Părinţii copiilor sub 1 an sunt, încă reticenţi la vaccinare

De când cu „doctor Google” şi nişte curente de opinie create de persoane care nu au nici în clin, nici în mânecă cu medicina, aşa cum este cazul celebru al Oliviei Steer, mulţi părinţi au decis să nu îşi vaccineze copiii. Bineînţeles că Argeşul nu face excepţie.

Analizând situaţia vaccinărilor în anul 2018, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, Sorina Honţaru, a subliniat că părinţii sunt reticenţi la vaccinare şi din cauza unor campanii de dezinformare, care circulă pe internet, privind posibile reacţii adverse ale vaccinurilor. „Ne-am îmbunătăţit acoperirea vaccinală la grupa de vârstă 18-24 luni. Stăm încă prost la acoperirea vaccinală la copiii până într-un an. La 12 luni, acoperirea vaccinală în mediul urban este 78%, iar în rural este 74%. Deci mai avem mult de lucru! Se pare însă că părinţii încep să conştientizeze importanţa vaccinurilor, dat fiind faptul că la grupa de vârstă de 24 luni, am ajuns la o acoperire de 95,4%, în urban, iar în rural la 93%, deci am atins ţinta de 95%.”

CITEȘTE ȘI ... E oficial: O nouă linie de transport spre Zoo Trivale!

Alte cauze care determină scăderea acoperirii vaccinale sub ţinta de referinţă de 95% la unele dintre vaccinuri sunt disfuncţionalităţile în aprovizionarea cu vaccin; contraindicaţiile medicale; refuz părinţi; neprezentare; născuţi în străinătate; lipsa de implicare a medicilor de familie. 


Vaccinarea este considerată una dintre măsurile cele mai eficiente din punctul de vedere al costurilor în materie de sănătate publică. Vaccinarea pe scară largă a eradicat variola și a dus la dispariția poliomielitei în Europa. 
 

Sursa: saptamanalul ancheta