Pandemie de coronavirus. Ce înseamnă această situaţie

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis, în această seară, că situaţia generată de noul coronavirus este pandemie, în contextul în care s-au înregistrat cazuri de infecții în aproape toate țările lumii.

„Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus.", a declarat miercuri Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

 

Ce este pandemia?


Termenii de epidemie şi pandemie se referă în mod normal la maladii infecţioase. Pandemia este o epidemie care se răspândeşte dincolo de graniţele unui stat sau ale unui continent.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) are criterii stricte pentru definirea unei situaţii de pandemie. În general, se ajunge la această situaţie în cazul epidemiilor răspândite pe multe continente şi dacă există un grad mare de răspândire la nivel internaţional şi în comunităţi.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citate de DW, pandemiile sunt provocate mai ales de agenţi patogeni noi sau de noi tipuri de virusuri. Acestea pot fi, de exemplu, zoonoze, adică maladii transmisibile de la animal la om. 

Atunci când o boală este nouă pentru om, doar foarte puţine persoane sunt imune la ea. În astfel de cazuri nu există nici vaccin şi urmarea poate fi creşterea galopantă a numărului de îmbolnăviri.

”Cuvântul pandemie nu este unul care să fie folosit uşor ori în mod neglijent. Este un cuvânt care, dacă este folosit greşit, poate cauza temeri fără motiv sau acceptarea neîntemeiată a faptului că lupta s-a sfârşit, că urmează inevitabil suferinţă şi moarte. Descrierea situaţiei ca fiind pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra riscurilor generate de coronavirus. Nu se modifică modul în care OMS acţionează, nu ar trebui să se modifice acţiunile adoptate de ţări", a subliniat directorul OMS.

 

 

Ce se întâmplă în timpul unei pandemii?


O boală care atinge periodic dimensiunea unei pandemii este gripa. Gripa spaniolă, de pildă, care a izbucnit în 1918, a răpus între 25 şi 50 de milioane de oameni, cu mult peste pierderile de vieţi omeneşti produse de Primul Război Mondial. Şi gripa porcină a provocat o pandemie în anul 2009, omorând aproximativ 285.000 de persoane, reprezentând 0,02% dintre persoanele infectate.

Totuşi, în cazul unei pandemii, unele regiuni izolate pot fi scutite de răspândirea bolii. De exemplu unele insule sau regiuni montane nefrecventate de turişti. Traficul aerian favorizează în special răspândirea pandemiilor.

În privinţa măsurilor care ar trebui luate în caz de pandemie, unităţile medicale trebuie să fie pregătite pentru un aflux mare de pacienţi, să facă stocuri de medicamente antivirale şi să avertizeze populaţia despre situaţie. De asemenea, oamenii trebuie să asculte sfaturile autorităţilor, să nu iasă din case dacă sunt bolnavi şi să evite locurile aglomerate.

 


Care este impactul economic al unei pandemii


Potrivit Băncii Mondiale, costul global anual al pandemiilor, de la cele moderate până la cele severe, este de aproximativ 570 miliarde de dolari americani sau 0,7 la sută din veniturile lumii.

Care sunt celelalte pandemii din istorie: Gripa H1N1 (gripa porcină) din 2009, HIV (1981), Gripa spaniolă (1918), Ciuma bubonică (1347), Variola (1870)

 


Când a fost ultima pandemie?


Ultima pandemie a fost în 2009 pentru pandemia de gripă H1N1 care a ucis sute de mii de oameni la nivel global.

„Acesta a fost detectat mai întâi în Statele Unite și s-a răspândit rapid în Statele Unite și în lume”, a spus Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, potrivit The Guardian.


Sursa: Digi24.ro, descopera.ro