Ovidiu Puiu: România e tot mai sufocată în praf, rable și deșeuri!

 

Printr-o depoziție publică transmisă în cursul zilei de astăzi senatorul PSD Argeș Ovidiu Puiu, membru în trei comisii permanente ale Senatului, respectiv Comisia pentru învățământ, tineret și sport, Comisia pentru Mediu și Comisia pentru Știință, inovare și tehnologie, atrage atenția asupra faptului că problemele curente din sistemul de sănătate acoperă momentan nevoi la fel de grave în ceea ce privește starea de bine a populației și siguranța mediului în care oamenii trăiesc, pe fondul poluării și transformării țării noastre care devine pe zi ce trece tot mai sufocată în praf, rable și deșeuri.

 

„Peste 25000 de decese anuale premature sunt cauzate de factori de mediu!

În calitate de senator în Comisia de Mediu, regăsesc în mod curent pe agenda de lucru teme legate de poluare, calitatea aerului, emisii de gaze cu efect de seră (GES), obiective în materie de climă etc. Conform celui mai recent raport al Agenției Europene a Mediului, în UE se înregistrează anual circa 400000 de decese premature (1 din 8 decese) din cauza concentrațiilor atmosferice. Cea mai gravă situație este în România, unde fiecare al cincilea deces este pus pe seama factorilor de mediu; spre exemplu, în 2018, expunerea la particule fine de materie a cauzat peste 25000 de decese premature în țara noastră! 

 

România are 20 proceduri de infringement active în domeniul mediului!

Situația critică în care se regăsește România este bine-cunoscută atât la nivel european, cât și național. România are în prezent nu mai puțin de 20 proceduri active de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în domeniul mediului (deșeuri, calitatea apei și a aerului, natură, poluare chimică) și aflate în diverse faze. Cea mai recentă dintre acestea datează din februarie 2021 și vizează netranspunerea corespunzătoare în legislație a Directivei UE privind emisiile industriale. Cea mai veche procedură activă de infringement în domeniul mediului a fost deschisă formal în 2009, când România a fost atenționată pentru depășirea valorilor limită privind poluarea aerului cu pulberi de suspensie (PM10) în București și alte orașe. După nouă ani de trimis scrisori de atenționare, Comisia Europeană a chemat România la Curtea de Justiție a UE, iar la 30 aprilie 2020 România a fost condamnată de această instanță pentru aerul toxic din București. La momentul emiterii, hotărârea nu a fost însoțită de sancțiuni financiare, dar acestea pot fi activate în orice moment și pot ajunge la milioane de euro și la penalizări de sute de mii de euro pe zi!

 

România a eșuat sistematic în reducerea poluării aerului!

Hotărârea de condamnare a României pentru poluarea atmosferică subliniază problemele cronice ale țării în combaterea poluării. Între altele, hotărârea face trimitere la incapacitatea României de a taxa în mod corespunzător poluarea generată de autovehicule. În expunerea de motive – paragraful 101 – se menționează și consecințele: 

 

”În România sunt înmatriculate de trei ori mai multe mașini uzate decât mașini noi, iar flota de vehicule este una dintre cele mai vechi din Europa”.

În momentul de față, România, Polonia, Estonia și Lituania sunt singurele țări din UE care nu aplică nicio formă de taxare a poluării auto, conform unui raport recent al Asociației Europene a Producătorilor de Automobile. Din 2007, niciuna din formulele propuse în țara noastră – fie că vorbim de taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisii poluante, timbrul de mediu pentru autovehicule – nu a funcționat. Formulele de taxare au intrat în contradicție cu directivele europene, au generat procese și costuri imense pentru restituirea taxelor încasate. Soluții există – dovadă că în 24 de țări din UE ele sunt în aplicare, urmând fidel principiul ”poluatorul plătește”. Voința politică însă pare că lipsește... 

 

Reducerea poluării poate salva vieți!

Guvernul continuă să amâne luarea unor decizii ferme pentru reducerea poluării aerului, în condițiile în care, pe lângă cele 20 de proceduri de infringement active, România semnează pe bandă rulantă noile angajamente privind mediul din Pactul Verde European. La acest moment, nu există un plan concret de control al poluării, nici o viziune pe termen scurt sau mediu privind taxarea sau decarbonarea. Disputele politice din cadrul coaliției de guvernare ocupă întreaga agendă publică, iar probleme cu adevărat importante – precum poluarea - sunt trecute la capitolul și altele!

Din poziția de membru în Comisia de Mediu a Senatului României, îi voi interpela continuu pe reprezentanții executivului cu privire la măsurile de reducere a poluării, care pot salva vieți și pot reduce presiunea pe sistemul sanitar! În timp ce atenția ne e acaparată de contre și orgolii politice sterile, România devine pe zi ce trece tot mai sufocată în praf, rable și deșeuri!”