Pentru prima oară, primarii așteaptă cu spaimă Paștele! Și alegerile...

Primarii și-ar dori măsuri mai drastice în această perioadă în care este clar că pandemia de coronavirus se află abia la început. Iresponsabilitatea oamenilor, la pachet cu faptul că tot mai mulți români se întorc în țară, îi îngrijorează pe mulți, cu atât mai mult, cu cât nu poți gestiona fenomenul, într-o comună, cu un polițist, unul sau doi medici și un mediator. Puterea exemplului și teama de sancțiuni demne de luat în calcul ar fi singura măsură care i-ar putea lecui pe iresponsabili. Deocamdată, primarii... se roagă, aplică indicațiile de la centru și de la „județ” și speră că sărbătorile de Paște nu le vor umple localitățile cu cetățeni veniți din afară, care să-și facă nestingheriți cumpărăturile la magazinul sătesc. Ca să vă faceți o imagine la firul ierbii, am discutat cu câțiva edili, în special cu cei care gestionează în localitatea lor comunități importante de rromi. 

 

 Florian Bucălie, primar Mălureni: „De Paști, dacă vin acasă 100 și ceva de persoane, într-o comunitate de 1.000 de rromi...”


 Domnule primar, cum stau lucrurile la primărie, ați luat toate măsurile necesare?


- Sigur că da, dezinfectăm la fiecare două ore. În birouri nu intră mai mult de o persoană. Femeia de serviciu dezinfectează clanțele în premanență, menține ordinea. Oamenii înțeleg, tuturor le este frică.


 Și-au făcut cumpărături pentru stoc, au golit rafturile?


- Să știți că nu. Unii mai iau în râs, dar le-am spus să nu o mai facă, pentru că nici țările ăstea care sunt mai dezvoltate nu se simt prea bine... 


 Dumneavoastră v-ați făcut stocuri?


- Am și eu strictul necesar, ca orice familie, dar dacă m-ar vedea oamenii, ca primar, că ies cu portbagajul plin, îți dai seama cum ar fi? 


 Vă este teamă...


- În mod evident, mai ales că am o comunitate de rudari care merg în Austria, Spania, Germania, Suedia... De Paști, dacă vin acasă 100 și ceva de persoane, într-o comunitate de 1.000 de rromi...   


 Cum v-ați gândit să gestionați problema asta? Trebuie de acum să luați măsuri...


- Vedem și câți vin... Nu avem decât să îi monitorizăm. A venit o fată din Italia, chiar stă acasă. Mai sunt două fete, monitorizate și ele. Am luat legătura cu doamna doctor și șeful de post să-i monitorizeze și ei. Vă dați seama că la o comună, dacă este să se întoarcă lumea în șapte sate care sunt răspândite pe atâția kimometri, ce să faci cu doi polițiști care sunt la schimbul unu? Ne luăm informațiile de la magazine, din stațiile de autobuz, că știți că acolo circulă informația, verificăm personal dimineața și seara... Asta e ce putem face...


 Vine Paștele...


- Așa e. Eu am mai vorbit cu ei, măi, care nu aveți probleme, nu veniți,  dar sunt unii care nu au contracte și muncesc la negru, alții care au fost puși pe liber și nu le asigură nimeni întreținerea. Sunt chestiuni care pe mine mă depășesc și cred că e nevoie de o gândire unitară, la nivel de județ. Și din timp! Am transmis la Prefectură că am un centru administrativ, ar putea fi amenajat cu paturi. 10-15 locuri tot ar putea fi create. Înainte a fost acolo o farmacie care nu a mers. Trebuie mers mult pe conștientizare, cei care vin să știe la ce riscuri îi supun pe cei dragi. Legea ar trebui să se aplice mai ferm, să avem sancțiuni mai mari. E suficient să dai în doi-trei ca să se conformeze și ceilalți. La nivel local, noi ne-am organizat ca la carte, după indicațiile de la centru și de la județ, dar să știți că este panică, inclusiv la nivel de angajați. Toată lumea se îngrămădește să plătească impozitele ca să beneficieze de reducerea de 10%. Din fericire au înțeles să intre câte unul, mai bine stăm peste program, că toți avem familie acasă. 


 Urmează alegerile... Apropo, ați avut adunare PSD în localitate?


- Am avut înainte de a se auzi de coronavirus!


 Ați scăpat!


- Da și nu! Vedeți dumneavoastră, nu știu cum e la oraș, dar la noi, la țară, dacă nu dai mâna cu omul, zice că nu l-a băgat primarul în seamă, că s-a ajuns, că e fudul...


 În plus, campania electorală fără pupat de babe nu există! Ce faceți?


- Știți cum e, când te pui pe scaunul ăsta îți asumi și bune, și rele. Dacă vrei să-ți spună lumea „domnul primar”, trebuie să dai și mâna cu oamenii!

 

 

 Nicolae Pană, primar Coșești:  „Suntem îngrijorați, pentru că avem câteva sute de cetățeni plecați în afară”


„Părerile și reacțiile sunt împărțite cu privire la această pandemie. Unii sunt mai panicați, alții tratează cu responsabilitate și calm toată situația. Ne străduim să ținem lucrurile sub control. Urmărim toate recomandările Ministerului Administrației Naționale și cele venite din zona Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, le punem în practică și îndemnăm la calm și rațiune. Până acum nu avem cazuri de oameni izolați la domiciliu. S-au întors semeni de-ai noștri acasă, nu mulți, dar înainte de a se impune autoizolarea. Suntem îngrijorați, pentru că avem câteva sute de cetățeni plecați în afară, și rromi, și români. Partea bună este că majoritatea sunt plecați în țări nordice - Suedia, Norvegia sau Germania -, mai puțin Spania și Italia. Totul depinde de corectitudinea fiecărui om. Eu sper că vor declara în mod corect și că se vor comporta responsabil. Noi suntem atenți la mașini, la vignietele de pe acestea, dar românul e inventiv, găsește soluții să fenteze. Necazul este că nu ne fentează pe noi, ci pun în pericol viața tuturor, inclusiv viața celor dragi. Rămâne de văzut câți cetățeni vor alege să se întoarcă. Sper că majoritatea au contracte legale în străinătate, deoarece tentația acestora de a se întoarce este mult mai mică, iar nivelul lor de responsabilitate, mult mai mare.”

 

 Claudius Ciobanu, primar Cetățeni: „Am sunat și la Prefectură, nu răspunde nimeni, pe nicăieri, nu știu ce Doamne, iartă-mă, fac!”


„Pe cei care au venit din zonele roșii i-am monitorizat, este vorba de un șofer din Italia. Săptămâna asta a sosit o singură persoană care este izolată la domiciliu, împreună cu mama sa, că a dormit cu dumneaei. Sincer vă spun că mă tem pentru siguranța cetățenilor și a noastră, a tuturor. Rromii noștri sunt cam neînțelegători, recalcitranți, nu vor să respecte regulile și nu spun, nu vor să recunoască. Sunt cu polițistul de dimineața până seara printre ei. 
La acest moment, avem în jur de 1.100 persoane și ne așteptăm să revină în jur de 100, dacă nu se mai ia și alt gen de măsuri cu închiderea granițelor. Ce putem face noi la acest moment este ca, împreună cu compartimentul de asistenți sanitari și cu mediatorul de etnie să le ținem evidența și să ne asigurăm că respectă regulile. Suntem puțin speriați, am cerut asistență de la DSP, dar au zis că sunt ocupați, nici vorbă, să luăm legătura cu Poliția. Am luat legătura cu Poliția, în sensul în care poate trebuie să intervenim ca să-i ținem pe oameni izolați, dar Poliția zice că nu are atribuții, ea doar dă amenzi... Împreună cu consilierii pe probleme cu rromii noi facem acum o situație, să vedem efectiv cine este plecat, pentru că eu cred că nu vor veni să declare. Am sunat și la Prefectură, nu răspunde nimeni, pe nicăieri, nu știu ce Doamne, iartă-mă, fac! La DSP, la numerele indicate, abia reușim să luăm legătura într-o oră... Foarte greu se desfășoară totul.” 

 

Gheorghe Matei, primar Mihăești:  ,,Sunt convins că doar de forță, de măsuri ferme, vor asculta să respecte izolarea”


„Lucrurile stau la noi ca peste tot. Cu Comandamentul pentru Situații de Urgență am cumpărat ce am găsit și noi pe la farmacii, am afișat informații de interes public, am anunțat populația cu privire la regulile pe care trebuie să le respecte... Doar că lucrurile stau așa cum stau în toată România: suntem nepregătiți, nu avem dotările necesare. Niciodată nu avem ce trebuie! Ca să fim pregătiți, farmaciile trebuia să fie dotate cu minimum de măști, că nu le găsim. Nici spirt nu mai găsim! În al doilea rând, pentru două săptămâni eu aș fi închis toate unitățile la care au acces oamenii. Spre exemplu, într-o primărie, în perioada asta, vine și suta de oameni pe zi, că au nevoie de adeverințe de la APIA. Ar trebui sistat programul, că apoi recuperăm noi sâmbăta și duminica. 
Avem foarte mulți rromi plecați în afară, peste 1.200. Cei mai mulți sunt plecați în Anglia. Nu avem niciun punct de carantină și tratare. În privința cazurilor de izolare la domiciliu, avem comandamentul nostru, trei medici de familie, aparatul de specialitate al primăriei... Băiatul cu ISU merge prin localitate, le vorbește oamenilor ce trebuie să facă în astfel de cazuri... Se face informarea populației din gură în gură. Altfel, nu avem cum să ne asigurăm că vor sta la domiciliu. Oamenii nu au cultură, nu au spirit civil. Sunt convins că doar de forță, de măsuri ferme, vor asculta ca să respecte izolarea, dar de unde luăm noi un jandarm sau un polițist la 10 familii? Oamenii sunt speriați, să știți! Poate cu ocazia asta mai învățăm și noi de frică, pentru că numai așa ne mai dăm și noi mâna!”

 

 Petre Andrei, primar Hârtiești: „Abia aștept să scap de primăria asta, că mi s-a luat! Nu mai candidez! Mi-ajung 24 de ani de stres!”


„La noi, care cum vine din afară, mergem la ei, îi înștiințăm, le spunem să stea acasă... Unii înțeleg, alții nu înțeleg, te lupți cu ei... Avem o echipă pentru Situații de Urgență formată din 9 oameni, mergem cu poliția, cu doctorul de familie, le explicăm. La acest moment (n.r. joi, 12 martie) avem în izolare patru persoane, și rromi, și români. Să știți că rromii sunt mult mai ascultători, mai supuși. La români, mai găsești câte o doamnă din aia mai fandosită, că de ce, că nu are... Fiecare ar vrea să-și facă legea lui! Nu am aplicat amenzi până acum, că nu a ieșit nimeni din izolare. Le-am spus că nu mor și nu crapă 14 zile în izolare. Acum noi nu putem în fiecare minut să-i păzim, mai ține și de conștiința omului. 
Nu știu câți cetățeni am plecați, dar mă sună lumea noaptea că a mai venit unul, altul! Abia aștept să scap de primăria asta, că mi s-a luat. După 24 de ani mi s-a luat, nu mai candidez. Am hotărât să ies la pensie, mă retrag onorabil și cu asta-basta! Mi-ajung 24 de ani de stres! Cu omul este munca cea mai grea! Unii sunt înțelegători, spun că stau acasă, dar alții sunt așa de răi, parcă toată lumea ar fi a lor, nu ascultă de nicio regulă. M-am săturat!”

 

Vasile Miriță, primar Schitu Golești: „Am semnale că au venit locuitori din zonele afectate și nu declară”


„Am înființat Comitetul pentru Situații de Urgență, pentru că avem de implementat mai multe decizii venite și de la nivel central, și de la nivel județean. La nivel local am decis închiderea Târgului săptămânal. Am discutat și cu poliția, și cu medicii de familie, și cu directorul de școală, împreună să colaborăm pentru a gestiona situația. Deocamdată, oficial, nu avem pe nimeni în carantină sau autoizolat la domiciliu, dar ne așteptăm, pentru că avem și noi locuitori plecați în afară. Sunt de ordinul sutelor, și români, și de etnie. Populația e destul de panicată. Mă sună oamenii și îmi spun că s-a întors acasă cineva din Spania, din Italia, Franța sau Germania. Acum depinde și cât de serioși sunt oamenii, dacă declară de unde au venit. Am semnale că au venit locuitori din zonele afectate și nu declară. Am luat legătura cu ei prin telefon, am luat legătura cu medicul de familie, am sunat la DSP… Miercuri noaptea au venit trei din Spania. Nu le-a impus nimeni să stea izolați la domiciliu, pentru că nu au venit din zonă contaminată. Doar li s-a recomandat să stea 14 zile la domiciliu, dar nu au fost obligați. Acum va primi și poliția listingul cu obligații, lucru care ne-ar putea ajuta să vedem dacă e recomandare sau obligație. Mai avem o lună și sperăm că, dacă se încălzește vremea, va scădea și numărul cazurilor. Pe noi ne îngrijorează foarte mult și partea economică. Dacă firmele dau faliment, încasările la stat sunt mai mici. Nu știu dacă ceea ce s-a anunțat la finanțare până în prezent, prin programe naționale, se va mai finanța...” 

 

 Ion Marin, primar Stoenești: „Noi informăm, verificăm, dar când am întors spatele...”


„Deocamdată, nu ne confruntăm cu probleme. Avem trei persoane venite în ultimele trei săptămâni din afară. Sunt monitorizate, să sperăm că nu se confirmă. Le-am recomandat să stea la domiciliu. Țin legătura cu poliția și cu medicul, colaborăm... În comunitatea de rromi urmează să mă duc acum, cu poliția și cu medicul, se pare că a venit cineva în urmă cu 3-4 zile. Sunt foarte mulți plecați din localitatea noastră și mă tem că vor reveni foarte mulți. Să sperăm că vor fi reținuți în carantină 14 zile, la graniță. Ce avem noi deja venit, monitorizăm la domiciliu și avem grijă să nu plece de acolo. Suntem 18 persoane în Comitetul pentru Situații de Urgență, plus personalul primăriei care va sprijini acțiunea. Toată lumea știe ce are de făcut, am făcut tuturor instructajul
Să dea Dumnezeu să ținem lucrurile sub control, deși cred că o să ne pască necazul pe fiecare. Sperăm să ținem din scurt totul, doar că noi informăm, verificăm, dar când am întors spatele... Mă rog, suntem cu ochii pe ei!”

 

 Ion Băcioiu, primar Dragoslavele: De Paște avem emoții!”


„Suntem foarte atenți, mai ales că avem o comunitate de rromi și așteptăm și noi să revină câteva zeci. Doi au venit recent din Austria, respectiv Germania. Am luat legătură cu poliția, ne-am asigurat că stau acasă. Nu avem nicio problemă cu ei. De Paște avem emoții. Din fericire avem un mediator sanitar care locuiește chiar acolo. În fiecare zi ne spune care sunt toate mișcările de acolo. Colaborează că doamna doctor, cu noi, cu Poliția. Zi de zi trebuie ținută situația din scurt. Sunt atât de speriați că ne anunță ei în primul rând. Am o comunitate ascultătoare. Nu sunt ca cei de la oraș, mai răi, mai violenți. La noi sunt chiar cuminți.” 

 

 

Preluare Saptamanalul Ancheta