Ovidiu Puiu: PSD este un partid vizibil reînnoit, orientat spre construcție și spre lucrurile care ne unesc

Ovidiu Puiu, rectorul Universității „Constantin Brâncoveanu”, a intrat în PSD nu mai departe de 2018. De ce ar face asta o persoană cu profil socio-profesional de dreapta, dar și care ar fi măsurile pe care profesorul de economie Ovidiu Puiu le-ar fi luat în această perioadă de criză? Vă lăsăm să descoperiți toate acestea în interviul de mai jos! Vă reamintim că Ovidiu Puiu deschide lista pentru Senat a PSD. 

 

 

„O nație nu poate face nici cel mai mic avans fără o populație educată”


 Statutul dumneavoastră socio-profesional nu prea vă recomandă pentru social-democrație. Și, cu toate acestea, ați ales să candidați din partea PSD. De ce?


- Înainte de toate, aș dori să întăresc ideea - pe care probabil mulți nu o au bine fixată – că eu sunt membru PSD din anul 2018 și că acum am decis, împreună cu PSD, să fac un pas înainte. Prin prisma experienței profesionale pe care am acumulat-o în peste 30 de ani din poziția de profesor de economie, rector și manager, am găsit că social-democrația - și implicit PSD - luptă pentru cel puțin trei idei în care eu cred cu tărie: educația pentru toți, reducerea inegalităților și patriotismul economic. Experiența despre care vorbeam m-a făcut să ajung la concluzia că o nație nu poate face nici cel mai mic avans fără o populație educată, fără o clasă de mijloc puternică și fără lideri capabili să înțeleagă că, într-o lume din ce în ce mai globalizată, ideea de patriotism nu trebuie să dispară!

 


 Apelăm la calitatea dumneavoastră de doctor în economie pentru că vrem să aflăm opinia pe care o aveți cu privire la modul în care guvernul în funcție a sprijinit mediul de afaceri în această perioadă. Putea face mai mult? Ce anume? Ce măsuri ați fi considerat dumneavoastră oportune?


- Ca economist, aș spune că este relativ devreme să evaluăm răspunsul la criză. Pe de o parte, criza este în plină desfășurare și abia când vom trage linia finală vom ști cu exactitate câte firme au supraviețuit și cum au supraviețuit, care este situația locurilor de muncă și cum arată relația cerere – ofertă. Pe de altă parte, în economie, succesul se măsoară și prin așa-numitul echilibru macroeconomic – adică trebuie să vedem la final și cum arată finanțele țării! Dacă deficitul bugetar va ajunge la circa 10% la finele acestui an – așa cum arată aproape toate estimările – iar datoria publică va crește într-un an mai mult decât a crescut în primii 20 de ani de după Revoluție – atunci e clar că sunt probleme! Concluzia este că măsurile economice trebuie judecate în context. Eu, personal, aș fi considerat oportun ca măsurile să fie mult mai punctuale și diferențiate. Sectoarele economice au fost afectate diferit de criză: turismul, HoReCa, transporturile, industriile culturale au fost lovite crunt de pandemie, în timp ce au existat și zone care au crescut, cum este cazul comerțului online. Cred că sprijinul ar fi trebuit să fie mult mai bine diferențiat și orientat către sectoarele și grupurile cele mai vulnerabile!  

 


 În Argeș, considerați că administrația județeană și administrațiile locale ar fi putut face mai mult?


- Este evident că întotdeauna este loc pentru mai bine, dar lucrurile trebuie puse din nou în context. Regulile jocului sunt stabilite de la nivel central, iar localul are rol în punerea în aplicare și adaptarea lor în anumite situații. De la nivel central s-a decis trecerea tuturor școlilor în on-line, închiderea piețelor agroalimentare în spații închise sau mecanismul de sancționare în caz de nerespectare a regulilor. La nivel local, cred că s-a adeverit încă o dată maxima că „omul sfințește locul”. Am văzut, de exemplu, în Argeș, primari care au antrenat la maximum resursele locale pentru a combate efectele pandemiei. L-am văzut și pe domnul Gentea care, în prima zi de mandat, a venit cu soluții diferențiate pentru toate piețele din municipiul Pitești. Am văzut însă și primari care n-au făcut altceva decât să se lamenteze că urmează să cadă drobul de sare… Deci răspunsul la întrebare este: Depinde! 

 

 


 „Intru în politica cea mare cu soluții pentru ceea ce cred că este rău, așteptându-mă, evident, ca ele să însemne mai bine pentru toți românii!”

 


 Dacă Moș Nicolae v-ar aduce un Guvern PSD, care considerați că ar fi primele măsuri ce ar trebui luate, în contextul pandemiei?


- PSD a propus deja electoratului un program de guvernare bine articulat, care pune în prim-plan sănătatea, educația și economia. Prioritare sunt, evident, soluțiile de combatere a pandemiei COVID-19, iar planul prezentat de reputatul profesor Rafila vine cu soluții punctuale care vizează extinderea testării în locurile cu incidență ridicată, protecția personalului medical, adaptarea rapidă a sistemului de sănătate prin restructurarea DSP-urilor, reorganizarea spitalelor generale sau asigurarea asistenței medicale de rutină pentru pacienții cu boli cronice sau acute. În zona de educație, prioritatea zero este asigurarea accesului la educație pentru toți, prin investiții în școli inteligente, astfel încât niciun copil să nu fie privat de dreptul la învățătură! În zona de economie, prioritățile sunt legate de sprijinirea companiilor pentru menținerea și crearea locurilor de muncă (n.b. condiție obligatorie pentru toate programele de sprijin) și creșterea nivelului de trai prin reducerea impozitării muncii și investiții în dezvoltarea tuturor regiunilor! 

 


 PNL și USR PLUS nu prea se menajează în această perioadă. Din contră, relațiile dintre cele două partide se acutizează. Vedeți posibil un... USL reloaded?


- În două săptămâni vom vedea cu exactitate care este raportul real de forțe în parlament și care este poziționarea fiecăruia în raport cu prioritățile României vs prioritățile de partid. Nu trebuie să uităm că suntem în plină campanie electorală și că fiecare încearcă acum să-și maximizeze șansele de victorie și să-și mobilizeze electoratul. PSD este un partid vizibil reînnoit, orientat spre construcție și spre lucrurile care ne unesc și care împreună dau sensul binelui comun al românilor și al României! 

 


 Conduceți o universitate. În ce mod ați resimțit această perioadă de pandemie? Care sunt costurile pe care le-ați plătit?


- Universitatea s-a adaptat din mers regulilor pandemiei și îndrăznesc să afirm că a făcut-o bine spre foarte bine. Din prima zi în care s-a decis suspendarea cursurilor cu prezență fizică, ne-am instalat cu toții – profesori și studenți – în mediul online și nu am pierdut nicio oră de curs sau de seminar! Aș puncta chiar faptul că prezența la cursurile on-line este bună și că tot ceea ce era inițial programat în agenda educațională s-a realizat! Evident că sunt și costuri legate de lipsa interacțiunilor directe. Școala înseamnă mult mai mult decât transmitere de cunoștințe, înseamnă socializare, discurs public, acțiune de grup – care, în online, își pierd sensul real și profund! 

 


 Cu ce gânduri (nu cu ce speranțe!) priviți anul ce va să vie?


- Nu aș fi acceptat să merg pe drum nou dacă nu aș fi simțit că am și energie, și idei pentru a face lucruri bune. Ideal în viață este să te pregătești pentru ce e mai rău, dar să te aștepți la ce e mai bine! În linie cu acest ideal, intru în politica cea mare cu soluții pentru ceea ce cred că este rău, așteptându-mă, evident, ca ele să însemne mai bine pentru toți românii! 


Realizat de SC MB Agency Complete SRL, la comanda PSD - Organizatia Județeană Argeș, cod unic de identificare mandatar financiar: 11200020