OFICIAL: Este EPIDEMIE DE GRIPĂ în România! Recomandări pentru populație

Ministrul Sănătății a transmis, în urmă cu puțin timp, că în România a fost declarată epidemie de gripă. Hotărârea a fost luată în urma publicării datelor de la Institutul Național pentru Sănătate Publică, care au arătat un număr de cazuri de gripă mai mare decât cel estimat. Sorina Pintea a anunţat deja, acum câteva zile, că dacă va fi declarată epidemie, cursurile nu vor fi suspendate, precizând că dacă numărul de elevi absenţi într-o unitate de învăţământ e de 20% aceasta poate fi închisă.

 

 

„Măsurile pe care Ministerul Sănătății le-a transmis în teritoriu încă de la debutul din 17 ianuarie sunt cele care se aplică și în cazul epidemiei”

 

Recomandări pentru populație:

- Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare;
- Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
- Respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);
- Igienă adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
- Purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
- Continuarea vaccinării antigripale.

Managerul Institutului Matei Balş din Capitală, Dr. Adrian Streinu-Cercel, a subliniat importanța măștii de protecție, care trebuie purtată astfel încât să acopere nasul. Apoi, le-a recomandat părinților să nu își ducă copiii în spații aglomerate, cum ar fi mall-urile.

”Obiectul Ministerul Sănătății este reducerea numărului de cazuri severe și decese cu gripă. Măsurile pe care Ministerul Sănătății le-a transmis în teritoriu încă de la debutul din 17 ianuarie sunt cele care se aplică și în cazul epidemiei. Vaccinarea rămâne și în perioada următoare soluția pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Specialiștii estimează că această circulație intensă se va menține și în luna februarie. Monitorizarea circulației virusului gripal s-a făcut din octomcrie și se va continua până în mai.


La nivelul Ministerului Sănătății, din cele 1.300.000 doze achiziționate pentru populația din grupele de risc au fost vaccinate 1.286.250 persoane până ieri. Ministerul a comandat suplimentar 30.000 vaccinuri, care, începând de mâine, vor fi distribuite în țară la DSP-urile care au solicitat acest lucru. De asemenea, au mai fost transmise o serie de recomandări suplimentare.


Astfel, se solicită limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unitățile sanitare, în special în secțiile cu risc, refacerea urgentă a stocurilor cu materiale antivirale necesare pentru tratamentul infecțiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacții pacienților internați, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante.

Avem și recomandări pentru populație. Și acestea au fost transmise începând din 17 ianuarie. Gripă avem în fiecare an. Gripa evoluează în mod ciclic cu număr mai mare sau mai mic de cazuri. Nu cred că e cazul să ne panicăm. Trebuie doar să aplicăm măsurile pe care le am comunicat de la începutul sezonului gripal.”, a declarat ministrului Sorina Pintea.


 


Restricții la Județean, din cauza virozelor și gripei! 

Pentru a preveni îmbolnăvirea pacienților internați la Spitalul Județean Argeș cu alte afecțiuni, conducerea unității a luat o serie de măsuri. Oamenii sunt sfătuiți să respecte programul de vizita, dar și alte norme care au și fost afișate la intrările în spital, tot spre binele bolnavilor, al rudelor acestora, dar și al cadrelor medicale.

Program de vizită la Spitalul Județean Argeș:

Luni-Vineri: 15:00 - 17:00
Sâmbătă: 12:00 - 17:00
Duminică: 12:00 - 17:00

Măsuri luate:

1. Se va limita numărul de ore de vizită, atât în zilele lucrătoare, cât și în zilele libere
2. La fiecare bolnav va avea acces doar un singur aparținător
3. Vizitatorii sunt obligați să se echipeze corespunzător, cu halat, mască și botoși de unică folosință, materiale puse la dispoziție de unitatea medicală
4. Se va face un triaj epidemiologic al vizitatorilor, persoanelor bolnave, fiindu-le restricționat accesul în secțiile spitalului. 

 

Reamintim că de la începutul sezonului, numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 54, printre persoanele care au murit fiind și doi argeșeni.