Poliția îi reține, instanța le dă drumul! A tăiat lăbuțele unui câine, apoi a omorât un om!

UPDATE:

Cazurile în care animalele sunt maltratate, schinjuite și omorâte sunt din ce în ce mai des difuzate.
În acest sens, legislația le permite acestor oameni să scape destul de simplu.
Un exemplu concret este cazul unui minor, care în anul 2010 a fost prins că a tăiat toate lăbuțele unui câine. Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor a solicitat reținerea minorului, însă acesta a fost lăsat în libertate. La diferență de câteva luni minorul  a ajuns să schinguiască și să ucină un om.

În urmă cu câteva zile, Sursata.ro a publicat un material video în care un individ, braconier, și-a asmuţit câinii asupra unui pui de căprioară. În timp ce aceștia trăgeau din ea în toate părțile, smulgându-i bucăți de piele, individul a prins puiul și i-a sucit gâtul de câteva ori cu intenția de a o ucide. Individul a fost reținut pentru 24 de ore, apoi eliberat, aflându-se acum sub control judiciar.

Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor cere ca de această dată agresorul să fie pedepsit aspru, precizând că încadrarea faptei trebuie să se facă inclusiv în baza legii cadru 205/2004 privind protecția animalelor (republicată în 2014). Conform acestei legi, „omorârea animalelor, cu intenţie”, “maltratarea şi schingiuirea animalelor” reprezintă cruzimi față de animale și, în conformitate cu art. 25 alin. (1) lit. a) și e), sunt INFRACŢIUNI sanctionabile cu ÎNCHISOARE de la 3 luni la 1 an.

 

A tăiat lăbuțele unui câine, apoi, lăsat liber, a omorât un bărbat! La fel se va întâmpla și cu cel care a rupt gâtul unui pui de căprioară? Repezentanții Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA) sunt revoltați după ce uciderea unui pui de căprioară prin ruperea gâtului a fost încadrată doar la braconaj, iar individul a fost lăsat în libertate.

"Fapta de ucidere barbară a puiului de căprioară de către un individ care a oripilat România și comunitatea internaţională este încadrată de către Poliția Argeș la braconaj.(....) Fapta de o cruzime diabolică s-a petrecut pe fondul de vânătoare Bârla, judeţul Argeș. Poliția s-a autosesizat însă aflăm din presa că această faptă a fost încadrată doar la .... braconaj. În conformitate cu legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic, braconajul reprezintă vânătoarea exercitată fără respectarea legii. Desigur, prima parte a acțiunii este braconaj, însă modul barbar de schingiuire și ucidere a animalului de către individ nu reprezintă nicicum o vânătoare ilegală, ci o faptă de cruzime față de animale", au precizat, printr-un comunicat de presa, reprezentantii FNPA.

În acest sens, FNPA a transmis o sesizare la Inspectoratul de Poliție Județean Argeș, precizând că încadrarea faptei trebuie să se facă inclusiv în baza legii cadru 205/2004 privind protecția animalelor (republicată în 2014). Conform acestei legi, „omorârea animalelor, cu intenţie”, “maltratarea şi schingiuirea animalelor” reprezintă cruzimi față de animale și, în conformitate cu art. 25 alin. (1) lit. a) și e), sunt INFRACŢIUNI sanctionabile cu ÎNCHISOARE de la 3 luni la 1 an.

"Considerăm așadar că fapta individului reprezintă un cumul de infracțiuni, iar comportamentul individului impune o monitorizare specială", au mai scris cei devla Federatie.

 

In acelasi comunicat, reprezentantii FNPA mentioneaza: "Reamintim că în aprilie 2010 un minor din comună Rucăr, jud Argeș, a fost prins că a tăiat toate lăbuțele unui câine și au existat mărturii cu privire la faptele lui anterioare de cruzime față de animale. Am solicitat atunci Poliției să dispună reținerea minorului prin instituția protecției copilului sau alte mijloace, deoarece reprezintă un pericol social. Însă minorul a rămas în libertate, iar peste numai 10 luni (în februarie 2011) acesta a schingiuit și omorât un bărbat în vârstă de 60 ani".

 

”În conformitate cu studiile internaționale efectuate, referitoare la relația dintre abuzurile asupra animalelor și abuzurile asupra oamenilor, s-a evidențiat faptul că 90% dintre indivizii care au săvârșit omoruri, violuri, agresiuni asupra semenilor lor, au săvârșit anterior acte de cruzime față de animale. De aceea, pentru Poliția din multe alte state, indivizii care săvârşesc abuzuri față de animale sunt reținuți și monitorizați, acestea fiind avertismente privind potențiale agresiuni ce ar putea fi săvârșite asupra oamenilor", a declarat Carmen Arsene, preşedinte Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor.