În cătușe!

UPDATE 22.09.2017 - ora 16:45- În cătușe! "Tratament" nou pentru cei care fură din banii bolnavilor!

Judecatorii au decis ca cei 3 acuzați (directoul economic al Spitalului Judetean si 2 administratori ai firmei) să petreacă următoarele 30 de zile în spatele gratiilor.

UPDATE 22.09.2017 - ora 09.:00- În cătușe! "Tratament" nou pentru cei care fură din banii bolnavilor!

Cele trei persoane considerate responsabile de "jefuirea" banilor destinați Spitalului prin înțelegeri oneroase au fost reținute de către procurorii DIICOT și prezentate judecătorilor cu propunere de arest preventiv. Duse la mandat, tratate cu reținere și cătușe, acestea așteaptă acum decizia judecătorilor privind următoarele 30 de zile.

UPDATE. CINE ESTE CONTABILA ACUZATA DE DELAPIDARE

Angajata Spitalului Județean care a țepuit sistemul sanitar argeșean este Amalia Dumitrașcu. Aceasta a obținut postul de contabilă a instituției, după ce a fost concediată de la BCR. Totodată, se pare că economista nu se afla la prima abatere de acest gen. Culmea este că Amalia Dumitrașcu a fost dată afară de la bancă după ce în anul 2005, a furat din conturile clienților BCR, prejudiciul ridicându-se la suma de 700.000 euro. 

După această experiență, Amalia Dumitrașcu s-a angajat la Spitalul Județean, în 2008, prin concurs, primind și o recomandare din partea firmei cumnatului ei, la care lucrase ultima oară, uitând însă să specifice experiența pe care a avut-o la BCR. 

La Spitalul Județean, aceasta nu a renunțat la îndeletnicirile sale și a continuat să facă ceea ce știa mai bine, ajungând să păgubească statul cu aproximativ 10 miliarde de lei vechi.

UPDATE. CE INFRACTIUNI VIZEAZA PERCHEZITIILE?

Conform cercetărilor desfășurate, contabila Spitalului Județean Argeș avea o înțelegere făcută cu o firmă de textile din orașul Ștefănești. Este vorba despre firma Rivertex care furniza materiale textile și medicale pentru spital contra unor sume de bani foarte mari. De fapt, respectivele bunuri fie nu corespundeau din punct de vedere calitativ cu ceea ce ar fi trebuit livrat către spital, fie nu corespundeau la nivel cantitativ. 

În urmă cu trei luni, au fost ridicate acte de la Spitalul Județean pe acest dosar, iar astăzi au avut loc descinderile. Cei trei membrii ai grupului infracţionl organizat, contabila și cei doi administratori ai firmei Rivertex urmează să fie aduși la sediul DIICOT Pitești pentru audieri.

Joi, 21 septembrie 2017,  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Pitești împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Pitești au efectuat 6 percheziții domiciliare, în Pitești și Ștefănești la persoane bănuite de săvârșirea de infracțiuni economico-financiare. 

Se pare că din nooembrie 2012 și până la sfârșitul lunii martie 2017, trei persoane fizice și o societate comercială au constituit un grup infracțional organizat, având scopul delapidării Spitalului Județean. Doi dintre suspecți și societatea comercială au avut rolul de a pune  la dispoziție contul deschis de această societate la trezorerie pentru  transferarea sumelor de bani delapidate, ce urmau să fie retrase ulterior  din conturile bancare ale societăţii de către cele două persoane - administratorii în drept și în fapt ai societăţii comerciale.

Cea de-a treia persoană, având funcția de economist în cadrul Serviciului de contabilitate al spitalului a avut rolul de a completa și de a determina persoanele responsabile din cadrul spitalului să semneze fără vinovăție ordine de plată cu denumirea unor societăți comerciale care au calitatea de furnizori ai spitalului și codul de identificare fiscală și contul IBAN al societăţii comerciale controlate de grupul infracțional.

Din cercetări, a rezultat că economistul a completat  70 de ordine de plată cu denumirea unor societăți comerciale furnizoare ale  spitalului și cu codul de identificare fiscală și numărul de cont ce aparțin societăţii membrilor grupului infracţional, aceasta determinând cu intenție ca persoanele din cadrul spitalului cu atribuții în semnarea ordinelor de plată să semneze fără vinovăție cele 70 de ordine de plată în baza cărora a fost transferată (traficată) suma totală de 3.988.688 de lei din contul deschis la trezorerie de către spital în contul societăţii membrilor grupului infracţional.

Se efectuează cercetări față de cele trei persoane și societatea comercială pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

Totodată,  se efectuează urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de perturbare a funcționării sistemelor informatice constând în aceea că, documentele întocmite în fals și datele din acestea au fost introduse în sistemul electronic de evidențe contabile a spitalului și a dus la alterarea în mod grav a evidențelor și rezultatelor financiare ale unității spitalicești.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Pitești urmează a fi aduşi cei trei membrii ai grupului infracţionl organizat, în vederea audierii.