Patru morți în avalanșă! Salvamontiștii recomandă...

Patru persoane și-au pierdut viața iarna trecută în avalanșe, pe munte. Ca în fiecare an, Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș, atrage din nou atenția turiștilor asupra pericolului pe care îl reprezintă muntele pe timpul sezonului rece.

Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș :  „Revin la o postare de acum un an, care se dorea un avertisment referitor la riscul de avalanșă pentru iarna care începuse deja, în forță. Din păcate, iarna trecută nu s-a mai sfârșit cu un bilanț 0 al victimelor decedate în avalanșă, ci a mărit statistica cu 4 morți, astfel România sărind de la 89 la 93 în numărătoarea începută la nivel mondial, în 1983. Având in vedere startul în forță al iernii în munte, vă reamintesc postarea de anul trecut, în care am fost un fel de cobe. Culmea este că eu mă gândeam mai mult la schiorii de free-ride, iar decedații din sezonul trecut au fost alpiniști... Nivelul bun de pregătire ar trebui să meagă mână în mână cu capacitatea de renunțare, de a NU face o tură, daca starea zăpezii este precară. Tot ceea ce spuneam anul trecut, rămâne valabil și in sezonul următor.”

Postarea lui Ion Sănduloiu din luna noiembrie a anului trecut:
„Acum ceva vreme, anunțam că am finalizat o statistică generală pe țările care sunt membre în ICAR (Internațional Comission for Alpine Rescue) unde România este pe locul 9 la numărul de morți in avalanșă, cu 2,78 morți/sezon. Statistica se referă la perioada 1983-2015, așa că avalanșa din Bâlea Lac cu 23 de morți, nu intră în acest bilanț, pentru că ar fi contribuit serios. În afara acelui cumplit sezon, numărul maxim de morți în avalanșă în țara noastră a fost de câte nouă, în două sezoane diferite.
Ideea este că, de vreo 6-7 ani, din cauza încălzirii climei, avem ierni mai uscate, mai scurte, cu un pericol mai puțin extins și mai puțin evident.”

România- fruntașă la numărul de morți în avalanșă

„În perioada aceasta, a scăzut mult nivelul de alertă personală, vizavi de pericolul reprezentat de dinamizarea zăpezii. 6-7 ani reprezintă perioada in care se formează un montaniard sau alpinist! A apărut o generație de oameni de munte care nu au habar ce înseamnă iernile in Carpați! Turiștii și schiorii au impresia că pot face lucruri pentru care, altminteri, ar trebui așteptate condițiile necesare. Poți vedea tot felul de grupuri vesele, pe internet, imediat după câte o zăpada cruntă ( când mai e așa ceva) propunându-și să meargă imediat la schi. "Mergem, ne dăm, pam-pam! Despre ce avalanșă vorbim, ne descurcăm!"  Cam asta e abordarea. Mă refer la schiul off-slope în Făgăraș, nu la cel de pârtie. Și unii chiar s-au descurcat, pentru că în sezonul 2014-2015 au fost șase avalanșe cu 17 schiori implicați, supraviețuind toți. Dar, masa de zăpadă era mult sub normal in oricare dintre momente, considerând normale iernile anilor '80 si '90. ”

Deși statisticile sunt din ce în ce mai îngrijorătoare cu privire la numărul excursioniștilor care sunt prinși în avalanșele din munții noștri, cei mai mulți dintre ei care se încumetă să se aventureze pe munte, au început să aibă un echipament adecvat, însă, acesta crește doar șansele de supraviețuire până la momentul salvării acestora.


A crescut - ce-i drept! - și nivelul de pregătire în autosalvare, schiorii de freeride au în mare parte, kitul de avalanșă pe care știu să îl folosească, iar mulți au și rucsaci cu airbag. Dar astea nu sunt soluții care să garanteze supraviețuirea. Doar cresc șansele...
Ceea ce vreau să spun aici, cu riscul de a plictisi, este că iarna asta a debutat așa cum începeau iernile normale. Dacă continuă așa, adică dacă se va ajunge la niveluri de zăpadă și risc așa cum erau acum nu mai mult de 10 ani, combinat cu nivelul de entuziasm și de frecventare a munților, este clar că salvatorii montani vor avea probleme cu accidente cauzate de avalanșe iarna aceasta. Motivul, ca sa fiu mai clar este legat de obișnuința creată in ultimii ani, de a merge in munți periculoși, în perioade pentru care, în mod normal, îți trebuie pregătire consistentă de iarnă. Obișnuința de a o lua pe oriunde, fără sa ai habar pe unde e mai probabilă declanșarea unei avalanșe și cum poți ajunge -sau nu!- victimă a acesteia. 
Recomand prudență iarna asta! Muntele rămâne tot acolo...”

FOTO: Ion Sănduloiu