Relaxarea a venit la pachet cu... încordarea, cel puțin în Argeș. Spitalele nu mai fac față - asta și pentru că inclusiv asimptomaticii țin paturile ocupate - timp în care cetățeni care suferă de boli care le pun viața în pericol abia au acces la sistemul de sănătate. 

S-a discutat, neoficial, inclusiv despre închiderea județului sau de revenirea la o serie de restricții din perioada stării de urgență. 

Mediul economic crede însă că o întoarcere la ceea ce a fost nu mai este posibilă și că toate cifrele trebuie judecate într-un context. 

Oamenii de afaceri nu așteaptă vreun ajutor de la stat, singurul sprijin la care speră este să... fie lăsați în pace.

 

 

Ion Brănescu: Ce înseamnă 70, 100, 200, 500 de cazuri la nivel de Argeș? Nu înseamnă nimic! Se tratează într-un mod panicos, imatur această problemă!”

Cunoscutul om de afaceri Puiu Brănescu face parte din categoria celor care susțin că virusul care a oprit planeta în loc este supraevaluat. 

Potrivit acestuia, autoritățile ar trebui să-i protejeze doar pe vulnerabili și să nu mai impună restricții care blochează și acum bună parte din societate.

„Autoritățile nu pot să facă mare lucru în fața unui virus care își face treaba lui. Cred că s-a exagerat cu niște măsuri fără să se analizeze dinainte impactul economic, financiar, social. Nu poți ține spitalele blocate în așteptarea unor potențiali pacienți COVID-19, iar pacienții care au alte probleme medicale să nu poată avea acces la serviciile de sănătate. Am prieteni în SUA, în Canada, cu care vorbesc zilnic și îmi spun că asimptomaticii nicăieri nu sunt internați; stau acasă și, dacă e nevoie, primesc un tratament ușor” - ne-a declarat Puiu Brănescu. 

Potrivit acestuia, un scenariu în care Argeșul ar putea fi închis este imposibil, la fel cum îi este greu de crezut că populația ar mai fi dispusă să se conformeze unor restricții precum cele din perioada situației de urgență.

„Nu cred că s-ar putea ajunge la închiderea județului, la fel cum nu cred că ne-am mai putea întoarce la restricțiile din perioada de criză; nu mai acceptă nimeni așa ceva. Cred că oamenii au fost speriați de necunoscut la început, nu știau exact ce se întâmplă. Acum au văzut și au constatat că este vorba de un virus gripal puțin mai agresiv în sensul în care se răspândește mai rapid. S-au vindecat peste 90% dintre cei care au trecut prin asta. Cred că cei care sunt vulnerabili, care au comorbidități, ar trebui să fie vizați de autorități, să se gândească modalități de protejare a lor, nu să blochezi întreaga societate pe principiul drobului de sare. Ce înseamnă 70, 100, 200, 500 de cazuri la nivel de Argeș? Nu înseamnă nimic! Se tratează într-un mod panicos, copilăresc, imatur această problemă! Trebuie să ne vedem de treabă, să funcționăm, pentru că lumea nu se termină acum. Blocajele economice care au fost au creat reacții pe termen lung și pot fi devastatoare pentru multe sectoare” - mai declară omul de afaceri.  

 

 

Gheorghe Badea: „Mă deranjează foarte mult că nu se deschide viața social-economică!”

„Închiderea unui oraș sau a unui județ este o alarmă fără discernământ, o intenție fără pic de gândire matură. Să ne uităm și la morții altor maladii, de la cancer, la congestii cerebrale, accidente... Toate acestea au procente de mortalitate care nu sunt făcute publice și cu care nu ne împovărează nimeni, zi de zi, oră de oră” - este opinia tranșantă a omului de afaceri Gheorghe Badea.

Potrivit acestuia, fenomenul nu trebuie minimalizat, dar nici viața economică și socială nu trebuie omorâtă pentru că autoritățile nu au grijă ca normele impuse să se și respecte.

„Trebuie să privim cu seriozitate fenomenul și să respectăm regulile bunului-simț, iar viața să meargă înainte. Mă deranjează foarte mult că nu se deschide viața social-economică, că nu se deschid restaurantele. Înghesui oamenii pe terase, prin toate stațiunile, dar și la noi în județ, micul dejun îl dai pe furate, în loc să dai drumul la restaurant și să stea oamenii lejer. În cadrul fabricilor, luându-se măsurile de precauțile, se lucrează normal. Peste tot s-ar putea lucra normal, viața ar putea decurge normal. E nevoie doar ca autoritățile să vegheze ca normele impuse să se și aplice”, ne-a mai declarat omul de afaceri Gheorghe Badea, adăugând că cea mai mare greșeală pe care autoritățile continuă să o facă este ținerea în spitale a celor asimptomatici. „Ni se spune că îi vor îmbolnăvi pe cei din familie. Păi nu din mediul acela vin?!”.

 

 

Marga Crăciunescu: „Nu cred că închiderea unui județ ar fi o decizie responsabilă, ci una doar de fațadă”

Marga Crăciunescu, managerul societății Confarg, susține că interpretarea ușor alarmistă a cifrelor cazurilor de COVID-19 din Argeș se face și pe fondul faptului că aceste cifre nu sunt puse în contextul adecvat: anume că în Argeș se testează incomparabil mai mult decât se făcea la început. 

În egală măsură, însă, nu poate ignora nici atitudinea iresponsabilă și care denotă lipsă de educație a multora dintre românii care se comportă ca și cum acest virus nu ar fi existat vreodată.

„Numărul de cazuri din Argeș nu cred că este mai mare decât numărul de cazuri din alte județe, în procente. Din informațiile pe care le am, în Argeș se testează mai mult decât în altă parte. Tocmai de aceea lucrurile trebuie analizate în context. În perioada stării de urgență, testările au fost foarte puține. Nu mai suntem în acea perioadă. De un lucru însă sunt sigură: lumea, într-adevăr, nu este conștientă de ceea ce trebuie să facă. Trăim în țara în care, ca să dau un exemplu oferit de Lucian Mândruță, este permisă vânzarea capetelor de centură de siguranță pe care oamenii le achiziționează pentru a nu mai purta centura de siguranță. Și atunci, ce pretenție să mai avem noi de la astfel de oameni să poarte măști? Eu lucrez într-o fabrică cu 250 de oameni. Am încercat să implementez de la început toate normele de protecție. Până la acest moment nu am avut nici măcar un caz. Sunt însă oameni care spun... eu nu cunosc pe nimeni care să se fi îmbolnăvit, deci nu există. Păi, pe principiul ăsta, dacă nu cunoști pe nimeni care se droghează, înseamnă că drogurile nu există? Logica asta mică, meschină, superficială, speculativă, livrată și alimentată inclusiv de presă, ne face foarte mult rău. Dacă oamenii nu se spală pe mâini și nu poartă măști, ce vrem noi să facem în România?” - se întreabă, retoric, managerul Confarg.

Potrivit Margăi Crăciunescu, disciplina nu se face prin convingere, ci prin constrângere, prin aplicarea legii, motiv pentru care și-ar dori ca autoritățile să fie mai ferme cu cei care, în definitiv, pun și viața altora în pericol. 

Legat de revenirea la restricții sau, mai rău, de posibilitatea carantinării județului, managerul Confarg susține că Argeșul nu este Suceava și că astfel de măsuri, cel puțin în contextul actual, nu ar fi justificate.

„Nu înțeleg cum ar fi dorit autoritățile să închidă județul: să nu mai intre sau să nu mai iasă nimeni din el? Să se închidă autostrada și benzinăriile? Județul nostru nu este Botoșani sau Suceava. Dacă se discută în context, nu cred că se pune problema să reintroducem restricții, doar dacă nu cumva se vrea crearea unor puncte de interes sau să facem un fel de revistă cancano-SARS-CoV. Nu cred că închiderea unui județ ar fi o decizie responsabilă, ci una doar de fațadă. Situația în Argeș este una particulară, pentru că nu există focare. Atâta timp cât nu există focare, nu ai nici vinovați, ceea ce înseamnă că avem o mare problemă! În lipsa lor, înseamnă că toți suntem la fel de vinovați sau la fel de... nevinovați. Toți avem aceeași responsabilitate. Personal, eu sunt la fel de îngrijorată ca acum cinci luni, patru luni sau trei luni. Mă îngrijorează faptul că oamenii nu înțeleg importanța unor lucruri simple: purtarea măștii, spălatul pe mâini și distanțarea fizică” - ne-a mai declarat Marga Crăciunescu.

 


 
Ovidiu Baciu: „Va trebui să alegem dacă murim de COVID sau dacă murim de foame, în casă!”

Când îți moare un coleg din cauza COVID-19, vezi lucrurile în alt context. Chiar și așa, Ovidiu Baciu, managerul Francesca, susține că viața economică va trebui să meargă mai departe, cu toate precauțiile care se impun, pentru că, în caz contrar, va trebui să alegem între a muri de COVID și a muri de foame.  

„Sunt atent și îngrijorat din prima clipă, dovadă și faptul că am luat toate măsurile pentru a preveni  infecțiile în fabrică. Din păcate, lumea este refractară, trebuie să ne asigurăm că poartă mască, facem tot ceea ce stă în puterea noastră. Avem și un coleg de la Londra care a decedat de COVID, cumnata sa a fost în spital trei luni, cele mai crunte din viața ei. Mi-a povestit că a fost un fel de gripă la puterea 100, pur și simplu nici pleoapele nu le putea ridica, era scursă de energie. Nu am motiv să nu fiu în alertă” - ne-a declarat Ovidiu Baciu.

Potrivit acestuia, românii s-au relaxat de tot, la pachet cu creierul lor care vede peste tot conspirații. 

„Eu sunt un cetățean care se supune deciziilor autorităților. Nu am priceperea și specializarea necesară ca să judec măsurile care se impun. Un lucru e evident: s-a relaxat lumea de tot, mai ales cei care au fost lăsați să urle din toți rărunchii că toate sunt conspirații, că oamenii bogați vor să reducă numărul celorlalți. Întreb și eu: bă, dacă ai vinde gogoși, ai vrea să treacă mulți oameni pe lângă taraba ta sau puțini? Orice ai face, nimeni nu își dorește să fie mai puțini oameni, pentru că toate businessurile se bazează pe creșterea populației, pe presiune pe pământ, pe ipoteci, pe imobiliare, pentru că numai așa dobânzile bancare sunt stabile și numai așa banca îți dă banii împrumut ș.a.m.d. Oculta mondială, care vrea să ne omoare, are interesul să fim cât mai mulți. Și eu am același interes, deci și eu sunt parte din oculta asta.”, ne-a mai declarat, conspirativ, Ovidiu Baciu, adăugând:

„Înclin să cred că nu vom mai reveni la restricțiile de dinainte, dar dacă cifrele vor fi catastrofale - se vehiculează că prin toamnă ne vom confrunta cu un val doi - nu este exclus. Indiferent ce se va întâmpla, din punct evedere al deciziei economice nu vom mai putea sta în casă. Va trebui să alegem dacă murim de COVID sau dacă murim de foame, în casă. Trebuie să ieșim, chiar dacă ar trage cu gloanțe acest COVID.”

Legat de ce ar putea face statul pentru a sprijini mediul economic... Baciu nu are nicio așteptare. Ba ar avea unul: ca statul să nu facă nimic. Măcar atât! 

„Rațional nu aștept prea multe de la stat, pentru că știu foarte sigur că nu sunt în stare. Noi, oamenii de business, avem un punct de vedere comun: dacă ne lăsați în pace, prosperăm! Toate mocangelile astea că facem, că dăm... e cum mi-ar da mie, fiu-meu, bani: el ia banii de la mine și apoi mă ajută. Guvernul poate să ajute doar dacă, de-a lungul timpului, a economisit bani. Asta înseamnă ca țara să fi avut excedent bugetar. Nu doar că nu suntem în situația asta, dar la ce balanță avem în ultimii 20 de ani, nu ne ajung 100 de ani să plătim toată datoria. Și atunci, când mă uit la cifrele astea, ies biologic din calcul.” 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta