Pe urmele hoţilor de lemn - Amenzi de 24.000 de lei și peste 40 de metri cubi de lemn confiscat

În perioada 22- 25 februarie, echipe formate din polițiști și specialiști silvici, alcătuite din poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeș, alături de polițiști din structurile de ordine publică și poliție rutieră, au acţionat pe raza județului nostru, pentru combaterea tăierii, sustragerii și comercializării ilegale de material lemnos, cu jandarmi argeşeni, precum și cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești - Biroul Garda Forestieră Județeană Argeș, Direcției Silvice Argeș, și cu personalul silvic cu atribuții de control/de pază pe linie silvică. 

CITEȘTE ȘI ... Accident lângă sediul Jandameriei. A lovit țeava de gaze

Echipele de control au verificat atât depozite ale unor societăţi comerciale cu obiect de activitate comercializarea, prelucrarea și depozitarea materialului lemnos, respectiv cu obiect de activitate exploatarea materialului lemnos în cadrul exploatărilor forestiere, dar și transportatori de material lemnos și persoane particulare care dețin material lemnos.

CITEȘTE ȘI ... Șofer de maxi-taxi amendat și lăsat fără certificat de înmatriculare. Vezi de ce

Au fost efectuate 47 de controale, au fost verificate 114 mijloace de transport material lemnos, 25 de obiective (depozite şi instalaţii de prelucrat material lemnos, târguri cu specific şi exploatări forestiere), iar în urma abaterilor constatate, au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 24.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind conrtravențiile silvice. În urma activităţilor, a fost confiscată cantitatea totală de peste 40 de metri cubi material lemnos (din care 5,40 mc cherestea), cu o valoare totală de aproape 10.000 de lei. 

CITEȘTE ȘI ... 25 mai, termen limită pentru depunerea Declarației unice


La două dintre firmele verificate ieri, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică, împreună cu specialiștii Biroului Garda Forestieră Județeană Argeș din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești au fost constatate abateri.

La o firmă din Lerești s-a constatat faptul că administratorul societății a expediat fără documente legale cantitatea de 9,73 metri cubi lemn rotund rășinoase. Oamenii legii au aplicat o amendă de 5000 de lei, iar lemnul (cu o valoare de peste 1.500 de lei) a fost confiscat.
De asemenea, în comuna Berevoești, s-a constatat că administratorul societății verificate a expediat fără documente cantitatea de 5,40 metri cubi cherestea rășinoase, a cărei proveniență legală nu a putut fi dovedită. Agent economic a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, iar lemnul cu o valoare de 3.500 de lei a fost confiscat.

 

 

Reamintim!!!

Reamintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei. 

Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfel de activități.

Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi MIJLOCUL DE TRANSPORT şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.