Percheziții în Argeș  - Ei sunt cei trei suspecți reținuți!

UPDATE:

Bărbații reținuți sunt:
- Luță Constantin Daniel, 35 de ani din Vâlcea
- Gonț Constantin Marian, 32 de ani din Olt
- Chiran Robert Claudiu, 22 de ani din Pitești

Conform DIICOT:
”În perioada 2014-2016 a fost constituit un grup infracțional organizat, printre alţii, de către inculpatul Luță Constantin Daniel la care au aderat şi inculpaţii Gonț Constantin Marian şi Chiran Robert Claudiu, precum şi alte persoane,  cu scopul săvârșirii infracțiunii de fraudă informatică, constând în postarea de anunțuri fictive pe site-uri de specialitate privind vânzarea unor bunuri având drept consecință prejudicierea personelor care  au plătit prețul produselor la care se refereau anunțurile de vânzare.

   În fapt s-a reţinut că începând cu luna decembrie a anului 2014, membrii grupului infracţional au introdus pe site-uri specializate anunțuri de vânzare a unor bunuri nedeținute (telefoane mobile, utilaje agricole, cărucioare de copii, aparate electrocasnice) determinând și prin corespondența purtată prin e-mail persoane interesate de achiziționarea acestor bunuri să plătească în conturile bancare deschise în acest scop sume de bani, ulterior nefiindu-le livrate bunurile plătite.

   Se reţine că în cadrul grupului infracțional organizat, Luță Constantin Daniel a avut rolul de a racola persoane dispuse să deschidă conturi la unităţi bancare din Polonia, în care urmau să fie virate sume de bani de către persoanele interesate să achiziționeze bunurile la care se refereau anunțurile fictive postate pe site-urile de specialitate, urmând ca sumele de bani virate în aceste conturi să fie transferate către conturi bancare ”colectoare” deschise la  unităţi bancare din România de către persoane racolate.
Inculpaţii Gonț Constantin Marian şi Chiran Robert Claudiu au deschis conturi bancare punând la dispoziția inculpatului Luță Constantin Daniel datele necesare accesului, prin internet banking, în respectivele conturi de unde au fost transferate sumele de bani, precum şi  a datelor conturilor bancare în care au fost transferați banii și a cardurilor atașate acestora prin folosirea cărora au fost efectaute retrageri de numerar de la ATM-uri.”


NEWS:

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești au efectuat 14 percheziții domiciliare pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de fraude informatice. 

3 bărbați, cu vârste de 22, 32 și 35 de ani, au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați instanței de judecată, cu propunere de arestare preventivă.

Conform comunicatului:
”La data de 31 ianuarie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești și procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – S.T. Pitești, au efectuat 14 percheziții domiciliare, în județele Argeș, Vâlcea, Teleorman și Olt, pentru destructurarea unei grupări infracționale organizate specializată în săvârșirea de fraude informatice.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate 3 laptopuri, 2 HDD-uri, 6 telefoane mobile, 6 cartele SIM, 4 memory-stick- uri, o tabletă, un token, un card bancar, 2.300 de euro și 7.500 de lei.

Din cercetări a reieșit că, în perioada decembrie 2014 – decembrie 2016, membrii grupului ar fi postat anunțuri fictive de vânzare a unor bunuri, pe site-uri specializate în vânzări on-line, pe care ulterior nu le-ar fi onorat.

Prin activitatea infracțională, membrii grupării ar fi prejudiciat persoane din Marea Britanie, Franța, Spania, Italia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Germania, Coreea de Sud, China, Israel, Arabia Saudită, Regatul Hașemit al Iordaniei, Belgia, Norvegia și Rusia.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este estimat la peste 70.000 de euro.”