Patronii de hoteluri şi restaurante vor bacşişul pe bonul fiscal. Dar... fără taxe

În prezent, bacşişul cash încasat de ospătari sau de chelneri nu este înregistrat. Iar clienţii care vor să plătească o atenţie cu cardul nu pot să facă asta decât dacă angajatorul, din proprie iniţiativă, taxează bacşişul ca serviciu suplimentar pe bon. Acestuia i se aplică TVA - o suprataxă pe care atât patronii, cât şi ospătarii, o consideră nejustificată. 

Ceea ce vor patronii din industria hotelieră şi de restaurante este ca bacşişul să fie reglementat prin lege, la fel ca în alte state. I-au trimis chiar şi o propunere ministrului de Finanţe. Atenţia chelnerului ar urma să fie trecută separat pe bonul fiscal. Nu i s-ar aplica TVA. În schimb, chelnerii ar fi obligaţi să declare anual veniturile obţinute din bacşiş şi apoi să plătească la stat 10% impozit. 
DRAGOS PETRESCU, preşedinte HORA: Propunerea noastră este ca bacşişul să apară pe bonul fiscal ca orice alte produs, doar că el trebuie tratat aşa cum merită şă fie tratat, repsectiv sa fie scos din sfera de TVA, pentru că nu se livrează nici un produs, nu se livrează niciun serviciu.

Dacă această propunere înaintată ministerului de Finanţe va prinde contur, patronii vor fi cei care vor gestiona bacşişul plătit cu cardul. Banii vor fi înregistraţi şi apoi împărţi angajaţilor. 
ALEXANDRU ROZS, patron restaurant: Este o măsură binevenită, având în vedere faptul că, cel puţin la noi în local, peste 50% din plăţi sunt făcute cu cardul. De multe ori se întâmplă să nu le lase tips tocmai din cauza asta şi ospatarii cred că ar prefera să primească tips chiar dacă va fi impozitat cu 10%.


Ospătarii în schimb, nu vor să audă de aşa ceva. Din bacşiş îşi măresc de 2-3 ori veniturile.  
”Nu poţi să trăieşti fără tips. Tipsul contează foarte mult. Faci 3.000- 4.000 de lei şi vara 5.000- 6.000 lei”, spune un chelner.

Şi clienţii şi-ar dori ca banul să ajungă doar în buzunarul chelnerului.
”Nu ai cum să faci aşa ceva. Cum să impozitezi un lucru pe care eu îl fac din plăcere”, declară un client.

Salariile angajaţilor din hoteluri şi restaurante au rămas cele mai mici din eco­nomie, în jur de 1.600 lei net, deşi deficitul de personal din industrie este de aproape 100.000 de persoane.

Sursa: observator.tv