Pacienţii veniţi la Urgenţe cedează nervos şi pleacă din spitale!

Sunt de notorietate aşteptările lungi, de ordinul orelor, în unităţile de urgenţe de la cele două mari spitale din judeţ, respectiv Judeţeanul şi Pediatria. Pacienţii trăiesc momente de tensiune şi dezamăgire, simţind că nu îi bagă nimeni în seamă. O misiune de audit efectuată de către Direcţia de Sănătate Publică Argeş a scos la iveală o concluzie cruntă: mulţi pacienţi au plecat fără aviz medical sau nu au mai fost găsiţi în Unitatea de Primiri Urgenţe, din cauza timpului extrem de mare de aşteptare. 

CITEȘTE ȘI ... Investiţiile anului 2020 în Topoloveni!

Pe parcursul anului 2019, la Urgenţa de la Spitalul Judeţean au fost 73.933 de prezentări, în timp ce la Pediatrie Piteşti, au fost înregistrate 27.581 prezentări, ceea ce denotă un volum uriaş de muncă pentru medici şi asistente. Conform aceluiaşi audit, se arată faptul că această încărcătură este cauzată şi de faptul că mulţi dintre cei veniţi la UPU au doar o răceală sau sunt trimişi chiar de către medicii de familie, care nu i-au consultat în prealabil, iar la Urgenţe sunt rezolvaţi cu nişte calmante banale. Acest fenoment, bineînţeles, înseamnă că pacienţii care au într-adevăr o urgenţă nu pot beneficia imediat de asistenţă, personalul fiind ocupat cu aceste cazuri. De asemenea, UPU este folosit de unii argeşeni doar pentru a îşi face analize uzuale sau un tomograf. Referitor la acest tip de investigaţie, misiunea de audit a reliefat faptul că unii medici specialişti o recomandă cu prea mare uşurinţă şi, cu toate că majoritatea tomografiilor au justificare, „sunt şi pacienţi care după efectuarea computerului tomograf pleacă acasă şi fără recomandări.”.

CITEȘTE ȘI ... Peste 20 de proiecte noi la Valea Iaşului pentru 2020 şi anii următorii!


 Concluzia auditului efectuat de către DSP Argeş este aceea că „foarte multe «urgenţe» pot fi rezolvate de către medicii de familie şi ar fi necesar ca managerul (...) să transmită o adresă către medicii de familie prin care să le comunice necesitatea acordării unor consultaţii detaliate la pacienţii care nu au nevoie de urgenţă.”. În plus, se face referire la procedura de organizare şi funcţionare UPU, care se impune să devină operaţionale. De asemenea, o altă cauză a timpilor mari de aşteptare este numărul insuficient de medici (12) pentru acoperirea liniilor de gardă, aşa că s-a recomandat scoaterea posturilor de medici la concurs. 

 

Sursa: saptamanalul ancheta