Paradox pe piața muncii: A crescut şomajul în Argeş, deşi sunt mai multe joburi vacante!

Numărul şomerilor din judeţul Argeş a mai crescut, comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2018. Tot în creştere sunt şi locurile de muncă vacante. Deci există posturi, însă fie nu sunt doritori, având în vedere prezenţa redusă la bursele locurilor de muncă, fie nu se încadrează pe condiţiile specifice. 


Aşa cum arată bilanţul primelor 9 luni ale anului 2019, dat publicităţii de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Argeş, au fost luate în evidență 6.546 persoane nou-înregistrate, față de 6.148 persoane nou-înregistrate în aceeași perioada a anului 2018, în creștere cu 6,5 puncte procentuale. Din cele 6.546 persoane nou-intrate 2.372 sunt beneficiare de indemnizație de șomaj și 4.174 sunt șomeri neindemnizați. Comparativ cu ultimii ani, în 2019 s-a evidenţiat şi o creştere cu 14,48% față de anul precedent a absolvenţilor de învăţământ.

Mai mulţi şomeri în rândul bărbaţilor
Referitor la șomajul înregistrat pe sexe, rata șomajului feminin a fost de 2,97% și cea a șomajului masculin 3%, arată acelaşi raport. În ceea ce privește mediul de rezidență, la finele lunii septembrie, din cei 7.750 de șomeri înregistrați  6.407 proveneau din mediul rural și 1.343 din mediul urban. Dacă ne referim la vârstă, constatăm că ponderea cea mai mare în totalul persoanelor înregistrate o dețin persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 49 ani și peste 55 ani.

Cei mai puţini şomeri sunt cei cu studii superioare
Analiza asupra şomerilor este realizată şi din  punct de vedere al pregătirii profesionale. „Şomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Argeș (30,3%), urmați de cei cu studii primare (23,26%) și de cei cu studii liceale sau postliceale (18,88%). Șomerii cu nivel de instruire profesional/arte și meserii reprezintă 14,25%, iar cei cu studii superioare 4,34%. Șomerii fără studii reprezintă 8,97% din totalul șomerilor înregistrați.”, arată AJOFM Argeş, de unde tragem concluzia că cei care urmează o facultate, dar şi cei care aleg formarea profesională au şanse mult mai mari să se angajeze. 

Joburi disponibile
Faţă de 2018, numărul locurilor de muncă nou-înregistrate a crescut de la 5.514 la 5.688. Pe lângă cererea mare de muncitori necalificați și șoferi, principalele calificări solicitate au fost: montator subansamble, confecționer cablaje auto, vânzător, lucrător comercial, confecționer-asamblor articole textile, agent de securitate, operator la mașini-unelte semiautomate și automate, lăcătuș mecanic, sudor, dulgher (exclusiv restaurator) și zidar. Pentru persoanele cu studii superioare s-au înregistrat 416 locuri vacante, în principal pentru profesia de inginer (în diverse specializări), asistent medical generalist, inspector în administraţia publică, dar şi pentru persoane cu experiență în marketing și economie (director societate comercială). 

 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta