru staţii de pompare.


La capitolul salubritate am reuşit cu foarte multe eforturi să acoperim peste 85% din comună cu acest serviciu şi continuăm până la 100%. Trebuie să vă mulţumesc dumneavoastră pentru înţelegerea de a face efortul financiar important care a dus la posibilitatea colectării acestor deşeuri menajere. Facem şi noi tot posibilul ca drumurile spre proprietăţile dumneavoastră să fie practicabile cea mai mare parte a anului pentru a fi cât mai rare cazurile în care nu se ajunge săptămânal. Pentru situaţia în care nu poate ajunge maşina de la salubritate la maxim două săptămâni, venim cu tractorul de la primărie. E adevărat că trebuie să mai facem eforturi pentru realiza o colectare selectivă mai bună, deşi începutul e promiţător. Toate persoanele fizice şi cele juridice sunt obligate prin lege să achite taxa de salubritate stabilită de Consiliul Local. Primul succes este că aşa cum am promis din 2018, pentru anul 2020 preţul la salubritate este de 6 lei pe lună de persoană în scădere de la 8 lei în anul 2019. Acest lucru se datorează dumneavoastră şi mulţumesc celor care aţi contribuit la acest lucru prin plata taxei şi colectare selectivă.


Învăţământul se desfăşoară în condiţii dintre cele mai bune. Asigurăm transportul pentru toţi copiii, mai puţin cei de lângă şcoală. Grădiniţele cu program prelungit sunt un succes, ajungând aproape de capacitatea maximă de ocupare. Amplasarea de locuri de joacă pentru şcolari şi preşcolari pe lângă cele două Şcoli şi Grădiniţe din Mustăţeşti şi Ungureni a fost primită cu mare bucurie.
Dispensarul uman construit în satul Ungureni funcţionează în cele mai bune condiţii, cu cabinete moderne, cu sală de aşteptare dotată cu fotolii mulţumind pacienţii şi medicii de familie. Sunt condiţii bune şi la Mustăţeşti. Dispensarul veterinar se va muta în curând în incinta Dispensarului uman. Oficiul poştal va funcţiona în curând tot în incinta Dispensarului uman.


Știu că plata impozitelor și taxelor reprezintă un efort financiar pentru fiecare cetățean și tocmai din acest motiv în Consiliul Local am stabilit să reducem impozitele pe clădiri cu 26%, pentru anul 2020 (am redus cotele de impozitare la clădirile rezidenţiale deţinute de persoane fizice de la 0,18% la 0,13%, iar la clădirile nerezidenţiale deţinute de persoane fizice de la 1,50% la 1,00%). La salubritate taxa s-a redus de la 8 lei pe lună 6 lei. Am propus şi aprobat aceste impozite şi taxe pentru a compensa creşterea preţului la apă la 5,47 lei (la Curtea de Argeş este de 5,00 lei) şi canalizare 3,50 lei (la Curtea de Argeş este de 1,75lei). Sunt localităţi ce au taxe în 2020 care la Valea Iaşului nu au fost niciodată şi nici nu vor fi: taxă de pază (30,45, 60 lei pe familie) sau de iluminat public (100, 200 lei pe familie).


Vom acorda în continuare ajutoare de urgenţă pentru medicamente (până la 100,00 lei sau 50,00 lei, în funcţie de venituri), pentru intervenţii medicale (până la 5.000,00 lei), pentru calamităţi (între 2.000,00 lei şi 10.000,00 lei, cu observaţia că nu se dau pentru cei care nu au asigurare obligatorie), pentru situaţii familiare deosebite (până la 500,00 lei cu dispoziţia primarului).
De asemenea, se acordă în continuare premii astfel: familiilor care împlinesc 50 de ani de la căsătorie: 200,00 lei, persoanelor care împlinesc în cursul anului curent vârsta de 80 de ani sau au peste 80 de ani: 200,00 lei (cu ocazia Zilei Comunei), elevilor de liceu, locuitori ai comunei, care au obţinut la bacalaureat media peste 9,00: 500,00 lei, la întemeierea unei familii sau la naşterea unui copil: 1.000,00 lei. Acordăm premii elevilor şi profesorilor pentru rezultate deosebite la diferite concursuri şcolare şi sportive. În situaţia, nedorită, al decesului unui cetăţean al comunei: 500,00 lei celor care se ocupă de înmormântare.


Având în vedere că au fost multe nemulţumiri şi mai sunt privind preţul apei şi canalului am stabilit prin două hotărâri de Consiliu

Local:
- înfiinţarea Serviciului Public de Gospodărire Locală care va gestiona reţelele de apă şi canalizare;
- execuţia de foraje pentru surse proprii de apă.
Pentru anul 2020 şi cei care vor urma, suntem gata cu documentaţiile pentru următoaerele obiective:
1. Introducerea reţelelor principale de gaze pe o lungime de 10,186 km în satele Valea Iaşului, Bărbălăteşti, Borovineşti şi Ungureni;
2. Extindere canalizare sat Bărbălăteşti, sat Borovineşti şi rest sat Ungureni; 
3. Extindere canalizare rest sat Cerbureni, rest sat Mustăţeşti şi rest sat Valea Uleiului;
4. Asfaltarea a 17,300 km de drumuri adică vorbim de 48 de străzi. 
Notă! Aceste proiecte au fost depuse pentru finanţare în data de 04.02.2020 la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.
5. Extinderea reţelelor de gaze existente în satele: Cerbureni, Mustăţeşti şi Valea Uleiului. Au fost făcute tabele şi vom acţiona rapid. 
6. Reactualizarea PUG-ului prin introducerea în intravilan a unor zone aflate în acest moment în extravilan, ceea ce va duce la dezvoltarea acestora;
7. Cadastrarea unor terenuri din extravilan prin folosirea unor fonduri europene, dar aici trebuie să primim sprijin din partea proprietarilor pentru identificarea terenurilor şi întocmirea documentaţiei;
8. Construrire pod peste pârâul Valea Bădilii, situat în satul Borovineşti, punctul „Gorgan”; 
9. Construire pod peste pârâul Valea Bădilii, în satul Ungureni, în punctul „Borovină"; 
10. Construrire pod peste pârâul Valea Bădilii, satul Ungureni, în punctul „Mira"; 
11.Construrire pod peste pârâul Valea Bădilii, satul Ungureni, în punctul „Bălărie”; 
12. Construrire pod peste pârâul Valea Iaşului, sat Ungureni în zona Staţia de Epurare; 
13. Construrire pod peste pârâul Valea Lacului sat Cerbureni, în punctul „Năstase Gheorghe”; 
14. Construire Dispensar Uman multifuncţional în satul Mustăţeşti; 
15.Iluminat public - în anul 2020 vom realiza etapa a treia de reabilitare adică înlocuirea tuturor lămpilor vechi, dar şi montarea de lămpi în toţi stâlpii existenţi;
16.Construcţie teren de sport multifuncţional la Şcoala Valea Iaşului;
17.Construcţie teren de sport multifuncţional la Şcoala Mustăţeşti;
18.Construcţie sală de sport la Valea Uleiului;
19.Reabilitare teren de fotbal;
20.Construcţia de alei pietonale pe marginea celor două drumuri naţionale, DN 7C şi DN 73C; 
21.Înfiinţarea unui Parc industrial în izlazul Nuculeţ; 
22.Concesionări de terenuri pentru investiţii acolo unde sunt disponibile şi sunt solicitate. 
Vă doresc ca anul 2020 să vă aducă sănătate, bucurii, înțelepciune și numai bine, alături de cei dragi! În ceea ce mă privește, vă garantez că rămân, așa cum mă știți, același om între oamenii de nădejde ai comunei cum am demonstrat de 20 de ani. Așa să ne ajute Dumnezeu! 

 

 

Cu sinceritate și aleasă considerație, al dumneavoastră, 
Nicolae BARBU 

 

 

 

Sursa: Saptamanalul Ancheta