Pensionarii din Poliţie reangajaţi în administraţie - puşi în faţa unei dileme existenţiale: pensie sau salariu?

Trei foşti şefi din Poliţia argeşeană s-au întors în slujba cetăţenilor din postura de consilieri personali în cadrul administraţiilor judeţene şi locale. Numai că poziţia lor este acum ameninţată de un proiect de lege promovat de ministrul muncii Raluca Turcan, care prevede interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat. 

 


 Dan Nicolae le vrea pe amândouă 


Primul recrutat pe un post de consilier personal a fost cms.-şef Dan Nicolae. Acesta a intrat în aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Argeş din luna noiembrie 2020, propunerea venind din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Ion Mînzînă. Fostul inspector-şef al Poliţiei Argeş a ieşit la pensie la vârsta de 52 de ani, la începutul anului 2020 şi, înainte să împlinească primul an de pensie, a şi acceptat oferta de angajare. Întrebat care va fi opţiunea sa în cazul în care proiectul Ralucăi Turcan intră în aplicare, domnia sa ne-a trimis să studiem Decizia 61/2020 a Curţii Constituţionale. Prin acest act se declară neconstituţională o lege similară iniţiată de Guvernul Orban.

„Decizia CCR și considerentele (paragafele) pe care se bazează - acesta este răspunsul.”, a precizat Dan Nicolae. 

 

 


 Pieleanu: „Este nevoie de oameni cu experienţă!”


La 1 februarie, cms.-şef Tudorel Pieleanu devenea consilier pe probleme de ordine publică la Primăria Mioveni. Acesta a fost adjunct al Poliţiei Teleorman, inspector-şef la IPJ Argeş şi la IPJ Covasna. După doi ani la şefia Poliţiei Argeş, la finele lunii martie 2020, a decis să se pensioneze, probabil din cauza detaşărilor repetate la Covasna, ce aveau un substrat politic, nicidecum profesional. Acum acesta a revenit în Argeş, acceptând oferta de colaborare a primarului Ion Georgescu. Tudorel Pieleanu ne-a declarat că este vorba de un proiect nou, care se pliază pe experienţa sa şi consideră că sigur va avea o finalizare foarte bună. Obiectivul său este să profesionalizeze segmentul de ordine publică din cadul Poliţiei Locale. Referitor la proiectul privind interzicerea cumulului de venituri de la stat, pensie şi salariu, acesta ne-a declarat că mai este cale lungă până acolo.

„Sunt discuţii, până se va şi pune în practică mai este mult, asta dacă va fi considerat constituţională. Cred că este o pierdere, deoarece este nevoie de oameni cu experienţă pe anumite domenii, care prin această lege vor fi îndepărtaţi din sistemul public. Oricum nu stau să mă gândesc la asta, pentru că trebuie să mă preocup de ceea ce am eu de făcut la Mioveni. Toate la vremea lor!”, ne-a declarat Tudorel Pieleanu. 

 

 


 Primarul Ştefăneştiului se teme că l-ar putea pierde pe cms.-şef Dorin Mihai


De câteva luni, primarul oraşului Mioveni, Nicolae Velcea, l-a cooptat în echipa sa pe cms.-şef Dorin Mihai, cel care a şi coordonat Poliţia oraşului, dar şi Poliţia Municipiului Piteşti. Dorin Mihai s-a pensionat în urmă cu circa patru ani, iar acum are în atribuţii partea juridică, ocupându-se îndeaproape de litigiile pe fond funciar ale Primăriei, care sunt de ordinul sutelor. Edilul Nicolae Velcea ne-a declarat că îi este de mare ajutor, mai ales că aceste acte cu care se merge la instanţă au nevoie de atenţie, ceea ce mănâncă foarte mult timp, iar Dorin Mihai, fiind familiarizat cu legislaţia este foarte competent pe acest segment. Deşi nu am putut lua legătura cu Dorin Mihai, primarul Velcea ne-a mărturisit că, dacă proiectul Ralucăi Turcan va deveni lege, îi este teamă că îşi va pierde consilierul personal pe probleme juridice. 


Preluare: saptamanalul ancheta