Operațiunea Foc de Artificii: Zeci de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate

Poliţiştii argeșeni desfășoară activități, în această perioadă, în cadrul acțiunii „FOC DE ARTIFICII”, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice și pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice.


► În ziua de 4 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, împreună cu polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Pitești, care desfășurau activități de verificare a respectării legislației din domeniul comercializării de produse pirotehnice, au identificat, la punctul de lucru al unui operator economic autorizat, aproape 50 kg de pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, oferite spre comercializare către publicul larg.
Polițiștii au luat măsura retragerii de la comercializare a articolelor pirotehnice, în valoare de aproximativ 3.700 de lei, iar în cauză a fost întocmit dosar penal conform Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive.


► De asemenea, la punctul de lucru al unei alte societăți comerciale, autorizate conform Legii 126/1995 pentru a desfășura operațiuni cu articole pirotehnice, polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș au descoperit articole pirotehnice ce nu aveau aplicate pe ambalaj instrucțiuni de folosire în limba română. Ca urmare a abaterii constatate, articolele pirotehnice în cauză, în valoare de aproximativ 1.200 de lei, au fost confiscate, iar reprezentantul societății comerciale a fost sancționat contravențional cu amendă, în valoare de 5.000 de lei, conform Legii 126/1995.


► În ziua de 5 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Pitești, care desfășurau activități de verificare a respectării legislației din domeniul comercializării de produse pirotehnice, au identificat, în zona centrală a municipiului Pitești, un bărbat de 39 de ani, din Pitești, care oferea spre comercializare produse pirotehnice, fără a deține autorizaţie în acest sens.
Polițiștii au luat măsura confiscării celor 166 de articole pirotehnice pe care bărbatul le deținea, iar în cauză a fost întocmit dosar penal conform Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive.

 

”Atragem atenția cu privire la utilizarea responsabilă a tuturor articolelor pirotehnice, pentru a evita rănirea oricărei persoane și provocarea unor distrugeri ( ce reprezintă aspecte ce pot atrage răspunderea penală a autorului), dar pot produce și discomfort prin zgomotele puternice, aspecte ce pot fi sancționate contravențional.
Totodată, polițiștii vor verifica respectarea condițiilor de comercializare de către agenții economici, precum și a condițiilor de deținere de către persoane fizice.”