Pavelescu:”Dacă firmele de transport nu  vor asigura condiţii tehnice bune, Dacia...”

Vineri dimineață, în jur de 1500 de muncitori de la Automobile Dacia au protestat în fața fabricii, nemulțumiți de condițiile de transport. Acest protest vine în urma accidentului de vinerea trecută, când două autobuze ce transportau muncitori la fabrica din Mioveni de la Pitești. Accidentul s-a soldat cu 26 de victime, cel mai grav rănit fiind șoferul autobuzului care a rămas fără frână. Muncitorii au refuzat să intre la serviciu timp de oră, ceea ce a dus la oprirea producției.

CITEȘTE ȘI ... VIDEO! PROTESTE LA UZINA DACIA! PESTE 1500 DE MUNCITORII AU IEȘIT ÎN STRADĂ!


Intervievat de către jurnaliștii de la Adevărul, Nicolae Pavelescu, liderul SAD, este de părere că firmele de transport care nu vor asigura condițiile optime pentru transportul angajaților Dacia să le fie reziliate contractele.


„ La începutul acestei săptămâni, am avut o întâlnire cu reprezentanţii uzinei ,în care le-am atras atenţia că oamenii se tem atâta vreme cât autobuzele care îi transportă nu sunt în condiţii tehnice bune din punct de vedere al direcţiei şi frânei. Am stabilir să facem un programul în Comitetul de sănătate şi securitate în muncă, vizavi de accidente şi de starea tehnică a autobuzelor iar astăzi le-am adus aminte de aceste lucruri şi sperăm ca după protestul de astăzi, lucrurile să intre în normal. Dacă firmele de transport nu vor asigura aceste condiţii, uzina trebui să rezilieze contractul cu ele şi să găsescă alte firme. Dacia are contracte cu DLS, cu Vulturul şi cu o încă o firmă, Continental. Cel mai grav dintre accidente, ultimul, fost cu firma DLS, care încă mai are probleme. Accidentul de la Boteni, în schimb, a fost cu firma Vulturul, da n-aş putea spune că mai are probleme, pentru că şi le-au revizuit după ce s-a întâmplat ultima dată, iar cealălalt transportator n-a avut anul acesta niciun accident”, a declarat Nicolae Pavelescu, preşedintele Sindicatului Automobile Dacia.

De asemenea, liderul de sindicat a atras atenţia şi asupra presiunilor care s-ar fi făcut asupra victimelor accidenului petrecut la sfârşitul lunii noiembrie, când două autobuze care transportau salariaţi ai uzinei de la Colibaşi s-au ciocnit, iar 23 de oameni au ajuns la spital.
„Cei care s-au externat nu însamnă că nu mai au probleme. Stau acasă în concedii medicale, cu dinţii rupţi, sigur nu le e bine, însă n-aş vrea să să vorbesc despre suferinţele lor. Nu contează câţi mai sunt internaţi, pentru că se forţează nota ca oamenii să nu stea internaţi în spital. ”, a adăugat preşedintele SAD.
O oră a durat protestul angajaților de la Dacia, salariații reluându-și activitatea după ora 08:00. Nicolae Pavelescu este convins că această oră de greva va fi sancționată cu taierea din salariu.
“De obicei, un protest îl afectează şi pe angajat, şi pe angajator, pentru că oamenii, probabil, nu vor fi plătiţi, iar angajatorul nu mai produce (...) E foarte posibil să fie şi alte proteste, mai ales că ne apropiem şi de negocierea contractului colectiv e muncă şi nu sunt convins că negocierile vor fi tensionate”, a mai spus Nicolae Pavelescu.


Sursa Adevărul.ro