Parlamentarii argeșeni anunță că vor vota legea vaccinării în ciuda presiunilor

ASALTAȚI DE MESAJE ȘI AMENINȚĂRI! ȘANTAJ ELECTORAL ȘI SOCIETATE DEZBINATĂ!

 

Parlamentarii argeșeni anunță că vor vota legea vaccinării în ciuda presiunilor

 

„Să ne construim o țară cu oameni sănătoși care să nu ajungă cobaii unor ONG-uri. Să fim mândri că suntem urmașii lui Decebal, suntem creația lui Dumnezeu și venim sănătoși pe acest pământ. Trebuie să ne unim și să demonstrăm unei Europe întregi că nu ne dorim ca România să dispară de pe harta Europei" .

 

Acesta este doar unul dintre miile de mesaje care au circulat intens în această perioadă pe tema legii care va viza obligativitatea unor tipuri de vaccinuri. Această lege, trecută de Senat, trecută de Comisia de Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, va ține, cu siguranță, capul de afiș al acestei săptămâni când urmează să fie votată în plenul CDEP (for decizional), fiind - dacă trece la vot - trimisă spre promulgare. Perioada și tematica sensibilă au însemnat pentru parlamentarii implicați un stres permanent, aceștia fiind, practic, asediați de mesaje și e-mailuri din ambele tabere, adică venite atât dinspre susținătorii unei astfel de reglementări, cât și din partea adversă, acolo unde nu puțini sunt cei care consideră vaccinarea obligatorie un demers cu multiple conotații negative, mergându-se de la ideea unui abuz asupra drepturilor cetățenești până la cea a unei conspirații mondiale având ca scop reducerea populației planetei.

După cum este ultracunoscut, despre necesitatea obligativității unor vaccinuri se discută de câțiva ani buni în România, o țară în care încă se moare de boli specifice secolului trecut și în care oamenii își tratează copiii pe baza unor forumuri sau grupuri de Facebook. În paralel, s-a dezvoltat însă un curent de opinie extrem de puternic și vocal care încurajează atât părinții celor mici, cât și bătrânii să refuze vaccinarea în baza unei infinite liste de motive, unele pragmatice, altele halucinante.

 

Cum ar urma să arate legea?  Copiii riscă să nu mai fie primiți temporar în școli și grădinițe în timpul epidemiilor

Comisia pentru Sănătate a Camerei Deputaților a discutat și a aprobat o variantă de lege privind vaccinarea persoanelor în România care prevede obligativitatea vaccinării copiilor cu anumite tipuri de vaccinuri, altfel copiii riscă să nu mai fie primiți temporar în școli și grădinițe în anumite cazuri. De asemenea, ar urma să se aplice și vaccinarea obligatorie în cazul unor situații epidemiologice speciale.  

PRINCIPALELE PREVEDERI din legea trimisă la vot final în Parlament:

 • Legea introduce conceptul de acord informat versus acord prezumat – asta înseamnă că părinții trebuie să-și dea acordul prin semnătură pentru vaccinare – pentru medici e mai multă birocrație, dar în același timp este o oportunitate de comunicare și informare a părinților, cu beneficii reale pe termen lung.
 • Vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în calendarul naţional de vaccinare, precum şi cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale întregii populaţii ori unor grupuri de populaţie este obligatorie.
 • Părinții care refuză vaccinarea au obligația de a participa la sesiuni de consiliere și informare; dacă le refuză sunt pasibili de sancțiuni în trepte ce pleacă de la avertisment și ajung până la amenzi de 10.000 de lei.
 • În cazul în care participă la ședințele de consiliere și informare și totuși refuză vaccinarea copilului, părinții sunt pasibili de o amendă între 5.000 și 10.000 de lei, conform deciziei comisiei de vaccinare.
 • Cumpărarea vaccinurilor obligatorii și vaccinarea propriu-zisă se asigură gratuit, de statul român.
 • În cazul unor reacții adverse ale vaccinării obligatorii, statul român asigură condiţiile pentru diagnosticul şi tratamentul precum şi compensarea oricăror efecte de durată.
 • Răspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare revine părinţilor, reprezentantului legal sau, după caz, a persoanei care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unui copil în baza unei măsuri de protecţie specială.
 • Sunt scutiți de la vaccinarea obligatorie copiii care au o contraindicație definitivă la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile. Constatarea contraindicaţiei de vaccinare a copilului se realizează de către medicul specialist în domeniu.
 • La data înscrierii copiilor într-o colectivitate, instituţia are obligaţia de a solicita prezentarea unei adeverinţe, emise de către medicul de familie,  care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor obligatorii, acest document neputând împiedica accesul la educație sau în instituțiile de învățământ. În schimb, pe perioada existenței unor epidemii, instituția de învățământ suspendă participarea la cursuri sau la alte forme de participare colectivă a copiilor care nu sunt vaccinați potrivit CNV. Suspendarea se va face numai în cazul în care epidemia declarată vizează boala pentru care copilul nu este protejat. Instituțiile de învățământ vor stabili modalitățile de recuperare a programei școlare. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Categoriile de VACCINĂRI OBLIGATORII prevăzute în lege sunt:

 • vaccinările stabilite prin calendarul naţional de vaccinare pentru copii;
 • vaccinările impuse de situaţii epidemiologice, care implică vaccinarea ca măsură de intervenţie, în vederea limitării bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare;
 • vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unităţile sanitare publice şi private;
 • vaccinările pentru alt personal din unităţile publice şi private care, prin natura atribuţiilor, sunt expuse suplimentar la boli infecţioase sau pot reprezenta surse de infecţie care ar putea pune în pericol sănătatea publică, stabilite prin hotărâre a guvernului.

Printre OBIECTIVELE DIN LEGE se numără: prevenirea şi limitarea răspândirii bolilor transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare, eliminarea sau reducerea morbidității, invalidității şi a mortalității prin boli transmisibile prevenibile prin vaccinare, să se asigure o rată a acoperirii vaccinale obligatorii pentru copii de cel puțin 95%, și o rată a acoperirii vaccinale opționale la grupurile la risc de cel puțin 50%.

 

Campania antivaccinare - de la delir la argumente legale

„Nu legiferați această lege barbară, altfel vom avea epidemie de cancere, boli autoimune, autism, alergii diverse. Gândiți-vă, dacă această lege nedreaptă va trece, inclusiv dv și copiii dv vor trebui să se supună injectării forțate cu tot ce se va propune și ce va impune de către marii jucători mondiali și veți regreta! Votați NU! Vă multumesc".

Acesta este un alt mesaj transmis parlamentarilor pentru a-i convinge să respingă legea. Dincolo de astfel de presiuni, există și ONG-uri, dar și personalități publice care sunt antivaccinarea  obligatorie, făcând apel la raționamente juridice și sociale.

Unul dintre cei mai vocali opozanți este avocatul Gheorghe Piperea, de exemplu, domnia sa alocând săptămâna trecută extrem de mult timp și energie mesajelor publice antilegea vaccinării. De asemenea, mai mulți medici din Constanța au făcut public un memoriu prin care explică de ce consideră domniile lor că această lege ar afecta drepturile legale ale pacienților, drepturi stabilite prin alte acte normative sau de reglementare. Iată câteva dintre argumentele expuse în acest memoriu:

1. Vaccinarea este o intervenție medicală, conform definiției din legea nr. 46/2003: „Prin intervenție medicală se înțelege orice examinare, tratament sau alt act medical în scop de diagnostic, preventiv, terapeutic ori de reabilitare.” Conform legii drepturilor pacientului și codului de deontologie medicală al Colegiului Medicilor din România, niciun act medical nu poate avea loc fără consimțământul pacientului: „Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenție medicală asumându-și, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecințele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.”

2. Codul deontologic al medicilor prevede că „nicio intervenție în domeniul sănătății nu se poate efectua decât după ce persoana vizată și-a dat consimțământul liber și în cunoștință de cauză. În aceleași condiții, consimțământul se poate retrage în orice moment de către persoana vizată.”

3.  Acest proiect de lege încalcă independența profesională a medicului stipulată în art. 6 al codului care precizează: „Medicul este dator să stăruie și să își apere independența profesională, fiind interzisă orice determinare a actului medical ori a deciziei profesionale de rațiuni de rentabilitate economică sau de ordin administrativ.”

4. Acest proiect de lege încalcă art. 8 al codului, care stipulează că pacientul trebuie să beneficieze de maximum de garanții în raport cu situațiile concrete, adică în condițiile în care există un risc, nimeni nu poate fi obligat să și-l asume împotriva voinței sale.

5. Acest proiect de lege încalcă Constituția României, vaccinarea obligatorie putând fi asimilată atingerii dreptului la viață și integritate fizică și psihică dacă produce patologie fizică, psihică sau deces, precum și prevederile legii fundamentale care spune că „persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.”

Este important de menționat că poziția medicilor din Constanța nu este poziția sistemului medical din România, în care peste 80% dintre specialiști și centre consideră vaccinarea ca fiind indispensabilă și bine-venită.

 

STATISTICI: Vaccinarea previne 2-3 milioane de decese pe an!

În prezent, numărul anual de copii vaccinați în întreaga lume împotriva a diverse boli (difterie, tetanus, tuse convulsivă, tuberculoză, poliomielită, rujeolă, hepatita B etc.) este de 100.000.000. Potrivit OMS, vaccinarea previne 2-3 milioane de decese pe an și reduce costurile tratamentelor pentru anumite boli, inclusiv tratamentele antimicrobiene (prescrise pentru infecțiile virale).

În ciuda acestor progrese, mai multe țări din UE și din vecinătatea sa se confruntă în prezent cu o epidemie fără precedent de boli care pot fi prevenite prin vaccinare – și acest lucru, din cauza ratelor de vaccinare prea mici. Scăderea încrederii publicului în vaccinare, accesul diferențiat la vaccinuri în funcție de zona geografică și amploarea pe care o ia dezinformarea cu privire la vaccinare reprezintă motive de îngrijorare și provocări majore pentru experții din domeniul sănătății publice.

Cancerul de col uterin, de exemplu, cancer cauzat de infectia cu HPV (Virusul Papilloma Uman) este o boală care poate fi prevenită prin vaccinare și este cauza principală pentru mortalitatea în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 44 de ani. Organizația Mondială a Sănătății estimează că numarul de cazuri noi de cancer de col uterin va crește cu 21% până în anul 2025. România are cele mai multe cazuri de cancer de col nediagnosticat pe an, din întreaga Uniune Europeană. Prevenția pe termen mediu poate fi reprezentată de un program de screening cu testul Babeș-Papanicolau, la nivelul întregii populații. Pe termen lung, profilaxia cancerului de col uterin poate fi determinată prin vaccinare împotriva infecției cu virusul HPV, arată specialiștii.

 

Deputații de Argeș susțin argumentele provaccinare și vor vota în consecință

Argumente pro și contra există în ambele tabere. Presiunea subiectului s-a mutat însă asupra parlamentarilor care sunt, cumva, șantajați electoral de cei care se opun legii ce urmează a fi votată.  Dezbaterea are loc în plină epidemie de gripă și în fața unor amenințări precum criza coronavirusului. Dacă în rândul societății civile părerile sunt împărțite, parlamentarii argeșeni a căror poziție am încercat s-o aflăm, par convinși de obligativitatea vaccinării. Majoritatea ne-au declarat că își doresc ca acesta să devină lege şi vor vota!

Așa cum spuneam, Senatul s-a pronunțat deja pentru această lege, mingea fiind acum în Camera Deputaților, acolo unde proiectul (încă retușabil) a trecut de Comisia de Sănătate și Familie și va fi dezbătut și votat în plen în această săptămână. Argeșul are 9 deputați trimiși în Parlamentul României, reprezentanți a căror poziționare pe subiect am încercat să o aflăm pentru publicul argeșean. Cu excepția deputatului Mircea Drăghici care are în această perioadă probleme de sănătate și nu va participa la dezbateri și la vot și a deputatului Dănuț Bica ce a refuzat să își spună public poziția pe acest subiect (PNL fiind, ca întreg grup parlamanatr, puțin... stingherit de presiunea publică), ceilalți parlamentari merg ferm în direcția vaccinării.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, miercurea trecută, în parlament, că instituţia pe care o conduce susţine legea vaccinării obligatorii, însă, la votul din plenul Camerei Deputaţilor, nu poate garanta că fiecare ales PNL va vota această lege. În plin an electoral, parlamentarii puterii se gândesc de două ori înainte să voteze o lege, chiar dacă actul normativ  respectiv impune norme de sănătate publică absolut necesare. Din acest motiv, atât în PNL, cât și în USR, deși la nivel de partid există un curent provaccinare, se pare că sunt parlamentari care vor vota împotrivă.

 

Va crește gradul de responsabilitate a medicilor și furnizorilor

„În acest context, mă pronunț în favoarea unui număr cât mai mare de persoane care să fie vaccinate, dar nu oricum. Și tocmai asta spune și actual normativ inițiat pe această temă. Proiectul de lege la care se face referire a suferit modificări importante în Camera Deputaților față de forma adoptată de Senat, astfel încât se va face o vaccinare informată, dacă îmi este permisă expresia. Cu alte cuvinte, beneficiarii sistemului de sănătate vor fi informați cu privire la avantajele și riscurile la care se supun ei și copiii lor când fac un vaccin, nu vor fi obligatorii alte vaccinuri decât cele din calendarul național de vaccinare, va fi construit un stoc de rezervă de vaccinuri și consumabile anual, va crește gradul de responsabilitate a medicilor și furnizorilor. Protecția sănătății publice este responsabilitatea administrației naționale și a celor județene și locale, astfel că proiectul de lege menționat trebuie să fie privit ca instrument necesar în acest sens.”

Simona Bucura-Oprescu, deputat PSD.

 

Învățământul este, de asemenea, obligatoriu!

„Din punctul meu de vedere este o percepție exagerată a opiniei publice. Legea  reglementează mai degrabă o obligativitate a informării asupra beneficiului sau efectelor adverse ale vaccinului. În textul legii sunt prevăzute mai multe soluții prin care oamenii ar trebui să se informeze, ceea ce înseamnă, până la urmă, o modalitate mai degrabă de educație a cetățenilor în privința vaccinării sau nevaccinării. Aș face și o comparație, pe care nu știu dacă dumneavoastră o considerați fericită sau alegeți să o publicați. Învățământul este, de asemenea, obligatoriu. Din punctul meu de vedere, este o lege foarte bună, pentru că nu face altceva decât să meargă acolo unde sunt carențe, și anume la ceea ce  înseamnă informarea corectă pe subiectul vaccinării. Nu vreau să intru în detalii de natură medicală, pentru că nu sunt specialist, tocmai de aceea duc discuția în zona ușor educațională. Eu susțin, Partidul Social Democrat susține, și voi vota.”

Nicolae Georgescu, deputat PSD.

 

Vreme de 16 ani petrecuți în Uzina Dacia, am făcut vaccin în fiecare an!

„S-a stabilit în comisie, urma să intre săptămâna trecută în plen, dar - având în vedere audierile – s-a amânat. Decizia comisiei noastre, al cărei președinte este tot parlamentar PSD, respectiv Dan-Florin Buicu, a fost să se voteze. Și din punctul meiu de vedere obligativitatea unui vaccin antigripal, de exemplu, este un lucru foarte bun. Se acționează preventiv. Nu sunt specialist să discut aplicat despre beneficii sau dezavantaje din punct de vedere medical.  Mă raportez, sincer, la experiența personală și vă pot spune că în cei peste 16 ani în care am lucrat în Uzina Dacia, am făcut în fiecare în vaccin.  Or să ne explice cu siguranță cei care sunt în comisie de ce este benefică o astfel de lege sau de ce nu.”

Nicolae Velcea, deputat PSD.

 

În 2020, nu este normal ca oamenii să moară de boli care pot fi prevenite   

„Eu sunt de acord, normal că sunt de acord! Pentru că sunt medic și știu foarte clar - așa cum am explicat și în grupul parlamentar - faptul că HPV-ul, de exemplu, ajunge să afecteze într-o formă sau alta  80 % dintre femei, în condițiile în care acestea nu se vaccinează la un anumit moment al vieții.  În condițiile acestea e bine să te vaccinezi. Cu titlu de exemplu personal, am vorbit cu soția mea ca fetița noastră să se vaccineze pentru HPV.  Eu susțin clar vaccinarea obligatorie. Sigur, nu susțin prostiile care apăruseră la un moment dat și idei de genul decăderii din drepturile familiale  a celor care se opun, însă susțin vaccinarea, pentru că suntem în anul 2020 și nu este normal ca oamenii să moară de boli care pot fi prevenite foarte ușor, doar din lipsă de informare sau din cauza unor manipulări.”

Cătălin Rădulescu, deputat PSD.

 

Nu mi-a plăcut deloc acest tip de presiune!

„Voi vota legea vaccinarii în varianta ieșită din Comisia de Sănătate a Camerei. În ultima vreme, am primit sute de emailuri, care aproape mi-au blocat căsuța și prin care mi se cerea -  pe tonuri din ce în ce mai imperative - să nu votez. Nu mi-a plăcut deloc acest tip de presiune. Cred că forma actuală a legii e una echilibrată, în care programul de vaccinare este potrivit și necesar, în ideea de bază a promovării prevenției în detrimentul tratamentelor ulterioare.”

Radu Vasilică, deputat PSD.

 

E o problemă de conviețuire corectă și de fair play în societate

„S-a votat în comisie, urmează votul în plen. Da, eu voi vota, pentru că e o problemă de sănătate publică, de conviețuire corectă și de fair play în societate, în comunități. Suntem în 2020, într-o țară europeană și cred că această dezbatere trebuia să se consume mai de mult. Această lege a fost în sertar vreme de 2 - 3 ani, nici nu mai știu. Nu știu când se va vota, dar PSD-ul poate să ne spună, PSD- ul și mini PSD-urile aliate care decid calendarul parlamentar. USR susține acest proiect.”

Ionuț Moșteanu, deputat USR.

 

Lucrurile trebuie făcute ca la carte

E un subiect care deja a fost întors de la comisie, sper că în altă formă. Deci sunt vaccinuri obligatorii. Acum, într-adevăr, trebuie să fie o dezbatere mai largă, în așa fel încât toți oamenii să înțeleagă necesitatea, deși sunt niște grupuri care spun că vaccinarea produce monștri, lucru cu care nu pot să fiu de acord. Cred, în acest context, că societatea nu este pregătită în momentul de față să crească sau să se impună numărul vaccinurilor obligatorii. Eu, în principiu, sunt de acord că lucrurile trebuie făcute ca la carte.”

Andrei Gerea - deputat Re:Start.

 

Eu am o convingere, o părere formată, dar decizia o vom lua împreună ca grup!

„Întrebați-mă de luni încolo, nu sunt în comisia de sănătate. Nu pot să vă spun în momentul de față. Eu am o convingere a mea, dar este normal să mă consult întâi cu colegii. Repet, eu am o convingere, am o părere formată, dar decizia pe lege o vom lua împreună, ca grup parlamentar. Este o temă mult prea importantă!”

Dănuț Bica, deputat PNL.

 

 

 

Preluare Săptămânalul Ancheta