Părinții ar putea fi obligați să facă instructaj în maternitate

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a depus un proiect de lege privind instituirea unui instructaj obligatoriu în maternități pentru probleme vitale precum Sindromul Copilului Scuturat, transportul auto pentru sugari sau schema de vaccinare. În România se înregistrează 7,6 decese la 1.000 de nou-născuți, față de o medie europeană de 3,6, spune inițiatorul. 
Instructajul va fi obligatoriu în maternități și se va adresa părinților sau tutorelui legal al nou-născutului, înainte de externarea acestuia, pentru a reduce incidența deceselor care survin în primele luni sau primii doi ani de viață ai copilului.


Potrivit inițiativei, instructajul va include tehnici pentru probleme vitale cum ar fi Sindromul Copilului Scuturat sau sufocarea.

Statisticile europene, dar și cele realizate de organizații precum Banca Mondială sau Organizația Mondială a Sănătății arată că România stă îngrijorător în ceea ce privește incidența mortalității infantile, dublă față de media statelor membre', a spus Raețchi, precizând că experiența unor țări occidentale arată că un set minim de cunoștințe pe care părinții le vor dobândi în circa o oră pot salva mii de vieți în rândul nou-născuților.