Pendiuc nu este pe listele PMP, dar pot interveni modificări

Săptămâna trecută, liderul Partidului Mişcarea Populară Argeş, Cătălin Bulf, a anunţat că a transmis la Bucureşti listele cu propunerile Organizaţiei Judeţene pentru alegerile parlamentare. Deşi Tudor Pendiuc a avut discuţii cu preşedintele Traian Băsescu pentru o eventuală candidatură din partea PMP, acesta nu se regăseşte pe niciuna din liste. Pe de altă parte, Bulf recunoaşte că listele nu sunt bătute în cuie. În schimb, în interviul acordat săptămânalului „Ancheta”, preşedintele PMP Argeş face cunoscute câteva din numele celor care vor candida din partea partidului la alegerile din iarnă. (Oana Stoica)


 De ce nu se regăseşte Tudor Pendiuc pe listele PMP trimise la Bucureşti?
- Simplu: pentru că nu am negociat așa ceva cu dânsul. Listele, atât pentru Senat cât și pentru Camera Deputaților, sunt transmise în întregime la București și pe niciuna din ele nu figurează Tudor Pendiuc. Personal, nu am negociat cu el acest lucru niciodată. Pe de altă parte, de ce să nu vă spun adevărul, până pe 30 septembrie pot interveni modificări. Nu am ca țintă o discuție cu Tudor Pendiuc pentru o candidatură pe listele noastre.

 Am libertatea de a-mi alege candidații
 Ce avantaj v-ar aduce dacă ar fi pe listă?
- Din punct de vedere electoral, Tudor Pendiuc mai are un potențial de vot suficient de mare încât să fie atractiv pentru anumite partide. Eu nu iau în calcul potențialul de vot al lui Tudor Pendiuc, eu mă gândesc mai mult la proiectul acestui partid. Vreau să promovez oameni tineri și oameni care nu au mai făcut politică.

 Ar aduce un plus sau un minus de imagine?
- Sincer să fiu, un partid are nevoie de voturi. Nu imaginea ne presează pe noi, ci capacitatea de a aduce voturi. Nu trebuie să fim farisei. Cu toate că eu nu discut cu Tudor Pendiuc despre o posibilă candidatură, mă bucură că acest subiect ţine prima pagină a ziarelor. Trebuie să vă spun că domnul președinte Traian Băsescu a fost categoric în privința unei candidaturi a lui Tudor Pendiuc: filiala Argeș decide dacă „da” sau dacă „nu”. De asta este președintele Băsescu un președinte mare, pentru că odată ce își alege un președinte de filială județeană îi dă mână liberă în a se organiza. În schimb, președintele filialei își asumă rezultatul alegerilor în întregime, el singur. Eu am libertatea de a îmi alege candidații, dar după alegeri trebuie să mă gândesc că eu singur voi fi cel care va da socoteală în fața conducerii partidului.

 Primele nominalizări pe lista pentru Camera Deputaţilor
 În afară de Cătălin Bulf, puteți să-mi dezvăluiți cel puțin două nume de pe lista de parlamentare?
- Domnul Eduard Dima, consilier județean, va fi și el pe lista pentru Camera Deputaților, de asemenea doamna Dana-Georgeta Bădoi, consilierul nostru local de la Brăduleț, pentru că PMP promovează și femeile, va fi și un tânăr, Sorin Popescu de la Organizația de Tineret, și doamna profesor Crina Zărnescu. Aceștia sunt într-o ordine aleatorie. Încă nu am certitudini pentru a prezenta toată lista, prefer să îi numesc pe toți atunci când voi ști clar.

 Așteptați ca cei de la centru să vă spună cine mai iese, cine mai intră?
- În principiu, la noi, în Argeș, centrul nu se amestecă prea mult în treburile filialei. Suntem în primele zece organizații. Ne-am ales candidat de la centru pe domnul Cristian Diaconescu, care, de fapt, e de aici, de la noi, de la Stâlpeni, şi nu ni s-au făcut recomandări de niciun fel. Iar pentru cei care s-au autopropus și au venit de la Argeș, am avut o singură întrebare: „Cât ai muncit în această filială?”. „Dacă nu ai muncit în această filială, dă-mi un alt motiv”. Cristi Diaconescu este un nume în diplomație, fost ministru de Externe și de Justiție, diplomat de carieră, profesor universitar, iar pentru noi Cristi Diaconescu înseamnă un plus de imagine și de seriozitate. Să ai un om de calitatea lui este și un plus de încredere, iar aceasta este reciprocă: și dânsul are încredere în filială și filiala în dânsul. Pentru altcineva... sigur, poate dacă vine Traian Băsescu...

Toţi din CJ nu au decât o singură preocupare: cum să mai cheltuiască bani
 Acum, că puteţi vorbi din interior, încercaţi să descrieți în câteva cuvinte administrația județului?
- Adică să mă autodescriu? Glumesc, desigur. Adevărul e că sunt dezamăgit, profund dezamăgit de modul cum este administrat un județ. Vreau să vă spun că, din afară, înainte să intru în acest consiliu județean, îmi închipuiam că lucrurile stau ceva mai bine. Sunt absolut siderat de faptul că nimeni, niciodată nu gândește la un proiect economic sau un proiect de județ. Un proiect economic în care să investești, iar după aceea să-ți aducă bani. Nu numai că în cazul acesta s-ar crea locuri de muncă, dar ar oferi administraţiei şi stabilitate financiară și multe altele. Toată lumea în acest consiliu, cu excepția câtorva persoane, nu are decât o singură preocupare: cum să mai cheltuiască bani. Iar problema este cine să ia mai mult și când. Toată frământarea acolo în Consiliul Județean este cine să ia mai mult de fiecare dată din suma aia fixă. Sunt total dezamăgit și nu cred că în această formulă, cu PSD-ul majoritar, se poate schimba ceva.

 Cum vedeți primăria sub Cornel Ionică şi CJ-ul sub Dan Manu?
- Aș vrea să-i acord încă o lună, două lui Ionică, înainte de a mă exprima. El totuși nu vine din altă lume, a fost viceprimar, ar trebui să știe bine cum stau lucrurile în primărie. Deocamdată, singurul capitol la care nu-l văd că stă bine, în momentul ăsta, din punct de vedere al organizării, este imaginația. Eu sunt tare curios ce va ieși din acel proiect de oraș, de municipiu pe care l-a avut domnul Ionică. Dar haideți să-i mai acordăm încă două-trei luni. În privinţa domnului Manu... sunt foarte nemulțumit, dar nu critic momentan. Există o perioadă de câteva luni de așezare. Dar de anul viitor voi fi foarte vehement. Atât Manu, cât și Ionică sunt noi în funcții, așa că vreau să le acord un termen de graţie în care să se poată rearanja. Oricum, amândoi sunt obligați să lucreze pe buget. Aici Ionică are un avantaj, pentru că Manu lucrează pe bugetul aprobat de Tecău, în timp ce Ionică lucrează pe bugetul aprobat și de Ionică. Așteptăm să-și facă bugetele pe anul viitor și să vedem, cu toate că eu cred că bugetele ar trebui să fie deja profilate de acum.

 Cu câți oameni ați rămas din UNPR de la fuziune?
- Răspunsul este următorul: în fiecare zi mai vine câte un om sau doi din UNPR. Mai vine cineva, mai face o adeziune, pe unde mă duc, nu mă refuză aproape nimeni. Încă nu știu... nu pot să spun câți au plecat sau câți au rămas din moment ce nu știu câți au venit. Dar știu că în fiecare zi unde mă duc, în două, trei localități, vin doi, trei, patru, cinci, membri UNPR la nivel de conducere de organizații, nu știu câți vor fi la nivel de organizație dintre membrii simpli. Eu cred că UNPR-ul și-a găsit în Argeș un drum, a fost dezorientat până acum.

 Nu vă e teamă de o posibilă trădare a celor care au format UNPR?
- Ca să ajungem la trădare, trebuie mai întâi să ne câștigăm încrederea. Noi suntem în faza în care ne câștigăm încrederea. Trebuie să luăm de fiecare dată în calcul, dar, acum, din cât cunosc acești oameni, nu mi se pare că s-ar gândi cineva la un asemenea gest.

 În cazul în care Victor Ponta vine la PRU, credeți că veți pierde din avantaje?
- Nu cred că Victor Ponta va merge la PRU. Într-adevăr, era o șansă pentru acest partid, dar când PRU se va trezi, va fi deja mort.

Realist vorbind, ne-am propus un senator și doi deputați
 Ce rezultate așteptați la aceste alegeri?
- M-aș aștepta la patru senatori și nouă deputați din care să îmi pot alege eu, dar, realist vorbind, ne-am propus un senator și doi deputați.

 Cu ce proiecte veniți în fața oamenilor?
- În primul rând, trebuie schimbată legea învățământului și când spun asta mă gândesc la doamna „Abramburica” ce mișcă banii prin academie, de unde dă salarii și indemnizații. Lucrul ăsta trebuie să dispară în România. Legea sănătății - pentru că avem tot felul de probleme în spitale. PSD-ul a promis spital regional la Pitești, dar guvernul l-a aprobat la Craiova, asta fiind dovada proastei activități a actualilor reprezentanți PSD-PNL în Parlamentul României. Ne mai interesează în agricultură refacerea în totalitate a sistemului de irigații. Probabil că nu o să putem în patru ani, dar vrem să începem să refacem în totalitate sistemul. După cum vedeți, clima în România s-a schimbat și dacă vrem să avem ce mânca trebuie să irigăm corect. Un alt proiect județean, dar și regional este autostrada Pitești-Sibiu, care înseamnă că acel proiect de masterplan - masterplanul autostrăzilor din România - dat acum doi ani de Victor Ponta și făcut atât de prost, încât 200 de proiecte au fost întoarse, trebuie refăcut urgent. Au început să aibă loc relocări de producție de la Dacia, lucru pe care-l prevedeam, dar nu știam când se va întâmpla. 35% din firmele private din Argeș lucrează pe orizontală cu uzina, asta înseamnă că 40% din forța de muncă depinde de uzină. Iar noi trebuie să acordăm o importanță deosebită acestui lucru și să reducem costurile pentru cei de la uzina Dacia. Și ne-am mai propus un centru regional în Pitești, pentru reprezentarea regiunii Sud-Muntenia la Bruxelles pentru aprobarea proiectelor cu finanțare europeană. Astfel de centre există în toate regiunile din Europa. O fi bine, o fi rău... dar văd că ăia obțin bani. Noi nu avem, nu obținem bani. Și tot pe proiecte europene mai avem niște directive vizavi de tinerii de la orașe care vor să-și deschidă o afacere. Sunt câteva proiecte importante pe care vrem să le integrăm.

 

 Sursa: Saptamanalul Ancheta