Amânarea ratelor: Cererea trebuie depusă până la sfârșitul stării de urgență

OUG pentru amânarea plății ratelor până la 9 luni- adoptată 

UPDATE, 27 martie:

Guvernul a adoptat, ieri, ordonanța de urgență prin care plata ratelor la bănci se suspendă până la 9 luni. Ministrul finanţelor a anunțat că ratele bancare pot fi suspendate la cererea debitorului (persoană fizică sau juridică), solicitarea făcându-se doar până la finalul stării de urgență, ceea ce înseamnă că în următoarele 2 săptămâni sau 3 săptămâni. De asemenea, românii își pot alegere perioada de suspendare, de la o lună la nouă luni. Se poate face atât prin sistem electronic, cât şi prin telefon, nefiind nevoie să fie semnate acte adiţionale.

Important de menționat: durata pe care se suspendă credidut nu va depăși data de 31.12 2020. 


În ceea ce privește dobânda pe perioada de suspendare a ratelor, aceasta se va capitaliza la soldul creditului existent (adică se adaugă creditului), dar se va reeșalona pe toată durata creditului. Excepţie vor face creditele ipotecare pentru care dobânda se va plăti într-o perioadă de maximum cinci ani, a anunțat Florin Cîţu.

„Ştiu că iarăşi era o întrebare în spaţiul public ce se întâmplă cu dobânzile la momentul în care a trecut perioada de suspendare şi dacă trebuie să plăteşti imediat rata mărită cu suma dobânzilor. Nu se întâmplă acest lucru. La art. 4 am stipulat: dobânda datorată de debitor corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci, se vor adăuga creditului, dar se reeşalonează pe toată durata creditului. Deci, efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă. Excepţie sunt creditele ipotecare pentru care se plăteşte eşalonat până la maxim 5 ani. De ce această excepţie? Aici, pentru că statul român a intervenit să îi ajute pe cei cu credite ipotecare şi la art. 5 spunem foarte clar: statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, garantează în procent de 100% plata dobânzii capitalizate aferente creditelor ipotecare. Deci, în cazul creditelor ipotecare statul român garantează plata dobânzii capitalizate 100%, dar trebuie ca această dobândă să fie plătită pe o perioadă de 5 ani de la momentul suspendării.
Aici este vorba de a-i ajuta pe cetăţeni. Poate după această perioadă nu toţi pot să-şi revină imediat şi atunci, pentru a nu avea probleme cu plata ratelor, statul va plăti această dobândă în locul cetăţenilor şi după aceea va recupera de la cetăţeni pe o perioadă mult mai lungă. Deci ne asigurăm că cetăţenii nu vor avea probleme în perioada următoare cu plata ratelor.”


Debitorii care pot să beneficieze de această măsură sunt persoane fizice, persoane juridice, care au calitate de împrumutat în contractele de credit.

„Având în vedere că decizia Băncii Centrale Europene şi a Băncii Naţionale a României au venit în urma pandemiei de Covid-19, iar decizia băncii centrale a României se referă explicit la această pandemie, a trebuit să includem un articol care spune foarte clar: măsura prevăzută de aliniatul 1, suspendarea plăţii, se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia de Covid- 19”, a menţionat Florin Cîţu.


CONDIȚIE: Nu trebuie să ai restanţe la momentul cererii.

 

Guvernul va adopta joi ordonanța de urgență prin care plata ratelor la bănci se suspendă până la 9 luni. Beneficiarii vor fi atât persoane fizice, juridice,  dar și persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale.

Totodată, în cadrul ședinței de Guvern care are loc la această oră, premierul Ludovic Orban a spus că în actul normativ vor fi trecute și contractele de leasing, deoarece transporturile reprezintă unul dintre cele mai afectate sectoare de criza coronavirus. 

CITEȘTE ȘI ... China ar fi descoperit „pacientul zero”: o ciclistă din SUA care ar fi răspândit virusul în Wuhan

 

Ministrul Finanțelor a menționat, miercuri, că pe această perioadă de amânare nu se întâmpla nimic în ceea ce priveşte situaţia creditului, nu va fi la biroul de credit, „nu va fi nicăieri”, decizia de marţi a Băncii Naţionale a permis acest lucru, iar creditele nu vor intra în categoria de credite neperformante şi băncile nu vor trebui să facă provizioane.

Pentru a beneficia de această măsură, cei interesaţi nu trebuie să meargă la bancă ci vor depune o declaraţie online.