Oncofertilitatea: soluţia pentru ca şi cei care au învins cancerul să aibă o familie completă

“Dacă multe tinere sunt preocupate de aspectul lor exterior, intervenind atunci când oglinda nu reflectă imaginea pe care și-o doresc, femeile care au fost diagnosticate cu cancer își doresc să poată, la un moment dat, să aibă o familie. Au vreo opțiune? Da! Prezervarea fertilității. Informația face diferența!” este mesajul transmis de către medicul specialist în obstretică – ginecologie, Marilena Băluţă, din cadrul clinicii “Fertility Save”, din comuna Bradu. Domnia sa, care este şi senior embriolog, îşi desfăşoară activitatea şi la Clinica Medicum din Bucureşti. Cariera sa este concentrată, în mod special, pe ajutoarea cuplurilor care au probleme de infertilitate, pentru a deveni părinţi, şi tocmai din această dorinţă a fondat asociaţia “Şi eu am dreptul să fiu părinte”, ce vine în sprijinul celor cu o asemenea afecţiune, dar care nu îşi pot permite costul procedurilor specifice. În ultima perioadă s-a apelcat şi pe tema “ocofertilităţii”, având în faţă numeroase cazuri de pacienţi care, în urma tratamentelor cum este radioterapia le-a fost afectată şi fertilitatea. Au reuşit să învingă necruţătoarea boală, cancerul, dar nu mai pot avea copii, deşi, dacă erau informaţii, puteau găsi soluţii înainte de începerea terapiei. Sunt multe cazuri, extrem de numeroase, când află de acest diagnostic crunt, în copilărie - adolescenţă. Poate şi părinţii şi medicii se gândesc la acel moment doar la cum să îi mărească şansele de supravieţuire, fără a mai lua în seamă şi viitorul de adult şi dorinţa ca la acel moment să devină şi părinte.

Oncofertilitatea este definită ca specialitatea ce unește Oncologia cu Medicina Reproductivă, cu scopul de a găsi și mări opțiunile de prezervare a fertilității la pacienții care suferă de cancer. Tratamentele oncologice, radioterapice și chimioterapice nu acţionează doar la locul pentru care sunt administrate, ele acţionează şi asupra celorlalte celule, în special pe cele cu diviziune rapidă, cum sunt gonadele – ovarele şi testiculele. După aceste tratamente, infertilitatea poate fi o complicaţie temporară sau permanentă. În polichimioterapia care cuprinde un agent alchilant, s-a observat că infertilitatea este o complicaţie permanentă, amenoreea și azoospermia aparând în aproximativ 80% din cazuri, arată un articol al Clinicii Medicum.

“Este important să informăm corect pacientul în ceea ce privește fertilitatea și soluțiile concrete pe care le poate avea pentru viitorul său, ca acesta să cunoască toate datele problemei, să acționeze înainte de a începe tratamentul pentru cancer. A îi vorbi despre “viitor” unui om care a primit un astfel de diagnostic, în măsura în care este desigur justificat și fezabil, rămâne pentru mine, ca specialist în infertilitatea cuplului, un obiectiv profund bun, foarte pozitiv și mobilizator. Sperăm să existe pentru cât mai mulți pacienți un “viitor”, chiar și după cancer! Orice supraviețuitor în lupta cu cancerul, merită o viață normală. Și un copil. Sau mai bine…mai mulți! De ce nu?”, declară dr. Marilena Băluță.

 

Str. Principală, nr. 362, Comuna Bradu, Argeș

Tel. programări şi informaţii: 0755 688 984