OMS: Alcoolul ne face mai vulnerabili în fața COVID-19

Consumul de alcool crește riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 și înrăutățește simptomele bolii, scrie CNBC, care citează Organizația Mondială a Sănătății. OMS recomandă guvernelor să limiteze accesul la alcool pe perioada restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. 

„Alcoolul slăbește sistemul imunitar și crește șansele de îmbolnăvire”, potrivit OMS.

Consumul de alcool este asociat cu un număr de boli transmisibile și netransmisibile, care fac ca persoana care suferă de acest viciu să fie mai vulnerabilă la noul coronavirus. De asemenea, amplifică problemele mentale și comportamentele de risc, mai ales în țările care au impus măsuri de izolare în casă.

Alcoolul ucide anual circa trei milioane de oameni în vremuri normale, fără pandemie, potrivit datelor OMS. Organizația mai avertizează că alcoolul de concentrație mare nu omoară coronavirusul, cum circulă unele informații, care nu sunt decât fake-news.

„Oamenii ar trebui în general să consume mai puțin alcool și în special în timpul pandemiei de coronavirus”, spune un oficial OMS.

Vânzările de alcool în SUA au crescut cu 22% în ultima săptămână din martie, comparat cu aceeași perioadă a anului trecut.

OMS recomandă păstrarea, acolo unde există, și chiar înăsprirea restricționării accesului la alcool pe perioada pandemiei de coronavirus.

 

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a oferit recent câteva sfaturi despre cum să își păstrezi sănătatea fizică și mentalăpe perioada pandemiei:
- Mâncați sănătos, ca să ajutați sistemul imunitar.
- Reduceți consumulde alcool și băuturi cu zahăr.
- Nu fumați. Fumatul poate amplifica simptomele COVID-19 și înrăutăți boala.
- Faceți exerciții fizice for cel puțin 30 de minutepe zi adulții și o oră pe zi copiii.
- Dacă aveți voie, ieșiți la o plimbare, alergare sau o tură de bicicletă, păstrând distanță față de ceilalți.
- Dacă nu aveți voie să ieșiți din casă, faceți yoga sau urcați/coborâți scările imobilului.
- Cei care lucrează de acasă să nu stea prea mult în aceeași poziție. 
- Faceți pauză 3 minute la fiecare 30 de minute.
- Nu vă gândiți la criză. Ascultați muzică, citiți sau jucați jocuri.

Sursa: Digi24.ro