Procurorii au stat 7 ore la Apele Române Argeş-Vedea pentru un contract din 2006

UPDATE:

Marţi dimineaţa, la sediul Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea, s-au prezentat poliţişti din cadrul Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţional Anticorupţie. Aceştia au petrecut 7 ore în instituţie, obiectivul lor fiind ridicarea tuturor documentelor legate de o achiziţie de lucrări parafate în 2006, pe vremea când director era actualul adjunct de la Apele Române, liberalul Marius Postelnicescu, şi care s-a întins până în 2013. În cei 8 ani, la conducerea instituţiei s-au perindat mai mulţi şefi, respectiv Adrian Moisescu (2009 – 2013) şi Dumitru Ciobanu (câteva luni în 2009 şi apoi între 2014 şi 2016). Firma cu care s-a semnat contractul este Apasco SA Măneciu, iar obiectivul de lucrări îl reprezenta „Amenajări pe lacul Snagov, inclusiv utilaje specifice, jud Ilfov”, suma totală fiind de peste 10 milioane lei. 


Aşa cum relatează publicaţia online „Timpul de Vâlcea”, judeţ din care se pare că a şi pornit investigaţia, într-un raport de control erau precizate următoarele informaţii, care lămuresc şi scopul vizitei DNA de marţi: 


„SC APASCO SA Măneciu a întocmit factura ștorno nr. 102658/28.02.2015 în sumă de 1. 793.585,69 lei, operațiunea fiind înregistrată în evidența contabilă a instituției (n.r. ABAAV) cu NC 14881/03.03.2015. Prin întocmirea facturii ștorno, executantul recunoaște și acceptă că a încasat nelegal suma menționată și implicit că lucrările nu au fost executate. Constructorul confirmă faptul că lucrarea aducțiune Priza Stăncești-Cricov este nefinalizată și conducta PAFSIN plătită de ANAR nu se regăsește în operă sau în depozitul APASCO, explicând că în contul acesteia au fost executate alte lucrări neachitate de beneficiar”. Din informaţiile noastre, este vorba de 2.600 m de ţeavă, cu diametru foarte mare, care nu apare fizic în lucrările hidrotehnice efectuate de Apasco la Snagov. Societatea Apasco este condusă de Marian Sterian, care, conform ziarulincomod.ro „este cunoscut drept un baron local PSD în Măneciu, fiind omul despre care se spune că de-a lungul timpului a susținut și promovat mai multe persoane la primăria și la Consiliul Local Măneciu, pentru a-și putea desfășura afacerile în liniște.”.

Administratorul Apasco apare şi în dosarul fostului şef SRI Prahova, Corneliu Păltânea, ca învinuit, în actele de cercetare arătându-se că Sterian i-a construit o vilă pentru ca acesta să nu dezvăluie obiceiurile oneroase pe care le practica. 

Sursa: saptamanalul ancheta

  

In aceste momente se desfasoara perchezitii DNA la sediul Apelor Romane Arges Vedea. Operatiunea coordonata de catre procurorii DNA a debutat in aceasta dimineata, in jurul orei 10:00 si este in plina desfasurare. Confom primelor informatii, ancheta ar viza un contract semnat in anul 2006, cu o valoare impresionanta.