ORADEA - un oraș de vizitat într-o viață!

Oradea este singura localitate din România care face parte din rețeaua Oraşelor Art Nouveau, o reţea europeană de cooperare, de cercetare, conservare şi dezvoltare a orașelor europene cu un bogat patrimoniu Art Nouveau. Tezaur arhitectural de valoare europeană rivalizeaza cu destinatii de vacanta extrem de cautate, precum Barcelona, Bruxelles, Nancy, Viena sau Budapesta, iar Oradea cunoaște o renaște după un amplu program de de refacere a tezaurului architectural și de investiții masive în dezvoltarea și crearea de facilități pentru orădeni și turiști. Bisericile și palatele din Piața Unirii îmbină șapte stiluri arhitecturale: baroc, clasicist, eclectic, istorizant, secession, romantism și neo-romanesc.

Palatul Vulturul Negru – o construcție arhitectonică monumentală, în stilul Secession
Construit pe vechiul amplasament al Hanului „Vulturul Negru”, complexul urma să adăpostească un teatru, săli de bal, un cazinou și birouri.
Palatul Vulturul Negru se distinge prin pasajul în forma de Y și cele trei intrări, basoreliefuri cu motive florale și figurative, vitralii și candelabre imense.

Biserica cu Luna
Stilul în care a fost construită este cel al barocului târziu cu elemente clasicizante, dar și cu o puternică amprentă a stilului bizantin. În tâmpla iconostasului se află la un moment dat o pictură cu chipul lui Horea, unul dintre conducătorii răscoalei din 1784, ea fiind considerată de către mulți istorici ca fiind singura reproducere autentică a fizionomiei acestuia.

Cetatea Oradei - unul dintre cele mai importante monumente arhitectonice medievale târzii din Transilvania

Cetatea Oradiei a fost pentru Europa Medievală unul dintre reperele importante din punct de vedere religios, cultural, științific și militar.

Catedrala Romano-Catolică
Este opera arhitectului vienez Franz Anton Hillebrandt cu implicarea inginerului constructor italian Giovanni Battista Ricca, cel care introduce elemente inspirate din biserica „Il Gesu” din Roma, creație a arhitectului Vignola.

Sinagoga Zion
Impozanta construcție eclectică s-a realizat după planul efectuat de Busch David și de către Rimanoczy Kalman Sr. Decorațiile exterioare și interioare sunt de inspirație maură.

Teatrul de Stat
Teatrul de Stat, construit în 1900, domina cu impozanta sa Piața Ferdinand. Fațadele au elemente decorative neoclasice, neorenascentiste, iar în interior predomina stilului neobaroc.

Casa Darvas – La Roche – construcția cu o arhitectură unică în lume, a devenit primul Muzeu Art Nouveau din România.

Dealul Ciuperca – o grădină botanică în aer liber
Zona de agrement tradițională a orașului, Dealul Ciupercă oferă o priveliște panoramică asupra orașului.

Nymphaea Aquapark Oradea
Complexul Aquapark Nymphaea din Oradea este unul dintre cele mai moderne complexuri cu apă termală din țară. Acesta are 12 bazine interioare, 6 bazine exterioare, 10 aquatobogane și dispune de 1.000 de locuri.

Aici găsești: piscină cu valuri, piscină interioară, piscine cu apă termală, piscine speciale pentru copii, tobogane, saună, masaj, hidroterapie și aromoterapie.

Băile Felix – paradisul apelor termale
Unice în lume, apele termale din Băile Felix sunt cele mai apreciate ape curative din regiune, iar efectele lor miraculoase sunt cunoscute încă de pe vremea Imperiului Roman. Băile Felix au un bioclimat unic, cu o umiditate perfect echilibrată, care induce corpului o stare specială de relaxare și revigorare.

Oradea este un oraș vibrant, care reușește să pună în valoare patrimoniul existent, în paralel cu crearea de noi tipuri de activități de recreere și petrecere a timpului liber.