Parlamentul a decis ca alegerile locale să aibă loc în cel mult şase luni după starea de alertă

Parlamentul a decis miercuri că ne putem alege primarul în cel mult şase luni de la expirarea stării de alertă, astfel că mandatele aleşilor locali pot fi prelungite până după Anul Nou.

Liberalii sunt nemulţumiţi de modificările aduse actului normativ în comisia juridică.

La rândul său, deputatul PSD Florin Iordache spune că este normal ca Parlamentul să decidă data alegerilor şi îi invită pe liberali să sesizeze legea la Curtea Constituţională: „De ce vă deranjează pe dumneavoastră faptul că Parlamentul va stabili data alegerilor? (...) Dacă vreţi să atacaţi la Curte puteţi ataca, ca de obicei, la Curte, propria ordonanţă pe care a dat-o Guvernul şi noi rămânem la părerea că Parlamentul trebuie să decidă data alegerilor”.

Proiectul a fost adoptat decizional de Camera Deputaţilor şi urmează să fie trimis preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

PNL are posibilitatea să sesizeze CCR în privinţa proiectului adoptat de Parlament.

Iniţial, în proiect se arăta că alegerile locale ar trebui să aibă loc la cel mult şase luni după ce se încheie starea de urgenţă, iar ulterior a fost modificat şi se spune că alegerile locale ar trebui să se desfăşoare în cel mult şase luni de la încheierea stării de urgenţă, dar şi de alertă.

Astfel, şi mandatele aleşilor locali au fost prelungite, pentru că alegerile ar fi trebuit să aibă loc în mai sau iunie, cel târziu.

Din cauza pandemiei de coronavirus acest lucru nu a mai fost posibil.

 

Sursa: antena3.ro