Pacienţii cu boli grave vor putea fi trataţi în clinicile private din ţară pe banii statului

Pentru că trăim într-o ţară în care orice este posibil, ei bine până acum legislaţia nu permitea decontarea tratamentelor pentru boli grave în clinicile private din România, dacă acestea nu erau disponibile şi la spitalele de stat. Aşa se face că, de multe ori, pacienţii cu afecţiuni ce nu puteau fi tratate în spitalele incluse în sistemul public de sănătate erau trimişi în străinătate, deşi ar fi putut urma aceleaşi proceduri şi în clinicile private din România. Potrivit unui act normativ adoptat joia trecută de guvern, în curând clinicile private de la noi care au posibilitatea să trateze acești bolnavi, care ar fi fost trimiși în mod normal la spitale din străinătate, îi vor primi la tratament, pe banii statului, prin același mecanism prin care se fac trimiterile la tratament în afara ţării.

„Furnizorii de servicii medicale din România pot acorda serviciile medicale care nu sunt asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România pacienților cu afecțiuni deosebit de grave și pentru care există recomandarea efectuării tratamentului în străinătate”, prevede, mai exact, proiectul de ordonanţă a guvernului pentru modificarea şi completarea legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care include şi această prevedere şi care urmează să intre în vigoare la trei zile după ce e publicat în Monitorul Oficial. „Dacă aceste proceduri se realizează în România în sistemul privat, atunci acestea pot fi decontate pacienților care solicită aceste proceduri. Trebuie să ținem cont de faptul că este foarte important pentru un pacient să i se vorbească în limba maternă, este foarte important să i se asigure suportul familiei, pentru că face parte din procesul de vindecare”, a explicat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, o parte din beneficiile noilor prevederi.

CITEȘTE ȘI ... Tineri reținuți! Au furat drujbele vecinului


Regula se va aplica însă doar dacă preţul procedurilor este mai mic în ţară decât în străinătate, ceea ce de regulă se şi întâmplă. Dovadă calculele aferente anului 2018, care arată că Ministerul Sănătăţii a decontat intervenţii chirurgicale şi tratamente în străinătate în valoare de 10 milioane de euro, cu 3 milioane euro mai mult decât dacă ar fi apelat la clinicile private de la noi. Banii economisiţi prin aplicarea noilor prevederi vor fi folosiţi pentru tratarea altor bolnavi. 
 

 

Sursa: saptamanalul ancheta