Patru noi cazuri de adolescenţi şantajaţi cu poze indecente

Minorii sunt o pradă uşoară pentru „vânătorii” de pe internet. Capcanele mediului online sunt uriaşe, iar cei care cad în ele devin, de cele mai multe ori, personajele principale ale unor drame ce îi marchează pe viaţă. Sunt deja de notorietate cazurile în care femei sau bărbaţi sunt şantajaţi cu poze în care apar în ipostaze indecente, pentru bani ori favoruri sexuale. E de reţinut că pedofilii, dar şi hoţii, îşi stabilesc victimele prin conturi false, cu profile inofensive. De aceea, este bine să fii mereu în gardă, pentru că în spatele unui prieten virtual, se poate ascunde cel mai de temut duşman, iar acest avertisment este valabil pentru utilizatorii de toate vârstele. 

 

 


Poliţiştii şi specialiştii DGASPC - de vorbă cu liceenii


Cele mai frecvente cazuri sunt însă în rândul minorilor, mizându-se aici pe naivitatea lor, entuziasmul şi lipsa de experienţă în relaţiile interumane. Dat fiind fenomenul acesta, în luna ianuarie, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Argeş în colaborare cu Protecţia Copilului şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş a demarat campania „Sunt prudent pe internet”. Aceasta nu înseamnă doar împărţirea de broşuri cu informaţii utile. Echipele mixte, formate din poliţişti şi specialişti din cadrul DGASPC, au luat liceele la pas şi se întâlnesc cu elevii din clasele IX-XII. Rezultatele se cuantifică deja şi, ca o primă concluzie, se poate spune, cu certitudine, că elevii au căpătat încredere în oamenii legii, iar discuţiile sincere le-au dat curajul de a sesiza cazuri pe care ei le cunoasc. Astfel, în primele trei luni ale campaniei, după vizitarea a 8 licee, au fost semnalate, de către participanţii la discuţii, patru cazuri de şantaj, dintre care trei au fost confirmate şi s-au constituit în dosare penale, care sunt instrumentate de către Direcţia de Investigare a Criminalităţii Organizate. 


Tiparul este acelaşi în toate cazurile. După o relaţie mai lungă sau mai scurtă, la ruperea acesteia, băiatul, de obicei, s-a folosit de pozele indecente primite de la fosta iubită pentru a o şantaja. Această ameninţare că i se vor distribui fotografiile făcute în intimitate le-a traumatizat pe fete, iar apropiaţi ai lor sau chiar ele au găsit curajul să sesizeze situaţia, după ce au participat la o asemenea lecţie informativă, după cum ne-a declarat cms. şef. Florin Stan. În plus, au fost semnalate şi cazuri de violenţă domestică, de către elevi care nu ştiau cum să gestioneze situaţia din familie şi se simţeau vinovaţi că nu îşi pot sprijini mamele. 

 

 

Cel care te şantajează îţi controlează viaţa!


Am asistat la o asemenea oră interactivă la Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu”, fostul Liceu de Chimie, susţinută de către comisarul-şef Florin Stan, şeful Biroului Investigaţii Criminale Piteşti, şi Andreea Teodorescu, specialist în cadrul DGASPC Argeş. Aceştia au avut ca interlocutori elevi ai claselor XI-a, care şi-au ocupat locurile din amfiteatru şi au ascultat cu atenţie tot ceea ce li s-a povestit. 
„Avem două obiective: să nu mai avem victime şi să nu mai avem autori.”, şi-a început pledoaria cms.-şef Florin Stan. Acesta a început cu câteva exemple privind distribuirea de filmuleţe cu poze indecente ale colegilor între ei. A dat ca exemplu şi cazul din Liceul „Brabu”, incident petrecut chiar la finele anului trecut, când o concurentă la Miss Boboc, de doar 15 ani, i-a trimis unuia dintre organizatori, probabil pentru a îşi creşte şansele, fotografii cu ea dezbrăcată. Acestea au început să circule între elevi, ceea ce înseamnă distribuţie de materiale pornografice cu minori. Astfel, cei care au trimis pozele de la unul la altul răspund şi ei penal, chiar dacă au făcut-o pentru amuzament şi nu au considerat că este ceva grav. 

 

 

Adolescentă la un pas de sinucidere din cauza unui şantaj cu poze indecente


De asemenea, a relatat şi cazul unei fete din Piteşti care ajunsese în pragul sinuciderii. „Era o elevă eminentă, de 18 ani. Avusese o relaţie cu un băiat şi, în timpul acesteia, i-a trimis unele poze indecente iubitului ei, prin mesagerie. După ce s-a încheiat relaţia, băiatul s-a lăudat la prieteni cu pozele, iar unul dintre ei le-a şi accesat. După aceea, respectivul a contactat-o pe fată şi s-a dat ofiţer SRI, după care i-a spus că, dacă nu întreţine relaţii sexuale cu el, va distribui pozele în online. Fata a acceptat timp de două luni, până când nu a mai suportat şi a apelat la poliţie. Am aflat, ulterior, că avusese şi tendinţa de a se sinucide, doarece se simţea într-o situaţie fără ieşire. În momentul în care eşti şantajat, cineva îţi controlează viaţa. Dacă denunţi fapta, îţi recapeţi controlul asupra ta.”
Comisarul-şef a avertizat că şi băieţii pot fi victime, nu doar fetele.  „O fată din mediul rural ne-a sesizat că a fost sechestrată şi violată, existând şi un filmuleţ în acest sens. Din cercetările ulterioare, am descoperit că nu se întâmplase aşa ceva, că filmuleţul fusese făcut cu acordul ei şi am constatat că ea îl reclamase pe băiat ca să se răzbune pentru că i-a dat papucii.”, a povestit cms.-şef Florin Stan. 

 

 

Agresiunea sexuală, etnobotanicele şi metoda loverboy 


În discuţie s-a mizat şi pe alte teme fierbinţi. Una dintre ele este agresiunea, fie ea fizică sau sexuală. Pentru primul caz a venit cu un exemplu din Piteşti. „Două minore de 14 ani au atras o a treia fată, o colegă, în spatele Trivale Mall, chiar în centrul Piteştiului. Cele două au bătut-o şi umilit-o pe cea de-a treia, punând-o să stea în genunchi şi jignind-o, pe motiv că aceasta a dat nişte mesaje unui băiat. Culmea, el era cel care filma momentul. Filmuleţul a ajuns la colegi şi chiar la părinţii fetei umilite.”, a relatat comisarul-şef. De asemenea, s-a vorbit şi de agresiunea sexuală. „Cel care dă o palmă peste fund sau pune mâna pe sânul unei colege poate considera că este o glumă, însă cel care o păţeşte se simte abuzat.”. 
Nici etnobotanicele sau alcoolul nu au fost evitate în discuţie, elevii fiind avertizaţi că amândouă pot cauza decesul, iar etnobotanicele pot duce la dereglări psihice foarte grave. Fetele au fost informate şi despre metoda „loverboy”, prin care femeile sunt convinse să practice prostituţia chiar de către cel care le promite iubire veşnică. 

 


Acţiunea va continua în liceele piteştene


Campania „Sunt prudent pe internet” este dedicată doar municipiului Piteşti şi va continua în liceele din municipiu. După cum ne-a declarat preşedintele ATOP, Dorin Mărăşoiu, la final, după analizarea rezultatelor, s-ar putea extinde şi în mediul rural. „Am vizat liceenii, deoarece adolescenţii sunt cei vulnerabili la pericolele de pe internet. Ne bucurăm că ei capătă încredere în autorităţi şi ne aduc la cunoştinţă cazuri din apropierea lor.”, ne-a declarat Dorin Mărăşoiu, preşedinte ATOP Argeş. Cms.-șef. Florin Stan, la încheierea orei, i-a îndrumat pe elevi să discute cu părinţii lor, indiferent de situaţie şi să se gândească la cum îi vor afecta pe cei din jur acţiunile lor. 


Sursa: saptamanalul ancheta