Omenirea a trecut și a supraviețuit unor încercări cel puțin la fel de complicate!

Noua generație de succes a Argeșului

 

Nume: Cornel Popescu
Vârsta: 35 de ani
Funcția: director Muzeul Judeţean Argeş, lector universitar doctor
Studii: Universitatea Pitești – Facultatea de Științe Socio-Umane
Pasiuni: istoria, cercetarea.

----------------------------------------------------------------


Cornel Popescu este managerul Muzeului Judeţean începând din ianuarie 2015. Avea doar 29 de ani când a obținut această poziție, devenind cel mai tânăr manager al unei instituţii publice de cultură din România. La data preluării Muzeului Judeţean Argeş, instituţia bifa un număr de 80.000 de vizitatori pe an, tânărul manager reuşind, împreună cu echipa sa, dublarea afectivă a acestor rezultate până la volumul de 160.000 de vizitatori pe an.

„Nimeni nu s-a aşteptat la această pandemie care - și pentru noi - a fost o lovitură puternică. Muzeul era o instituţie vie, care primea zilnic zeci - sute de vizitatori, iar dintr-odată am fost nevoiţi să închidem brusc. Colegii mei au continuat activitățile de conservare, restaurare, protecţia patrimoniului, exceptând munca cu publicul. Am redeschis ulterior în condiţii de securitate sanitară, însă, din păcate, sunt foarte puţini cei care mai vin la muzeu. Probabil teama sau grijile cotidiene şi alte probleme au dus la acest rezultat.”


Chiar și în aceste condiții, tânărul manager se axează pe continuarea celor trei mari proiecte de restaurare dedicate culturii și istoriei argeșene și pe derularea unui contract amplu de cercetare arheologică aferentă traseului pe care îl are drumul expres Piteşti-Craiova, pe tronsoanele din judeţele Argeș și Olt.

„În anul 2021, suntem în continuare marcaţi de pandemie, dar avem un calendar de activităţi şi sperăm - pe cât posibil, în funcţie de evoluţia situaţiei sanitare - să le putem duce la bun sfârşit. Anul acesta este cu totul special, avem Bicentenarul Revoluţiei lui Tudor Vladimirescu, iar în acest sens vom organiza o expoziţie în aer liber dedicată moştenirii culturale, personalității lui Tudor Vladimirescu şi mişcarii sale de redeşteptare naţională. În egală măsură, bifăm cinci secole de la moartea lui Neagoe Basarab, cinci secole de la primul document în limba română (scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung) şi două secole de la naşterea lui I.C. Brătianu. Încercăm, de asemenea, să continuăm activităţile care erau deja tradiţionale: Dracula Fest, Premiul Muzical Dinu Lipatti și Festivalul Sigiliul Romei în Argeș.”


Raportat la perioada prin care trecem, Cornel Popescu consideră că omenirea a trecut și a supraviețuit unor încercări cel puțin la fel de complicate, de la epidemii de ciumă, holeră, gripă spaniolă până la cele două războaie mondiale, vremurile de foamete şi marea criză economică.

„Speranţa rămâne vaccinarea. Problema principală este faptul că vom scăpa de partea sanitară, dar vom fi marcaţi în mod sigur de o criză economică şi financiară. Le vom depăşi şi pe acestea, înțelegând, desigur, că totul depinde şi de noi.”