Pentru că sicilienii nu au mișcat un deget la Galeria de Artă, contractul se reziliază

La două luni după ce Consiliul Județean Argeș a predat italienilor locația pentru a începe lucrările de restaurare a Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer Cumpăna”, din centrul Piteștiului, s-a luat decizia rezilierii contractului. Conducerea CJ Argeș a ajuns la această hotărâre, deoarece italienii nu au mișcat un deget, nici nu au descuiat clădirea ca să înceapă organizarea de șantier, deși acum lucrările trebuiau să fie în toi.

CITEȘTE ȘI ... La plimbare, beat, prin Pitești, după ora restricțiilor!


În 2019, licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de restaurare a Galeriei de Artă a fost câștigată de asocierea AMP Cantieri Italia, alături de Geo Ambiente și Interactive Design, pentru suma de circa 12.623.000 lei. În primă fază au efectuat proiectarea, iar la data de 18 decembrie 2020 s-a dat ordinul de începere a lucrărilor. Italienii au cerut să demareze efectiv activitatea de șantier pe 1 februarie, așa că pe 29 ianuarie, vicele CJ Argeș, Marius Nicolaescu le-a predat clădirea. Ulterior, dând vina pe pandemie și pe condițiile meteo, italienii au mai cerut o amânare de încă o lună.

 

CITEȘTE ȘI ... Radar pe drumurile argeșene: 3 șoferi lăsați fără permis


 Vicepreședintele CJ Argeș: „Este pus în pericol proiectul pe fonduri europene!”


Deși la 1 martie ar fi trebuit să debuteze lucrările, nici astăzi nu se întâmplă nimic în interiorul Galeriei de Artă, așa că, pe principiul „boală lungă, moarte sigură”, beneficiarul a decis rezilierea contractului pe baza unui articol din acesta. Asta înseamnă că va urma organizarea unei noi licitații pentru a găsi restauratorul pentru Galeria de Artă. 


„Sunt mai multe deficiențe care ne-au determinat să alegem rezilierea contractului, nu doar faptul că nu au început activitatea de restaurare: nu au adus toate documentele care erau necesare la contract, nu au prezentat o eșalonare a lucrărilor.... Situația de față ne pune în pericol proiectul, pentru că trebuie să reluăm procedurile și să scoatem la licitație asistența la proiectare și apoi execuția, ceea ce înseamnă timp. Probabil prin octombrie vom începe din nou lucrările. Dacă nu se înscrie nimeni la licitație, există riscul de a pierde finanțarea, dar cred că la execuție se vor înscrie oameni mai serioși, mai ales că au scăpat de proiectare, care era partea mai dificilă. Noi ne dorim să meargă lucrurile și sper să nu mai avem asemenea surprize.”, ne-a declarat vicepreședintele CJ Argeș, Marius Nicolaescu, după ce, la finele lunii ianuarie anunța că responsabilul lucrării l-a asigurat că totul va decurge conform planului, iar obiectivul va fi gata la 31 decembrie 2023.

 

CITEȘTE ȘI ... Anglia începe testarea pașaportului de vaccinare


 Italienii au trântit şi proiectul Cetăţii Poenari


Aceasta nu este singura experiență cu italienii care are un asemenea deznodământ nefericit. Conservarea Cetății Poenari, obiectiv finanțat tot pe fonduri europene, este scos pentru a treia oară la licitație. În aprilie 2019, proiectarea și execuția a fost câștigată de asocierea Testa Building SRL, Dacia Building Structures Structures SRL, Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL, Groma Societa Di Ingengneria – Societa a Responsabilita Limitata Semplificata, pentru suma de aproape 6,4 milioane lei. În aceeași lună, după ce italienii au transmis garanția de bună execuție în copie pe whatsapp și, în plus, firma de asigurări la care era depusă era inactivă de doi ani. Ulterior, aveam să aflăm că unul dintre administratorii firmei Dacia Building Structures, era cercetat în Italia pentru bancrută frauduloasă. Și a doua licitație pentru Cetate a eșuat, iar anul acesta va avea loc cea de-a treia. Conform surselor noastre, în acționariatul firmelor din asocierea de la Cetatea Poenari se află și italieni care se aflau în societățile de la Galeria de Artă, și aici regăsindu-se persoane cu tinichele de coadă, cunoscute de anchetatorii din Italia. 
Proiectul pentru restaurarea Galeriei de Artă din Pitești este finanțat din fonduri europene, valoarea contractului semnat cu ADR Sud Muntenia la începutul anului 2018 fiind de peste 19.571.000 lei. Obiectivul investiției este îmbunătățirea mediului urban și conservarea, promovarea, dezvoltare, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Clădirea care găzduiește Galeria de Artă a fost ridicată în 1886, iar acum este într-o stare avansată de degradare, fiind închisă de ceva timp publicului. 


Preluat: saptamanalul ancheta