Patronul de la Brădet - reţinut pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Pe data de 22 iunie, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, coordonați de procurorii Tribunalului Argeș, l-au reţinut pentru 24 de ore pe patronul fabricii de lactate Brădet. Marius Badea a fost săltat de oamenii legii sub acuzaţii destul de grave din spectrul economic, respectiv evaziune fiscală și spălare de bani. După cele 24 de ore petrecute în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş, Marius Badea a fost eliberat condiţionat sub cauţiune, conform deciziei procurorilor. Pentru a nu se întoarce în arest, are obligaţia să achite cauţiunea de 500.000 lei până la jumătatea lunii iulie. 

Prejudiciu de 1 milion de lei
Faptele pentru care patronul de la Brădet este cercetat datează din anul 2008 şi fac referire la nişte relaţii comerciale fictive. Conform informaţiilor noastre, societatea sa, SC Brădet SRL, ar fi achitat unei firme de publicitate servicii de colantare a maşinilor, care, în realitate, nu au avut loc, acestea figurând doar în acte. Metoda a fost foarte des utilizată în acea perioadă, când societăţile mari se foloseau de firme-fantomă pentru a obţine facturi prin care să îşi deducă TVA-ul, astfel încât să eludeze taxele achitate către bugetul de stat. Prejudiciul stabilit în această fază a anchetei se ridică la 1.000.000 lei, din care 250.000 pe evaziune şi restul pe spălare de bani. Aceste fapte sunt plasate în acelaşi an în care fabrica de la Brădet, proiect derulat prin fonduri SAPARD, a fost mistuită de un incendiu, iar refacerea ei a implicat reducerea producţiei şi un regres al afacerii. În urmă cu doi ani, un alt scandal l-a lovit pe Marius Badea, produsele sale fiind indicate ca „vinovate” pentru infecţia cu E-coli a bebeluşilor diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic, fără să existe nici măcar o urmă de probă în acest sens. După ce a trecut cu bine şi de acest „hop”, care i-a frânat din nou afacerea cu lactate, a venit şi această lovitură, cu reţinerea pentru evaziune şi spălare de bani. Deşi a fost eliberat, acesta este sub urmărire penală. 

Omul de afaceri Marius Badea nu ştie nimic
Contactat pe această temă, Marius Badea a fost foarte reţinut în discuţie, lăsând să se înţeleagă că nu ştie absolut nimic din dosar, nici ce acuzaţii i se aduc şi nici măcar faptul că a fost eliberat condiţionat pe cauţiune. Extrem de reticent, producătorul local nu a dorit să dea mai multe detalii susținând că nici măcar avocații săi nu cunosc detaliile anchetei. 


Sursa: Săptămânalul Ancheta