Olga Florăreasa 007: aranja concursuri la nunta de argint a lui Tecău

La două luni după reţinerea Olgăi Florăreasa, pe numele său real Gherghina Panaete, din octombrie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş a dispus trimiterea acesteia în judecată, sub acuzaţia de trafic de influenţă în formă continuată. Aceasta ar fi pretins şi primit sume mari de bani pentru a interveni în vederea aranjării obţinerii permisului de conducere pentru câţiva cetăţeni argeşeni, dar şi pentru ocuparea unui post la Direcţia de Asistenţă Socială. Aşa cum o ştim pe Olga, gură spartă, aceasta mai trage şi pe alţii după ea. În dosarul său apar mai multe nume din mediul instituţional, însă în cazul unuia se disjunge un nou dosar, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti. Este vorba despre fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău, care, conform anchetatorilor, a făcut afirmaţii necorespunzătoare adevărului, în legătură cu împrejurări esenţiale, despre care a fost chestionat la momentul audierii sale ca martor.  


Olgăi i-a plăcut întotdeauna să se învârtă în lumea bună şi şi-a deschis uşile cu florile oferite. Una dintre persoanele din viaţa publică pe care a cucerit-o cu această metodă a fost chiar Florin Tecău, fost preşedinte de CJ şi actual consilier judeţean. În speţa de faţă, acesta este prins în poveste, la momentul la care Olga Florăreasa încearcă să o ajute pe o femeie din Vedea, Elena Răţoi, să se angajeze la spitalul din localitatea de domiciliu. Cele două se cunosc de prin 2013, când Olga primeşte de la Elena Răţoi suma de 15.000 de lei, din care a mai recuperat doar 10.000, ca să îi facă această favoare. Afacerea nu îi iese, însă florăreasa este persuasivă şi, decât să dea banii înapoi, caută alte intrări. În 2014, chiar la oficierea nunţii de argint a lui Florin Tecău, la Biserica Mavrodolu, Elena Răţoi poartă o nouă discuţie cu Olga Panaete, prezentă la eveniment în calitate de prietenă a familiei Tecău şi de realizator al aranjamentelor florale. După cum a declarat un martor din anturajul celor două, în cadrul acestei discuţii, Elena Răţoi o roagă pe florăreasă să vorbească cu Florin Tecău, care la acel moment era preşedintele CJ, să îi pună o vorbă bună pentru un post de asistent. Olga a asigurat-o că fix aşa va face. Într-o altă discuţie, pentru a sublinia cât de dator îi este preşedintele, a spus că are de recuperat bani pentru flori şi coroane de la respectiva instituţie, inclusiv de la domnul Tecău. În calitate de martor, Florin Tecău a declarat că nu îşi aduce aminte dacă florăreasa l-a întrebat de vreun post de asistent la Centrul „Sf. Andrei”, iar dacă s-ar fi întâmplat asta, ar fi dirijat-o către directorul DGASPC, Adrian Macovei. Olgăi nu i-a mers însă prosteala, iar cea care a apelat la „serviciile” sale de naşă cu aranjamente, nu florale, de această dată, a picat cu un punctaj extem de mic la concursul pentru ocuparea postului de asistent la un centru de copii cu dizabilităţi. Răţoi şi Olga îşi vorbeau folosind apelativul de „naşă” şi „fină”, pe care îl regăsim şi în convorbirile cu băieţii pe care florăreasa se oferea să îi ajute pentru reprogramări la proba de traseu sau chiar în vederea obţinerii permisului. 


Decodificarea
În convorbirile sale, Olga Panaete folosea un limbaj codificat, temându-se probabil fix de interceptări. Şi, cum de ce ţi-e frică de aia nu scapi, florăreasa a fost prinsă cu mâţa-n sac. Aceasta avea câteva expresii cu care se familiarizaseră şi interlocutorii. „Vii cu douăzeci de milioane pentru operaţie... că pe cinci te operează.”. De asemenea, mai avea şi alţi termeni, traduşi de anchetatori: „documentele de căsătorie” – actele candidatului; „operaţia”- proba de traseu; „doctori”- angajaţi de la Permise; „naş/fin” – care se referă la persoana ce trafica influenţa şi cea care cumpăra.
 

 

 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta