Parlamentarii de Argeș spun în cor că tot pe Dragnea îl vor!

Situație fără precedent la nivelul Guvernului României, dar și la nivelul PSD, după ruptura cu strigături dintre Sorin Grindeanu (încă premierul României) și Liviu Dragnea, zis Daddy (încă președintele PSD).

Cei doi protagoniști ai scandalului privind demiterea propriului guvern și ocuparea Palatului Victoria împotriva partidului care te-a trimis acolo au reușit toată săptămâna trecută să șocheze România, să bată în audiența Las Fierbinți și să strice tot zenul formațiunii pesediste care nu a înțeles nici ea, cât e ea de formațiune!, cum s-a ajuns la această situație de râsul Europei.

Argeșul a pierdut un ministru ca urmare a celebrei și misterioasei evaluări, cercetătorul Șerban Valeca nereușind să treacă de pragurile de admitere necunoscute ale partidului, pe care doar Daea de la Agricultură, Carmen Dan de la Telorman și Olguța le-au trecut cu brio. În acest context halucinant (nimeni nu mai înțelege ce a fumat celălalt), poziționarea parlamentarilor se va dovedi crucială în inevitabila moțiune de cenzură menită să-l scoată cu forța pe Sorin Grindeanu (și mai nou, pe Victor Ponta) din Palatul Victoria și să restaureze controlul, fie el și mai șubrezit, asupra guvernării naționale al lui Liviu Dragnea.


Ce-o fi în sufletul lor nimeni nu știe, dar ce va fi în urnă s-a stabilit deja atunci când vorbim de organizația Argeș și de parlamentarii acestei structuri în perspectiva moțiunii de cenzură. Am încercat să aflăm pe ce se întemeiază votul domniei lor stabilit vineri ca fiind promoțiune și cum văd soluționarea acestei crize politice deloc nesemnificativă de la nivelul PSD România.

 Serban Valeca: „Mai bine că a picat guvernul acum, decât în toamnă!”

Care este poziția parlamentarului, a senatorului Șerban Valeca, în perspectiva moțiunii de cenzură și într-un context în care votul parlamentarilor este crucial?


În primul rând, trebuie spus că eu sunt membru CEX și că în cadrul discuțiilor, în cadrul ședințelor de săptămâna trecută, de două ori s-a votat la nivelul CEX pentru depunerea moțiunii de cenzură. Iar eu, ca membru în structura centrală de conducere a partidului, am fost de acord cu această decizie. Voi vota așadar moțiunea. Mai mult, la nivelul organizației județene, am avut Biroul Permanent al Filialei Argeș și am stabilit poziția noastră vizavi de situația creată, hotărându-se ca parlamentarii PSD de Argeș să susțină moțiunea de cenzură. Aceasta este mandatul pe care parlamentarii noștri îl au de la organizația județeană.


Cum comentați oportunitatea deciziei de a schimba guvernul în momentul acesta? La șase luni de la numire, în prag de rectificare, cu proiecte captive pe traseu...


Acum, desigur, niciun moment nu este oportun pentru căderea unui guvern. Ce pot să vă spun însă e că, din cele explicate în spațiul public, dar și din cele explicate în spațiul nepublic, la nivel de partid, concluzia a fost că este mai bine să luăm această măsură acum, și nu în toamnă când ar putea bloca activități și proiecte foarte importante. Legat de rectifiare, de exemplu, aceasta oricum se va face în august, pentru ca abia după jumătatea lunii iulie avem o evidență corectă, un tablou complet asupra primului semestru, în așa fel încât să știm cum să facem mai bine, mai eficient și mai corect rectificarea. În cazul ministerului pe care l-am condus, de exemplu, eu făcusem deja și aveam gata o situație la liniuță. Acum vom vedea. Asta a fost situația.


Cum ați perceput acea celebră evaluare în urma căreia v-ați depus demisia?


A fost o evaluare globală, pe marile domenii de activitate, pe respectarea globală de către întreg executivul a programului de guvernare, nu neapărat o evaluare care să arate, bucată cu bucată, activitatea fiecărui minister și a fiecărui ministru în parte. Pentru evoluția și îndeplinirea obiectivelor economice din programul de guvernare, de exemplu, au fost evaluate mai multe ministere, nu doar unul. Dacă vorbim despre mine, am văzut că îndeplinisem undeva la 50 de puncte, ori nu știu câți miniștri aveau 50. Dar nu așa s-au privit lucrurile. A fost o evaluare cantitativă. Avem un program de guvernare asumat în fața cetățenilor și toate ministerele sunt angrenate în îndeplinirea lui. Pentru a atinge un obiectiv, lucrurile nu depind exclusiv de un minister anume. Programul de guvernare e ca un mecanism: dacă undeva defectează ceva, dacă undeva se blochează ceva, nu mai merg nici celelalte cum ar trebui. Nu am privit, așadar, această evaluare dintr-o perspectivă personală, am înțeles ce s-a dorit de la ea și mi-am depus demisia la fel ca și colegii mei.


Ați avut vreo discuție cu președintele Dragnea după demisie legat de activitatea dumneavoastră ca ministru?


Nu, nu am vorbit. Și nu cred că președintele Dragnea a vorbit punctual cu fiecare ministru după evaluare.


Din punct de vedere politic, după acest episod atipic, după poziționarea premierului Grindeanu, după discuțiile legate de conturarea a două tabere într-un PSD rupt, cum vedeți dumneavoastră soluționarea acestui moment de criză politică?


Eu am fost dintotdeauna adeptul teoriei nodului gordian. Nu împărtășesc același tip de analiză ca cel practicat de mass-media care despică firul în patru, care caută sensuri ascunse fiecărei declarații și așa mai departe. Părerea mea este că nu se pune problema vreunei rupturi în PSD. Se vor limpezi lucrurile după moțiune. Mie îmi pare rău de Sorin, nu știu ce s-a putut întâmpla cu el, cum s-a schimbat așa, cum l-au schimbat așa. Am fost uimit să văd o transformare atât de abruptă a abordării și nu numai a abordării! Dintr-odată aveam de-a face cu o comunciare profesionistă, prelucrată anterior, cu mesaje prestabile, controlate. Nu am putut ghici lucrurile acestea la el... Nu cred însă că, indiferent de această situație neplăcută, este cazul să vorbim de o criză sau de o ruptură la nivelul PSD. Poate vor fi doi-trei rătăciți care cred ca este mai bine în altă parte, dar nu va fi vreo ruptură în partid.


În condițiile în care moțiunea de cenzură trece cu brio, în cât timp ne putem aștepta la un nou guvern?


Imediat. Foarte rapid, imediat după moțiune, se va discuta noua listă de miniștri și aceasta va pleca rapid pe traseul legal, spre președinte și așa mai departe.


Raportat la acest nou guvern, organizația PSD Argeș are așteptări, are propuneri?


Eu am în vedere să propun pe cineva, dar discutăm despre acest lucru la momentul la care vom ști despre ce ministere și despre ce portofolii se poartă discuțiile.


Pe altcineva? Adică nu ne așteaptăm să vedem tot pe Șerban Valeca?


Nu, cel mai probabil, nu. Am înțeles că unora, că multora dintre miniștrii de până acum ar urma să li se repropună preluarea portofoliilor, dar nu cred că este cazul să vorbim despre o întoarcere a mea la minister. Le vom lua treptat și le vom rezolva pe toate.

 

 Gheorghe Marin: „Am anunțat că cei care nu respectă programul vor pleca!”

Gheorghe Marin, senator PSD Argeș: „Am prezentat în campania electorală un program de guvernare și ne-am luat angajamentul că vom respecta acest program față de cei care ne-au votat împreună: PSD și ALDE. În momentul în care am ajuns la guvernare, cele două partide au dat încredere unui premier care să ducă la îndeplinire acest program ce a întârziat. Și am făcut o analiză internă. Noi rămânem în continuare în acord cu poziția Comitetului Executiv, și anume aceea de a duce la îndeplinire programul de guvernare cu sau fără Grindeanu. Analizele sunt periodice și am anunțat că cei care nu respectă programul vor pleca. Trebuia până acum să fie făcut și Fondul Suveran de Investiții și programul cu spitalele... Trebuiau să fie făcute multe, însă rotițele nu s-au învârtit.... Lucrurile au rămas într-o fază incipientă. Lumea poate gândește că noi avem ceva cu cineva. Nu! Noi avem de-a face cu programul nostru de guvernare. Ceea ce se întâmplă acum este o procedură europeană și democratică. Nu vreau să intru în alte amănunte, dar cert este că dacă nu se aplică acest program, nu Grindeanu va avea de suferit, ci toți cetățenii și noi, cei care ne-am dus în fața lor și am muncit în campanie. Trebuie să avem șansa de a face ceea ce ne-am propus pentru binele nostru și al celor care au avut încredere în noi.”

Deputații spun în cor că tot pe Dragnea îl vor!

Mircea Drăghici, deputat PSD: “Poziționarea mea ca parlamentar este simplă: mă poziționez în interiorul partidului. Firește că susțin moțiunea! Fără ezitare. Legat de decizia de a schimba guvernul, aceasta reflectă momentul în care PSD și ALDE au decis că vor să aibă guvernul lor! Nu este vreun aspect spectaculos: atunci când vrei să faci performanță, upgradezi permanent echipa. Atunci când coordonatorul, conducătorul echipei nu este în acord cu programul de guvernare, schimbi conducătorul. Nu cred că putem vorbi de fracții la nivelul PSD. Nu sunt fracții. Doi colegi au ales să meargă în afara partidului și au o agendă care pare a nu fi a lor, ci a altor interese. Despre asta este vorba, nu despre fracții sau probleme în interiorul PSD.”

Nicolae Georgescu, deputat PSD: “În ceea ce privește poziția mea ca parlamentar, lucrurile sunt clare: sunt deputat de Argeș, parte a unei echipe care a fost trimisă în Parlament de niște oameni, cu anumite obiective. Respectăm fără discuție mandatul dat de organizația județeană. În ședința Biroului Permanent am dezbătut această situație, s-au adus explicații, argumente și s-a adoptat o decizie. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte clare: susțin moțiunea. În ceea ce privește situația creată, în general, perioadele de incertitudine nu sunt bune pentru nimeni, însă nu cred că este cazul să vorbim despre ea în termenul de criză. Este o situație atipică, întradevăr, dar eu cred că săptămâna viitoare lucrurile se vor soluționa. Și îmi doresc din tot sufletul să fie așa, să intrăm în ritmul normal de lucru cât mai repede pentru că avem niște responsabilități, pentru că oamenii așteaptă de la noi să aplicăm niște proiecte importante. Avem data de 1 iulie ca referință pentru foarte multe măsuri așteptate și necesare din programul de guvernare și am încrederea că vom rezolva această situație rapid.”

Nicolae Velcea, deputat PSD: „Vă pot spune că sunt în asentimentul colegilor mei și al deciziei adoptate la nivelul Biroului Județean de a sprijini partidul în moțiunea de cenzură. Eu am venit în partidul ăsta singur, în urmă cu 20 de ani, însă acum trebuie să luăm o decizie colectivă pe care o să mi-o asum. Despre ce va fi, vom discuta după moțiunea de cenzură.”

Simona Bucura-Oprescu, deputat PSD: „Lucrurile se rezolvă și se vor rezolva în familie. După ce vom soluționa această problemă la noi în casă, la nivel de PSD, vom putea face și mai multe declarații. Sper ca această situație să se încheie cât mai rapid .Mă gândesc la românii care cred în noi,la colegii noștrii din partid,la aleșii locali, consilieri, viceprimari, primari pentru care echipa trebuie să fie unită și să construiască!”

Radu Vasilică, deputat PSD: „Îmi cer scuze, dar momentan nu pot face niciun comentariu referitor la această situație.”

 

Cătălin Rădulescu: „E hilar să înlăturăm de la guvernare oamenii pe care noi i-am pus acolo!”


Cătălin Rădulescu, deputat suspendat al PSD: „Situația actuală a PSD este, fără doar și poate, cea mai grea din istoria partidului, iar cel mai dificil lucru este că nu știi care parte are dreptate, deoarece atât Dragnea, cât și Grindeanu aduc argumente solide opiniilor lor, lucru care derutează. Nu consider că este o soluție bună căderea guvernului, deoarece, deși sunt suspendat momentan, eu rămân fidel partidului, iar acest guvern aparține PSD-ului. E hilar să înlăturăm de la guvernare oamenii pe care noi i-am pus acolo. Cred că situația se va sfârși doar dacă Dragnea și Grindenu apelează la înțelepciune și cad de acord asupra unei decizii.“


Andrei Gerea, pentru ALDE: „Este rușinos cum încearcă unii să ajungă la guvernare în situația asta!”

În parteneriat politic anunțat public, ALDE aduce din Argeș un alt vot promoțiune prin deputatul Andrei: „Unde în lumea asta s-a mai văzut așa ceva? Cine se uită la noi râde. Era de dorit să nu se ajungă aici, ci să avem o colaborare în interiorul guvernului, iar lucrurile să funcționeze. Facem? Nu facem? Era de dorit ca premierul să înțeleagă că cei care l-au susținut și-au retras acum sprijinul. Punct. Colegii tăi au demisionat, tu ce vrei? De ce mai stai? Trebuie să își pună problema imaginii României. Nu ai pic de onoare? Pe drept, pe nedrept, din punctul lui de vedere... ți-au plecat miniștrii, ce mai vrei? Și este rușinos cum încearcă unii să ajungă la guvernare în situația asta. Ceea ce îi descalifică drept oameni politici, din punctul meu de vedere. Prin ceea ce face, Grindeanu este total împotriva acelora pe care îi reprezintă. Contrar acelora pe care, de fapt, crede el că îi reprezintă. Dacă nu își dă demisia, vom avea o moțiune de cenzură, care va trece și asta este! Poate că miniștrii de până acum se vor regăsi și în viitoarea formulă, cine știe?”

 Sursa: Saptamanalul Ancheta