Patronul Puy Trading - condamnat la 6 ani de închisoare

Omul de afaceri Florin Dumitriu, patronul Puy Trading, a fost condamnat  săptămâna trecută de către Tribunalul Argeş la 6 ani de închisoare, cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată. Acesta a făcut apel la două zile de la pronunţarea sentinţei în acest dosar cu un prejudiciu uriaş de circa 700.000 euro. Alături de el mai este condamnat şi Gheorghe Alexuţan, cunoscut pentru alte speţe pe aceeaşi temă, care a primit 4 ani pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. 


Deşi în urma problemelor cu legea a intrat într-un con de umbră, iar societatea sa în insolvenţă, Puiu Dumitriu a fost cunoscut ca un afacerist cu bani, care epata în cercul de cunoscuţi. Prin 2010, îşi permitea luxul de a conduce o maşină foarte scumpă, singurul Aston Martin deţinut de un argeşean, iar acum are de achitat statului un prejudiciu de circa 700.000 euro şi are sub sechestru proprietăţile, nu foarte valoroase, identificate de oamenii legii în comuna Davideşti. 

 

 


Schema folosită: frauda de tip „carusel”


În dosarul 5294/109/2017, Puiu Dumitriu este acuzat de evaziune fiscală săvârşită prin relaţiile dintre cele trei firme ale sale, Scarface Imob Club SRL, Nautica Domino SRL şi Puy Trading cu societăţile Mini-Shop Valentin 2005, Meseşu AMD patronată de Gheorghe Alexuţan şi Kubic Grup Invest. Dosarul porneşte de la nişte cantităţi uriaşe de zahăr achiziţionate din Bulgaria, în 2010, care, după ce trec prin firma intermediară a lui Alexuţan, ajung la una dintre societăţile controlate de către Puiu Dumitriu. Cei doi patroni argeşeni au intrat în această „combinaţie” prin prisma unei relaţii de prietenie, după cum reiese din rechizitoriu. Prin acest triunghi, în care Meseşu AMD SRL apare ca interpus între firmele din comunitatea europeană şi societatea argeşeană, s-a creat un circuit comercial creat în scopul eludării de la plata TVA-ului ce trebuia calculat şi achitat bugetului de stat la revânzarea zahărului din Bulgaria pe teritoriul naţional. Aceeaşi schemă este repetată şi într-un alt triunghi, în care se menţine actorul principal. De această dată, firmele bulgare vând societăţii Scarface, a lui Dumitriu, prin interpunerea firmei Mini-Shop Valentin 2005, fără a declara achiziţii intracomunitare. 


Astfel, în această speţă este identificată frauda de tip „carusel”, aceasta funcţionând pe următorul principiu: o firmă obligată la plata TVA pentru achiziţii intracomunitare efectuate revinde bunurile în regim de taxare TVA, dar dispare înainte de a îşi achita obligaţiile sau nu o face niciodată. Acestea sunt firmele „bidon”, care există doar la nivel de documente, ce au ca administratori marionete provenite dintr-un mediu cu o condiţie precară. În cauza de faţă, firmele „bidon” sunt Meseşu AMD şi Mini-Shop Valentin, iar beneficiarele reale sunt societăţile controlate de către Puiu Dumitriu. 


Firma care l-a făcut cunoscut pe Dumitriu, Puy Trading, apare de asemenea în anchetă, prin relaţiile cu societatea Kubic Grup Invest, patronată de Marius Anghel. Între cele două societăţi apar tranzacţii în sumă de peste 6,5 milioane lei, achiziţii realizate doar scriptic. Pentru a simula legalitatea, facturile emise de Kubic către Puy Trading erau achitate prin virament bancar, iar banii erau retraşi de Anghel Marius şi, ulterior, restituite lui Florin Dumitriu. În poveste apare şi Gabriel Vâlcu, ce a semnat un acord de recunoaştere a faptelor de evaziune fiscală, acesta fiind condamnat în alte cauze. Anghel Marius, ca şi Gheorghe Alexuţan, a primit condamnări şi în alte dosare. 

 

 

 


 Patronul Puy Trading - implicat şi în alte dosare de evaziune 


Florin Dumitriu, patronul de la Puy Trading, a fost călcat de mascați în vara lui 2012. La acel moment s-a pus în mișcare un mandat de arestare emis de Tribunalul București într-un megadosar de evaziune fiscală. 39 de persoane au fost reţinute pentru o perioadă de 29 de zile.  Percheziţiile s-au efectuat într-o zi de marţi, de către ofiţerii DIICOT, în 17 locaţii din judeţul Argeş. Atunci au fost arestați preventiv patronul de la SC Puy Trading, Florin-Mihai Dumitriu,  şi omul de afaceri Alin-Mihai Teodorescu din Călineşti, patron al magazinelor Alinuţa, care conducea firma SC Alimar Expert Con Trans SRL. Tot atunci, au avut loc percheziții și la omul de afaceri Cornel Penescu. 

 

 

 

 


 Tranzacții intracomunitare cu zahăr de zeci de milioane de euro


Mai mulți șefi din cadrul ANAF, interlopi din clanul „Butoane” și oameni de afaceri din județe precum Giurgiu, București și Argeș au fost interogați de procurori cu privire la o adevărată rețea infracțională. Pe scurt, procurorii luaseră urmele unei combinații extrem de periculoase care, în perioada 2010-2012, a creat un circuit evazionist complex, prejudiciul cauzat bugetului de stat depăşind suma de 100 milioane de euro. Principalele acuzații au fost cele de evaziune fiscală și spălare de bani, iar evaziunea se referea, în principal, la tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr. Alin Teodorescu a fost condamnat, la începutul anului, la 7 ani de închisoare, pentru evaziune fiscală şi spălarea banilor, într-un dosar cu un prejudiciu de 660.000 lei. 

 

 

 

 


 6 milioane de euro - prejudiciu și în Argeș


În același dosar, DIICOT Argeș avea să efectueze propriile cercetări referitoare la 20 de societăți comerciale care creaseră un sistem suveică – așa cum îl denumiseră oamenii legii. În urma emiterii de documente fiscale false se vorbea de o evaziune fiscală în cifră record, de peste 6 milioane de euro, adică circa 250 de miliarde lei vechi. Faptele îl vizau tot pe Florin Dumitriu, zis Puiu: rambursări de TVA suspecte,  constituirea unor reţele de inginerii financiare cu firme precum SC Electricol Business Center, SC International Valkar, SC Kubic Group Invest, SC Rominvest, SC Samara Trading, SC Sud Oil, SC Tri Invest Standard, SC Green Plast, SC VGM Exclusiv, SC AMC Divert 2003, SC Pro Invest Trade, SC Eco Recicling, SC Ultra Cons, SC Euro Andra Intermed, SC Energi Sistem, SC AMG Oil şi SC Sir Building. 

 

Sursa: saptamanalul ancheta