Patronii: Bacşişul trebuie să apară pe nota de plată şi să fie impozitat

Pe fondul creşterii plăţilor cu cardul, iniţiativa ar avea beneficii importante atât pentru angajaţi, cât şi pentru stat, spun patronii. Nu de aceeaşi părere sunt însă şi ospătarii sau chiar clienţii localurilor.


Bacşişul trebuie să apară pe nota de plată şi să fie impozitat. Este cerinţa patronilor din industria hotelurilor şi restaurantelor din România. Pe fondul creşterii plăţilor cu cardul, iniţiativa ar avea beneficii importante atât pentru angajaţi, cât şi pentru stat, mai spun patronii. Nu de aceeaşi părere sunt însă şi ospătarii sau chiar clienţii localurilor.

Potrivit iniţiativei, managerul localului va strânge bacşişul de la fiecare ospătar urmând ca, la final de zi, după scăderea impozitului de zece la sută, să redistribuie banii angajaţilor săi. Dacă un client lasă un bacşiş de zece lei, la o notă de plată de o sută de lei, un leu va merge la stat, iar nouă la patron. Care, ulterior, va decide cine merită mai mulţi bani. Sub total, clientul va găsi trecut şi bacşişul pe care a ales să îl lase chelnerului. Atenţie, este opţional. Cine nu este mulţumit de servicii sau, pur şi simplu, nu vrea să lase bani în plus, nu va fi obligat să o facă.

Românii lasă bacşiş în jur de 7-8% din valoarea notei de plată. Spre deosebire de Germania, Marea Britanie sau SUA, unde clienţii lasă între 10 şi 20% din totalul notei.

Sursa: saptamanalul ancheta