Pensiunile – liber la gătit cu ce au prin ogradă

Punctele gastronomice locale oferă posibilitatea proprietarilor de pensiuni de a pune pe masa turiștilor preparate gătite cu ce au ei prin curte, de la carnea animalelor crescute în ogradă, la ouă și lactate. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Aliemetelor Argeș a avut deja o întâlnire cu reprezentanți ai unităților de cazare din zona Rucăr-Dâmbovicioara, în cadrul căreia a oferit informații cu privire la condițiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor de înființare și funcționare a punctelor gastronomice locale. 

„Mai mulți proprietari de pensiuni doresc să își extindă activitatea și, pe lângă cazare, să ofere și mese. Atunci noi le-am sugerat că această variantă de puncte gastronomice locale sunt bine-venite în zona dumnealor. Ce înseamnă punct gastronomic?! Practic, își pot comercializa produsele din gospodăria proprie. Trebuie să aibă un cod de exploatație, fie pe animale, fie pe produse vegetale. Animalele crescute de ei pot fi sacrificate, iar carnea provenită de la acestea va fi folosită la prepararea produselor gastronomice servite clienților cazați în pensiune sau celor care vin să ia masa acolo. Turistul vrea ceva tradițional, să bea o țuică de casă, să mănânce o omletă cu ouă de țară, o ciorbă cu carne de găină de curte... Patronii de pensiuni au fost foarte încântați de această soluție și i-am încurajat să aplice pentru această variantă. ”, ne-a declarat șeful Direcției Sanitar Veterinare Argeș, Sorin Sorescu. 


Pentru a înființa un punct gastronomic local trebuie urmați câțiva pași: (1) să aibă cod de exploatație, ca să dovedească faptul că are animale, ceea ce mulți deja au; (2) să își amenajeze un spațiu, o bucătărie să gătească; (3) cu documentele se prezintă la DSVSA, iar un medic se deplasează în teren și face un referat de evaluare; (4) se înregistrează la Registrul Comerțului cu codul CAEN pentru restaurant; (5) se autorizează, se înregistrează la Direcția Sanitar Veterinară, pentru o taxă de 375 lei. 
 

Preluat: saptamanalul ancheta