Parcările de la bloc - la liber între 9 și 16

Criza locurilor de parcare a încins spiritele în ultima şedinţă de consiliu local a municipiului Piteşti. Din cele 42 de proiecte de pe ordinea de zi, cel care a vizat modificarea regulamentului privind  parcările cu taxă de la blocuri a reprezentat punctul culminant, dat fiind faptul că în sală au fost prezenţă şi vreo 15 locatari din zona Fortuna, care şi-au exprimat foarte vocal nemulţumirile. Aceştia nu doresc nici parcare supraterană la blocul lor, dar nici nu acceptă noile prevederi.

 

Aşa cum au decis majoritatea consilierilor locali, de la 1 aprilie locurile de parcare cu taxă vor putea fi blocate de către cei care achită taxe doar de la ora 16.00 la ora 9.00, în zilele de luni, marţi, miercuri, joi, vineri, iar sâmbăta şi duminica, tot timpul. În intervalul rămas, respectiv 9.00 - 16.00, în zilele lucrătoare, oricine doreşte poate parca pe locurile respective. Locatarii de la Fortuna au pus şi o întrebare pertinentă: „Dacă în parcările publice nu se mai plăteşte pe timp de noapte, cei de la blocuri de ce trebuie să o facă?”.

 

De asemenea, liberalul Narcis Sofianu, care s-a abţinut de la vot, alături de colegii săi, a punctat că nu poate fi de acord cu schimbarea regulilor în timpul jocului, deoarece oamenii au achitat deja locurile respective, ca să le aibă tot timpul rezervate, şi nu este normal să se facă acum modificarea.

Primarul Cornel-Constantin Ionică a admis că nu există o soluţie optimă pentru a rezolva situaţia, dar criza locurilor de parcare impune această măsură. Ca o compensaţie, tariful pentru rezervarea pe un an a unui loc de parcare, de către locatarii de la bloc, s-a redus de la 140 lei la 120 lei, adică 10 lei lunar, în condiţiile în care o oră de parcare, în Piteşti, costă 2 lei.

Unul dintre cei care au mai reuşit să domolească vocile piteştenilor prezenţi la şedinţă a fost consilierul Dumitru Tudosoiu, inspectorul şcolar general, care consideră că o soluţie ar fi demolarea actualelor garaje de pe terenul public, pentru care oricum chiriaşii plătesc o chirie modică. Aşa cum s-a votat în aceeaşi şedinţă, se plăteşte maxim 5 lei/mp/ lună. „În loc de 5 garaje, facem 20 de locuri de parcare”, a declarat consilierul local, Dumitru Tudosoiu, subliniindu-se şi faptul că existenţa lor înseamnă o discriminare faţă de alţi cetăţeni şi că aceste au fost transformate în depozite de murături. 
 

Sursa: saptamanalul ancheta