Parlamentarul Dănuţ Bica - pe primul loc la Senat pe lista PNL Argeş

Pe deputatul liberal Dănuţ Bica îl găsim acum pe primul loc la Senat în lista PNL Argeş. Îşi va continua activitatea la Parlamentul României, însă la altă cameră. În primul său mandat a avut o activitate destul de intensă, care transpusă în cifre arată astfel: 63 declaraţii politice, 127 proiecte de legi iniţiate, 27 au devenit legi, iar restul sunt în procedură parlamentară, 243 de întrebări şi interpelări. Domnia sa ne-a explicat şi de ce trece la Senat şi care sunt proiectele pentru Argeş pe care le-a susţinut ca deputat.

 

 

 Sunteţi pe primul loc la Senat pe lista PNL Argeş. Cum s-a produs această schimbare?


- În perioada premergătoare definitivării listelor, ca urmare a analizelor şi a discuţiilor s-a ajuns la concluzia că Adrian Miuţescu, preşedintele Organizaţiei Judeţene, şi cu mine suntem persoanele cele mai potrivite pentru a deschide listele la Camera Deputaţilor şi la Senat. Pentru mine este extrem de onorant să deschid lista la Senat a PNL Argeş. Le mulţumesc atât colegilor din conducerea judeţeană a partidului, cât şi celor din conducerea naţională, în special domnului preşedinte Ludovic Orban, pentru încrederea acordată. Consider că este o recunoaştere a activităţii şi a implicării mele în mandatul de deputat care se va încheia în curând şi îi asigur şi pe colegii mei şi pe argeşenii care îmi vor oferi votul la alegerile din 6 decembrie că voi rămâne la fel de implicat, la fel de onest în activitatea mea şi voi continua, de data aceasta în cadrul Senatului, proiectele pe care le-am început ca deputat. Sunt convins că voi avea mai mult spor, deoarece sunt sigur că vom fi mai mulţi parlamentari liberali ce vom reprezenta Argeşul, iar PNL va fi grupul dominant în Parlament. 

 

 


 În cei 4 ani în Parlament ce proiecte importante aţi susţinut şi care este cel care v-a rămas la suflet?


- Un proiect de suflet e cel legat de transformarea conacului de la Florica în Muzeu Naţional. Este un gest de respect nu doar pentru Brătieni, ca fondatori ai PNL şi conducători de frunte ai PNL, ci şi pentru istoria României. Acolo s-a născut şi a crescut cea mai importantă dinastie politică din istoria României, care a dat patru prim-miniştri ţării, numele lor fiind legat de cele mai mari înfăptuiri ale istoriei noastre moderne.


Tot pentru judeţul nostru, atât prin declaraţiile politice, amendamente la buget, întrebări şi interpelări am încercat să contribui la punerea în practică a unor proiecte pe care le consider esenţiale pentru dezvoltarea judeţului Argeş. Când spun asta mă refer la autostrada Piteşti-Sibiu, importantă pentru a lega Ţara Românească de Transilvania şi mai departe de Europa de Vest. Făcând o paranteză, consider că cele 3 vechi provincii româneşti trebuie interconectate, iar aşa explic şi faptul că am fost unul dintre iniţiatorii proiectului ce vizează autostrada Iaşi-Târgu Mureş. Şi aşa Muntenia este rămasă în urmă comparativ cu Transilvania, iar dacă nu se realizează interconectarea prin artere rutiere va rămâne şi mai în urmă. Am avut multe interpelări în această zonă şi aici menţionez: solicitările repetate de finalizare a drumului Piteşti-Braşov, a drumului expres Piteşti-Craiova, drumul Curtea de Argeş-Câmpulung, care ar crea o legătură între Târgovişte-Câmpulung-Curtea de Argeş şi Râmnicu Vâlcea, fiind o oportunitate pentru turismul montan şi cel economic. Am susţinut şi modernizarea drumului Piteşti-Scoarţa, extrem de necesar pentru Vâlcea şi Gorj. Construcţia şi modernizarea acestor artere menţionate anterior ar crea asuspiciile pentru dezvoltarea economică a zonei şi mai ales a turismului. M-am bătut pentru aceste proiecte şi voi continua să mă bat. 

 


 Reţin şi un demers ce vizează Gara Regală Curtea de Argeş, o bijuterie arhitectornică ce s-a deteriorat. Care este situaţia acum?


- Am avut o temă extrem de dragă sufletului, Gara Regală din Curtea de Argeş, una dintre cele mai frumoase din ţară, pentru care s-a semnat deja documentaţia tehnică, fiind absolut necesar să fie restaurată şi adusă la strălucirea de altădată. Din păcate, la funeraliile regelui Mihai, ca să ne acoperim ruşinea, a fost mascată cu nişte mesh-uri, dar nu o putem lăsa aşa.

 


 Ce alte teme aţi mai avut pe agenda de parlamentar?


- Am avut în atenţie şi Transfăgărăşanul, obiectivul fiind menţinerea circulaţiei pe acesta pentru tot anul, nu doar trei luni, ca acum, cu o investiţie nu foarte costisitoare. Menţionez şi alte două teme - transformarea Pădurii Trivale în arie protejată de interes naţional şi închiderea depozitului de deşeuri periculoase şi nepericuloase de pe platforma ARO din Câmpulung.

 


 Care este pronosticul dumneavoastră pentru aceste alegeri parlamentare legat de PNL Argeş?


- Sunt convins că viitorul Parlament va avea o cu totul altă configuraţie politică, în care PNL va fi grupul dominant şi, dacă până acum, în mandatul de deputat am făcut parte din sfera opoziţiei, dacă până acum am venit cu amendamente la buget, pentru investiţiile prioritare precum cele enumerate,  care, spre amărăciunea mea au fost respinse de colegii din partidele celelalte, nu vom mai avea această problemă. Din fericire, Guvernul PNL, deşi catastrofa sanitară a schimbat priorităţile, a demarat investiţiile pe care şi eu alături de colegi le-am susţinut, precum autostrada spre Sibiu, şi a reuşit în acest an, în condiţii fără precdent, să realizeze ceea ce alţii nu au făcut în ani buni de guvernare. 
Sunt extrem de bucuros că voi face parte dintr-o echipă consistentă de parlamentari liberali de Argeş, ţinta noastră fiind de 2 senatori şi 4 deputaţi, şi sperăm că dorinţa să promovăm cu mult mai mult succes proiectele necesare pentru dezvoltarea judeţului Argeş se va îndeplini. În rest, un parlamentar trebuie să legifereze, iar dacă ne facem treaba cu onestitate şi cu bun-simţ nu pot rezulta decât legi benefice.